KLJUČNA PORUKA KOJU "VELIKA PETORKA" DONOSI U BEOGRAD: Preuzete obaveze se moraju ispuniti: Da li će izvršiti pritisak na Prištinu za ZSO?

Autor:

Vesti

20.10.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna tema svakako će biti dijalog Beograda i Prištine, ali su očekivani i određeni pritisci oko primene Ohridskog sporazuma, moglo se čuti do sada nezvanično iz diplomatskih krugova

KLJUČNA PORUKA KOJU "VELIKA PETORKA" DONOSI U BEOGRAD: Preuzete obaveze se moraju ispuniti: Da li će izvršiti pritisak na Prištinu za ZSO?

Foto: shutterstock, Wikpedia

Emisari predsednika SAD, Francuske, Nemačke i Italije, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, tzv. "velika petorka", dolaze u Beograd u zvaničnu posetu 21. oktobra, a nakon toga odlaze i u Prištinu. Ako je verovati (nezvaničnim) najavama, dolaze sa punim koferom zahteva koji se na kosovsko pitanje.

Glavna tema svakako će biti dijalog Beograda i Prištine, ali su očekivani i određeni pritisci oko primene Ohridskog sporazuma, moglo se čuti do sada nezvanično iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja poručuje za Kosovo onlajn da će glavna poruka sa kojom dolaze biti da "strane ne mogu bežati od obaveza koje su preuzele i da moraju da sprovedu dogovore iz dijaloga".

U delegaciji koja će sutra posetiti Prištinu i Beograd, osim emisara Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, biće izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, i izaslanici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i premijerke Italije - Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

- Jasno je zbog čega dolaze, te zemlje su radile na jednom procesu u kojem su obe države, i Srbija i Kosovo preuzele neke obaveze, i oni jednostavno rade na tome da se te obaveze konkretizuju i realizuju na terenu. I da se odnosi između dva suseda ne samo smire, nego da se stvarno normalizuju u smislu da budu onakvi kakvi treba da budu odnosi bilo koja dva suseda u evropskoj zajednici. Sam dolazak 'velike petorke' šalje poruku da ne možete bežati od svojih obaveza, ako hoćete u Evropu, i da je jedini put, put saradnje, dogovora i razgovora, a ne ratovanja i srednjovekovnih ideja - ističe Ljepaja.

U Beograd i Prištinu dolaze Emanuel Bon, savetnik predsednika Francuske, Jens Pletner, savetnik nemačkog kancelara, Frančesko Talo, savetnik italijanske premijerke, kao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovaraće u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksanrom Vučićem, a potom u Prištini i sa premijerom privremenih institucija na KiM Aljbinom Kurtijem.

Prema briselskim zvaničnicima, cilj posete je da se unapredi primena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa jer “članice i SAD snažno podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kao i evropsku budućnost regiona”.

Sa tim je delimično i Ljepaja saglasan, od Beograda i Prištine će se tražiti da budu "normalni susedi" i da ispunjavaju sve uslove koji su im postavljeni, ako hoće da budu deo evropske zajednice.

- Njihova poruka je jasna, ovako ne možete u evropsku zajednicu, morate biti dobri susedi, demokratski orjentisani i da se međusobno pomažete, a ne samo da gledate kakvu ćete štetu naneti jedni drugima - rekao je.

Vučić: Dolaze sa novim zahtevima

Sudeći po ranijim izjavama predsednika Vučića, "dolaze sa novim stvarima odnosno zahtevima oko Kosova".

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Svakog dana se suočavamo sa pritiscima onih koji bi spolja da ruše Srbiju. Petorka koja dolazi, mislim da ne želi to, već žele da na drugačiji način postave kako rešavati problem krize na Kosovu. Videćemo kakav je paket i šta donose - rekao je Vučić nakon najave sastanka.

On je nakon niza sastanaka u Kini, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, rekao da je "nešto načuo" o sastanku koji sleduje ali da ne voli ta nagađanja pa će sačekati subotu.

- Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije - rekao je Vučić.

Članovi velike petorke boravili su u Srbiji 20. januara povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, a tema razgovora bio je francusko-nemački plan, koji je kasnije dogovoren u Ohridu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (22)

Loading
Maja

20.10.2023 10:21

Pristina mora da formira ZSO,nema odlaganja vise.

Алхемичар

20.10.2023 10:24

Нека се велика петорка усмери на Куртија да формира ЗСО-а, коју избегавају већ више од десет година.

fafa

20.10.2023 10:25

Neka petorka natera Kurtija da primeni sve potpisane sporazume a tek onda nešto traži od SRbije

NATAŠA

20.10.2023 10:26

SRBIJA JE VRLO ODGOVORNA PO PITANJU KOSOVA NAROČITO PO PITANJU KOSOVSKIH SRBA