PISAĆU TI PISMA DUGA, IZBORNA ME HVATA TUGA: Đilas i njegova ekipa unapred zakukali!

Autor: B. K. - T. B.

Vesti

09.10.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva meseca pre glasanja počeli da trube o navodnoj krađi, šaljući dopise strancima.

PISAĆU TI PISMA DUGA, IZBORNA ME HVATA TUGA: Đilas i njegova ekipa unapred zakukali!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U nedelju je Srpski telegraf najavio scenario koji je razradio deo opozicije, na čelu s Draganom Đilasom, i sve se obistinilo, a da nisu prošla ni 24 sata.

Za one koji nisu čitali naš tekst, suština je u tome da su, suočeni s potpunim osipanjem protesta, opozicionari (u ovom slučaju lider SSP Đilas) smislili da se za izbore spreme tako što bi izazvali svojevrsnu krizu u zemlji, i to tako što bi počeli da "sipaju" tvrdnje o neregularnim uslovima za izbore. Tako bi, što je i konačni cilj ove strategije, kada budu poraženi, pozvali narod na ulicu pod parolom da su pokradeni.

OČAS POSLA

I, kao što rekosmo, nedugo posle naše najave, koju smo objavili nakon što smo od izvora koji je lično prisustvovao poslednjem sastanku lidera opozicije protekle sedmice saznali o čemu se tamo pričalo, pojavio se krunski dokaz da je sve što smo napisali tačno od A do Š.

Naime, pet opozicionih parlamentarnih stranaka i organizacija uputilo je u nedelju zajedničko pismo, kako su naveli, svim relevantnim međunarodnim faktorima za praćenje izbora u Srbiji sa zahtevom da se izjasne o izbornim uslovima.

Upitali su da li će izbore smatrati neslobodnim i nedemokratskim ukoliko se sprovedu bez ispunjenih preporuka iz izveštaja ODHIR, odnosno OEBS, a koje se Vlada Srbije obavezala da će ispuniti, navedeno je u saopštenju Đilasove Stranke slobode i pravde.

Ovaj zahtev su inicirali SSP, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat Sloga i Zeleno-levi front.

Zajedničko pismo poslato je Generalnom direktoratu evropske službe za spoljne poslove, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, zameniku pomoćnika sekretara u Stejt departmentu SAD Gabrijelu Eskobaru, ambasadorima EU i SAD u Srbiji, kao i šefovima misije OEBS i Saveta Evrope u Srbiji.

ODGOVOR

S druge strane, predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je juče pismo OEBS sa zahtevom da razmotri slanje misije za procenu potreba i odredi tim eksperata, koji bi radio sa vladinim i svim drugim relevantnim akterima na proceni predizbornog okruženja i samih priprema za izbore.

U pismu direktoru Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateu Mekačiju, Brnabićeva je istakla da je dosadašnju saradnju između Srbije i ODIHR karakterisala snažna posvećenost demokratskim vrednostima, transparentnosti i vladavini prava.

Premijerka je navela da je Srbija kroz tu saradnju pokazala svoju posvećenost implementaciji ODIHR preporuka, poboljšanju zakonodavnog okvira i unapređenju celokupnog izbornog okruženja.

 

MOJ STAV

Nebojša Krstić, ANALITIČAR:

- Oni kukaju da ih nema na televiziji, a odbijaju da dođu na medije koji im ne prostiru crveni tepih, to je unapred zadat alibi za loš uspeh.

Stanković: Ovo im nije trebalo

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, pismo opozicionih stranaka ocenjuje kao strah od suočavanja s realnošću.

- Imamo situaciju da oni koji su tražili izbore sada kukaju jer pre svih navodno znaju da će biti namešteni. Ja bih to nazvao strahom od realnosti i činjenice da će na izborima biti potpuno poraženi. Cilj svega ovoga nije samo napad na vlast, već da se Srbija prikaže kao nedemokratska država, što bi moglo da bude naročito primamljivo Zapadu, da se pojačaju pritisci na Srbiju oko Kosova. Što se tiče opozicije, i njima samima je jasno da je ova njihova borba osuđena na propast, pošto oni nemaju politiku, nemaju program i rešenja, već se samo međusobno optužuju, dižući tenziju kroz određene medije - ocenjuje Stanković i dodaje da im ovo što su učinili nikako nije trebalo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (61)

Loading
Katja

09.10.2023 21:34

Hteli su izbore a sada se plase Vuciceve pobede.

Ljubica

09.10.2023 21:35

Nismo drugačije ni očekivali,nego da kukaju

Tara

09.10.2023 21:35

Vucic ce opoziciju pobediti kao i obicno ubedljivo.

Ana

09.10.2023 21:36

Opozicija nema sanse na izborima.