ŠEFICA MISIJE UN ČULA JE PRAVU ISTINU O BEZBEDNOSTI NA KIM! "Nasilje Aljbina Kurtija i teror nad Srbima kulminirali u noći između 23. i 24. septembra u Banjskoj"

Autor:

Vesti

05.10.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je nebrojeno puta upozoravao međunarodnu zajednicu da nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom može dovesti do tragedije što se u noći između 23. i 24. septembra i dogodilo - rekao je Petković

ŠEFICA MISIJE UN ČULA JE PRAVU ISTINU O BEZBEDNOSTI NA KIM! "Nasilje Aljbina Kurtija i teror nad Srbima kulminirali u noći između 23. i 24. septembra u Banjskoj"

Foto: Tanjug-AP

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (Unmik), Karolin Zijade, sa kojom je razmotrio političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavnih, tragičnih događaja u selu Banjska, u opštini Zvečan.

Petar Petković je podsetio da je Beograd nebrojeno puta, više od godinu dana upozoravao međunarodnu zajednicu da svakodnevno nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije, mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica, što se u noći između 23. i 24. septembra, nažalost i dogodilo.

Iako Priština uporno nastoji da fingiranim podacima i kampanjom laži okrivi Beograd za nedavne događaje u Banjskoj, direktor Petković je podsetio da se Beograd, uvek, dosledno zalagao za mir i stabilnost u pokrajini i da srpskoj strani incidenti nisu bili potrebni, već da je sva odgovornost za  poslednja dešavanja na Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da je na severu Kosova i Metohije potrebno obezbediti veće prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa, što bi dovelo do veće bezbednosti srpskog naroda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe, Petković je naglasio da je neophodno povlačenje kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, jer, kako je rekao, ona po Briselskom sporazumu nema šta da traži na severu i građani je vide isključivo kao okupacionu snagu, što se svakodnevno i pokazuje nasiljem i terorom koji sprovode.

Direktor Petković je ukazao i da su poslednji događaji nedvosmisleno pokazali da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu, više od deset godina.

Na kraju razgovora, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je šefici Unmika  izneo očekivanja Beograda da će misija na čijem je čelu zauzeti balansiran i objektivan pristup u sagledavanju nedavnih tragičnih događaja i u njihovom prezentovanju u njenom narednom izveštaju. 

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (16)

Loading
Vida

05.10.2023 15:30

Međunarodna zajednica sada ima jasniju sliku o bezbednosnoj situaciji na Kosovu nakon razgovora sa šeficom Misije UN.

Vida

05.10.2023 15:31

Beograd je više puta upozoravao na potencijalnu eskalaciju nasilja, a sada se ta upozorenja obistinila.

Vida

05.10.2023 15:32

Naglašava se da je Beograd uvek težio miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te da su incidenti bili nepotrebni i odgovornost leži na Prištini.

Milojković

05.10.2023 15:33

Nekad je dovoljno samo iznositi istinu. Nažalost, mnogi političari znaju šta trpi srpski narod, ali ih nije briga!