NEMAČKA I SAD LOME KOPLJA OKO KOSOVA: Šta se krije iza sukoba koji tinja između tajnih službi

Autor:

Vesti

03.10.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očigledna je namera da se nemačko vojno prisustvo na Kosovu pojača, a time ojača i diplomatska pozicija Berlina koji preko svoje službe želi da ima poslednju reč kada se bude rešavala sudbina pokrajine - pojašnjava naš izvor.

NEMAČKA I SAD LOME KOPLJA OKO KOSOVA: Šta se krije iza sukoba koji tinja između tajnih službi

Foto: Tanjug/AP

Na političkoj sceni Balkana odavno se lome koplja između svetskih sila, što se naročito zaoštrava kada je rasplitanje kosovskog čvora u pitanju. Da je južna srpska pokrajina poprište rata tajnih službi BND i CIA postalo je jasnije nakon krvavog obračuna kod Banjske, a razlog su potpuno suprotstavljeni stavovi po ovom pitanju.

Dok se Nemačkoj žuri da se status Kosova što pre reši uspostavljanjem potpune Kurtijeve vlasti na celoj teritoriji, SAD imaju balansiraniji pristup kako bi se postiglo održivo i dugoročno rešenje. 

Da disharmonija u pristupima rešenju postoji mišljenja je i Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije koji nam je rekao da je prilično uočljivo zalaganje Berlina za uspostavljanjem kontrole i vlasti Aljbina Kurtija.

To se, kaže, posredno videlo i na slučaju u Banjskoj.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

- SAD imaju balansiraniji pristup kako bi se postiglo dugoročno održivo rešenje, prihvatljivo za obe strane. Zalažu se za mir i stabilnost. Ne misle da se pitanje KiM može rešavati preko kolena. Za razliku od Nemaca, kojima je čak u interesu i oružani sukob čime bi pokušali da legitiomizuju i (vojne) pozicije. I tu dolazi do razmimoilaženja, zbog čega su, čini se, BND i CIA, u tihom sukobu - rekao je Miletić za portal Republika.rs.

Neprijateljski stav Nemačke, tvrde poznavaoci političkih prilika, mogu se videti na više nivoa.

Od sve tri vladajuće stranke koje su bile za jačanje mirovne misije Kfora na Kosovu pod komandom NATO) podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera), preko oštrih napada preko medijskih natpisa "Srbi marširaju na Kosovo?", "Putin podstiče sledeći balkanski rat?", "Srpska igra"...

Očigledna je namera da se nemačko vojno prisustvo na Kosovu pojača, a time ojača i diplomatska pozicija Berlina koji preko svoje službe želi da ima poslednju reč kada se bude rešavala sudbina pokrajine - pojašnjava naš izvor.

Oružani sukob u Banjskoj jeste se dogodio pre nekoliko dana, ali koren svega doseže daleko unazad, na početak Kurtijeve vladavine, rekao je predsednik Srbije gostujući u emisiji "Ćirilica" nedavno.

Stvarni teror nad Srbima počeo je kada je Kurti došao na vlast, oni se posvećeno bave time. Kada nemački novinari kažu da je to groteskno, oni lažu. I njihova ambasada u Prištini zna da je otišlo 11 odsto Srba od kada je Kurti došao na vlast. Čekaju da Kosovo ostane bez Srba - rekao je predsednik.

Pametan pristup rešavanja problema

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu smatra da je ukrštanje različitih vizija pametan pristup rešavanju kosovskog problema.

- Delovanje obaveštajnih službi je uvek instrument ostvarenja političkih ciljeva. Nemačka vidi Balkan kao svoju sferu interesa, dok Amerika kosovski problem gleda u sklopu širih geostrateških interesa jedinstvenog evroatlanskog prostora. U sve to trebalo bi dodati interese Rusije za uništenje svakog kompromisa na čemu aktivno radi - rekao je on za naš portal i dodao da je jedan od indikatora čak bio i komentar Kristin Amanpur kada je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem rekla "predsedniče, više niko i ne traži uzajamno priznanje", što se, takođe, može tumačiti kao nagoveštaj oblikovanja američkog pristupa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading