"AKO VOJSKA SRBIJE DOBIJE NAREDBU DA UĐE NA KIM, TO ĆE I IZVRŠITI" Vučević i Mojsilović obraćaju se javnosti (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.10.2023

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević i Mojsilović obratili su se medijima povodom iznetih laži prištinskog ministra Dželjaja Svečlje.

"AKO VOJSKA SRBIJE DOBIJE NAREDBU DA UĐE NA KIM, TO ĆE I IZVRŠITI" Vučević i Mojsilović obraćaju se javnosti (VIDEO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obratili su se medijima u Domu Vojske Srbije, na kojoj će biti demantovane laži koje je izrekao ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaj Svečlja.

"Otkud Albancima srpsko naoružanje"

- Kako je moguće da danas nekome smeta prisustvo VS duž administrativne linije, kada imamo manje vojnika nego što smo imali tokom prethodnih kriza? Kako tada nije bilo pitanja i napada? Šta se to desilo, i šta je to uplašilo nekoga u međunarodnoj zajednici. Ponavljam. Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka - objašnjava Miloš Vučević.

Vučević jasno upitao da li sve ovo znači da je Srbija obučavala albanske policajce da pucanju na Srbe?

- Šta ćemo sa činjenicama da albanska policija na KiM nosi iste puške koje se proizvode u Srbiji, M-70. Da li to znači da je Srbija obučavala albanske policajce da pucanju na Srbe? Mi im sigurno nismo prodavali. Logično je da mi imamo srpsko naoružanje, a otkud Albancima srpsko naoružanje. Ukazujemo da isto naoružanje može da se nađe svuda na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno kod svih - završava Vučević.

Obraćanje Milana Mojsilovića

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović osvrnuo se na "visok nivo zabrinutosti" povodom brojnosti srpske vojske na administrativnoj liniji.

- U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja Vojske Srbije, odnosno borbene gotovosti, na najviši nivo. Svi komentari o brojnosti su potpuno nepotrebni.

Mojsilović je podsetio na sličnu krizu u decembru 2022. godine. 

- Želim da vas podsetim da smo u decembru 2022. godine imali sličnu bezbednosnu krizu. U maju takođe. Na osnovu naređenja, VS je tada podigla borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo angažovano 14.000 pripadnika VS. Tada nismo nikome parali oči. Niko nije izrazio brigu. Zato danas čudi da neko iskazuje zabrinutost za 8.300 vojnika.

- Zaključno sa današnjim danom VS ima 4.500 pripadnika raspoređenih. Režim rada je vraćen u normalu. To značu redovno brojno stanje angažovanoh jedinica duž linije. Vojska Srbije je ozbiljna i snažna organizacija koja ne trpi nikakve laži. Sa vjne tačke gledišta deluje naivno da 30 pripadnika može nešto da uradi. Ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak. Pravo je i obaveza svih građana RS, uključujući i lica sa KiM, da se odazovu na vežbe - rekao je Mojsilović.

Mojsilović je spomenuo i Milana Radoičića.

- Milan Radoičić nije učestvovao niti prisustvovao na obuakma na Pasuljanskim livadama. U par navrata prethodnih godine je bio pozivan, ali se nije odazivao. Šta radi na svom imanju nisu u interesu VS.

Foto: Tanjug/AP

 

Ministar odbrane obraća se javnosti

- Naše državno rukovodstvo, i godinama unazad, a naročito dolaskom Kurtija na čelo administracije u Prištini, upozoravalo je javnost na pritisak, šikaniranje i na fizički progon srpskog naroda na KiM. Saradnja sa Kforom zasnovana je na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala. Važno je da KFOR ima što značajniju ulogu, naročito u sredinama gde živi srpski živalj. Jedno su naše političke razlike, a drugo je saradnja na terenu između Vojske Srbije i KFOR-a. Vojska Srbije smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica KFOR-a i da bi to bar u jednoj meri popravilo bezbednost našeg naroda na KiM - rekao je i dodao:

- Nikada se do sada nije desilo da Vojska Srbije pogazi akte i naruši saradnju sa KFOR-om. Ovo su informacije od značaja za bezbednost našeg naroda. Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti na teritoriji naše države, istu smatramo neprimerenom i odbacujemo kao neistinitu. Republika Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da se ne desi ovakav razvoj događaja - napomenuo je.

- Ukoliko VS dobije takcu naredbu od predsednika, da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo Srbije, VS će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno. I tada bismo to najavili Kforu. Apsolutno poštujući norme međunarodnog prava i ratnog prava. Do danas nismo dobili takvu naredbu, a RS će i u budućnosti gledati da to izbegne.

Republika

Foto: Tanjug Jadranka Ilic

 

Konferencija je počela u 12 sati, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju "aneksije severa Kosova", preneli su prištinski mediji.

Svečlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima".

Prema njegovim rečima, "treninzi su se odvijali na Kopaoniku, na imanju u vlasništvu Milana Radoičića". On tvrdi i da izveštaji "obaveštajnih službi ukazuju da je u Banjskoj bilo više poginulih", kao i da se "akcija nastavlja i da će se oglasiti kada se pronađu druga tela".
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Mirjana

02.10.2023 12:10

Slusamo obracanje Ministra Vucevica jer nam je situacija na KIM jako bitna i vazna.

Dusan

02.10.2023 12:18

I treba se obrate i pokaz istinu!

srba

02.10.2023 12:23

dzabe mi postujemo rezoluciju 1244, kad smo dezurni krivci, arsini nisu jednaki i trebalo bi se navici na to. Doci ce nase vreme... KFOR kao i da ne postoji, nazalost...

bane

02.10.2023 12:50

Vojska Srbije je ponos Srbije i srpskog naroda, ubek spremna na odbrani svoje, drzave i svog naroda.