Potpisani važni sporazumi prijateljskih zemalja - "IMAMO DOBRE REZULTATE": Vučić i Orban nakon sastanka o ulaganju u energetsku infrastrukturu

Autor:

Vesti

29.09.2023

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanku su prisustvovale i delegacije Mađarske i Ujedinjenih Aparskih Emirata.

Potpisani važni sporazumi prijateljskih zemalja - "IMAMO DOBRE REZULTATE": Vučić i Orban nakon sastanka o ulaganju u energetsku infrastrukturu

Foto: printscreen/pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih arapskih Emirata princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, da veruje da su napravili dobar sastanak i dobar rezultat.

Vučić je kazao da je sa Orbanom i šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o svim strateškim pitanjima, dodajući da je usvojen jedan zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku.

- Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora, zavisni smo od Konstance, Soluna, Pireja i moramo da pronalazimo nova rešenja za izvoz i uvoz naših roba, zatim bezbednost u oblasti vode i hrane, energetsku beznednost, analizu dostupnosti radne snage svih profila posebno zanatskih. Razgovarali smo o mogućnosti formiranja zajedničke kompanije u oblasti stočarstva, naročito ovčarstva, govedarstva. Potreban je razvoj poljoprivredne infrastrukture, mi smo sa svega 5,6 odsto pokriveni sistemima za navodnjavanje - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je kazao da su razgovarali i o geopolitičkim stvarima, dodajući da im je preneo šta se sve dešava u regionu.

- Bilo je važno da razgovaramo o budućnosti svih nas u Evropi i svetu. Razgovarali smo od našeg puta u EU, inicijativi Briks, kako da popravimo naš investicioni ambijent - rekao je Vučić i dodao da su to rezultati trilateralnog sastanka. Vučić je kazao da će sa Orbanom imati i bilateralni sastanak kome je zahvalio na podršci Srbiji, dodajući da veruje da će tako blisku saradnju nastaviti i u budućnosti.

Republika

Foto: printscreen/pink

Orban i Vučić

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja u svakom sukobu na strani dijaloga i da nikada nije podržavala sankcije ni protiv jedne zemlje. Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, Orban je rekao da je došao u Srbiju da bi imao bilateralni i trilateralni sastanak.

- Trilateralni je imao cilj, što se mene tiče, da možemo da predstavamo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku iz Arapskih Emirata i da pokažemo kako je ovo izuzetna prilika zato što je ekonomska i politička saradnje dve zemlja uspešna i eksplicitna. Jedna od naših zemalja je u EU a druga nije, ali to nam ne predstavlja prepreku, već mogućnost. Ako neko traži gde da investira, teško da može da nađe bolju priliku od ovoga - poručio je Orban.

Dodao je da je na trilateralnom sastanku gostu iz Emirata predstavljena infrastruktura, trgovina i razne mogućnosti saradnje. Orban se zahvalio predsedniku Vučiću što je organizovao sastanak, jer do sada, kako je rekao, Mađarska nije imala priliku da učestvuje na sastanku poput ovog.

- Mislim da smo uspeli da predstavimo zajedničku mađarsko-srpsku perspektivu na uspešan način trećoj zemlji i nekim drugim investitorima iz sveta. Popodne ćemo imati bilateralni sastanak o migracijama, pitanjima u vezi sa Briselom, proširenju EU i određenim rokovima - rekao je mađarski premijer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, princem prestolonaslednikom Abu Dabija NJ.V. šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. 

Sastanku su prisustvovale i delegacije Mađarske i Ujedinjenih Aparskih Emirata.

Trilateralni sastanak se održao u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

- Odličan i sadržajan sastanak sa prijateljima koje sam detaljno obavestio o poslednjiim događajima na Kosovu i Metohiji. Razmotrili smo i brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg #EXPO2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti - objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.

- Zahvalan sam prijateljima iz UAE i Mađarske na spremnosti da čuju naše predloge, planove i ideje, kao i na interesovanju da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali i na posebnoj posvećenosti jačanju čvrstog partnerstva sa našom zemljom i njegovoj nadogradnji u godinama koje dolaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (37)

Loading
Ana

29.09.2023 14:57

Ovakvim dogovorima i potpisanim sporazumima ce Srbija napredovati

Mila

29.09.2023 15:03

Srbija i Madjarska dve drzave koje cine sve da politicki, prijateljski, ekonomski ojacaju medjusobne odnose

Boki

29.09.2023 15:03

Odlican susret, i raduje sto su odnosi sve jaci i prijateljskiji, nadam se da cemo imati jos jacu podrsku sto se tice svih pitanja pa i vojnih

Ljubicica

29.09.2023 15:05

Sa susedima je potrebno ostati u prijateljskim odnosima, narocito u ovim teskim trenucima za Srbiju i njen narod.