BRITANSKI PORTAL RASKRINKAO LAŽNE EKOLOGE: Ovako je uništen projekat rudnika Jadar vredan milijarde evra

Autor:

Vesti

29.09.2023

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanci su naveli činjenicu da dok se Vučić bori za direktne strane investicije, lažni ekolozi, a zapravo političari, sabotiraju projekat.

BRITANSKI PORTAL RASKRINKAO LAŽNE EKOLOGE: Ovako je uništen projekat rudnika Jadar vredan milijarde evra

Foto: printscreen/z news, ATAImages

I dok je u svetu opšta pomama za litijumom ili "belim zlatom 21. veka", koji je postao važniji resurs čak i od nafte, ovdašnji lažni ekolozi su se (iz)borili protiv iskopavanja, mada Srbija - uz Nemačku i Češku - raspolaže najvećim zalihama u Evropi. 

U Srbiji se, naime, nalazi 10 odsto istraženih svetskih rezervi litijuma. Ali su je u međuvremenu, "izradili" lažni ekolozi, koji su se busali protiv iskopavanja litijuma, sirovine koju obilato koristi Evropa, na čije vrednosti se pozivaju jer im smeta razvoj Srbije, nova radna mesta, visok standard... Upravo to njihovo štetno dejstvo, čime su zaustavili projekat vredan milijarde evra, raskrinkava i britanski portal Z News Service.

Njihov tekst pod naslovom "Razotkrivanje politizacije Jadra" prenosimo u celosti: 

Srbija je prethodnih godina uvučena u strastvenu i ponekad spornu debatu oko rudnika Jadar, značajnog projekta koji je predvodio globalni rudarski gigant Rio Tinto. Iako se rudnik može pohvaliti potencijalom da pruži značajne ekonomske koristi Srbiji, takođe je postao bojno polje za kampanje dezinformacija koje vode aktivisti za zaštitu životne sredine koji su se upustili u sferu politike. Ovaj članak se bavi višestrukim narativom oko rudnika Jadar i zabrinjavajućim trendom da ekolozi postaju političari i seju seme dezinformacija.

Odlučno zalaganje predsednika Aleksandra Vučića za direktna strana ulaganja (DSI) u Srbiji u poslednje vreme naišlo je na žestoke kritike. Kritičari tvrde da se Vučićevo vatreno zalaganje za DSI odražava Faustov pakt, gde se nacionalni resursi naizgled prodaju za kratkoročne ekonomske dobitke. Međutim, ove kritike često zgodno izostavljaju brojne pogodnosti koje su DSI već donele Srbiji poslednjih godina. DSI su služile kao ključni spas za Srbiju, olakšavajući obnovu infrastrukture, podstičući otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast. Od 2007. Srbija je dobila 42 milijarde evra DSI, što većina kritičara odlučuje da ignoriše.

Foto: printscreen/z news

Tekst u britanskom mediju

Da bismo podvukli značaj DSI, hajde da ispitamo opipljive koristi koje je Srbija pobrala od investicija zemalja kao što su Nemačka i Italija. 

Nemačka, evropska ekonomska sila, dosledno je bila jedan od vodećih izvora DSI u Srbiji. Nemačke kompanije su osnovale proizvodne pogone u Srbiji, prvenstveno usmerene na automobilsku industriju, otvarajući hiljade radnih mesta i ubacujući milijarde evra u lokalnu privredu. Ovo nemačko-srpsko partnerstvo podstaklo je Srbiju da postane regionalni proizvodni centar, izvozeći automobilske komponente na tržišta širom sveta.Italija, još jedna evropska ekonomska teška kategorija, takođe je dala značajan doprinos DSI Srbije. Italijanske kompanije, poput konglomerata za naočare Lukottica i konditorskog giganta Ferrero, uložile su velika sredstva u Srbiju, kapitalizirajući stratešku lokaciju nacije i visokokvalifikovanu radnu snagu. Ove investicije su ojačale izvozne sposobnosti Srbije i povećale njenu ekonomsku diversifikaciju.

Konkretno, Srbija je poslednjih godina doživela izuzetnu ekonomsku ekspanziju, koja se uglavnom pripisuje prilivu DSI. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u protekloj godini priliv DSI je povećan za neverovatnih 36 odsto. To ne samo da je podiglo nacionalni BDP na nove visine, već je ponovo pokrenula nadu u zemlji koja se bori sa obeshrabrujućim padom stanovništva. Ovom demografskom padu značajno je doprineo i fenomen "odliva mozgova", koji je doveo do toga da najsjajniji talenti Srbije traže prilike u inostranstvu. 

Međutim, rudnik Jadar, ambiciozan projekat vredan više milijardi dolara, obećava da će preokrenuti ovaj trend. Nuđenjem mogućnosti zapošljavanja i podsticanjem kvalifikovanih Srba da ostanu i doprinose svojoj domovini, rudnik Jadar bi mogao da označi prekretnicu u demografskoj putanji Srbije.

Kako se svet pomera ka rešenjima za održivu mobilnost, električna vozila (EV) su spremna da dominiraju tržištem. Posebno, litijum-jonske baterije su srce ovih električnih vozila, što naglašava vitalnu ulogu koju litijum igra u automobilskoj revoluciji. Srbija je strateški pozicionirana da značajno doprinese ovoj promeni paradigme.

Zumirajući lokalni kontekst, ovo područje, uključujući Loznicu, služi kao mikrokosmos širih pitanja koja zadiru Srbiju. Masovna nezaposlenost i depopulacija bacili su očajnu senku na ovaj region. Bezbroj faktora, kao što su loša finansijska situacija i geografska udaljenost od velikih urbanih centara, oterali su mlade i radnu snagu. Međutim, rudnik Jadar predstavlja tračak nade u ovoj sumornoj pozadini, obećavajući hiljade prilika za zapošljavanje i perspektivu ekonomskog oporavka za Loznicu i njene susedne zajednice. Razvoj rudnika predstavlja spas za ove lokalitete, koji se bore sa mračnim posledicama depopulacije i rastuće nezaposlenosti.

Možda je jedan od najzabrinjavajućih aspekata trenutne debate naglo širenje dezinformacija, koje predvode aktivisti za zaštitu životne sredine koji su prešli u sferu politike. Jedna od najčešćih optužbi je da Rio Tinto namerava da uništi kuće u selu Gornje Nedeljice. Međutim, važno je razjasniti da su ove planove prvobitno pre nekoliko godina predložile zelene nevladine organizacije, uključujući "Zaštiti Jadar" i "Rađevina", navodeći zabrinutost za bezbednost. Ove organizacije su posebno uznemirene činjenicom da su se deca često igrala u blizini predviđenog gradilišta. Dezinformacije su zamaglile granice između istinske zabrinutosti za bezbednost i neosnovanih navoda, zbog čega je javnosti teško da napravi razliku između činjenica i fikcije.

Politizacija ekoloških aktivista i širenje dezinformacija koje je usledilo bacili su veo zabune na realnost oko projekta rudnika Jadar. Iako opravdana zabrinutost za bezbednost životne sredine zaslužuje pažnju, imperativ je priznati potencijalne ekonomske i društvene koristi koje bi ovaj projekat mogao doneti Srbiji. Nepokolebljiva posvećenost predsednika Vučića direktnim stranim investicijama, daleko od toga da je bezobzirno kockanje, odigrala je ključnu ulogu u revitalizaciji srpske privrede i rešavanju gorućih pitanja depopulacije i nezaposlenosti. 

Krajnje je vreme da prevaziđemo dezinformacije i uđemo u informisane, konstruktivne dijaloge koji su prioritet dugoročnih interesa Srbije i njenih građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (21)

Loading
Srđa

29.09.2023 12:46

O tome Vučić govori već dugo.

Nenad

29.09.2023 12:49

Ma ijako je samo napred idemo.

Bogdan

29.09.2023 12:54

Istina uvek zakasni, ali kida kao lav. Sada se vidi za koga je opozicija radila, za Srbiju sigurno nije.

Nina

29.09.2023 13:42

Od pocetka je bili jasno da protesti nemaju veze sa ekologijom, vec su sluzili da postizanje licnih ciljeva.