"SMATRAĆEMO OVO POVODOM ZA RAT" Oštro upozorenje Srbije i Mađarske, oglasio se Orban: Odmah ćemo odgovoriti na to!

Autor:

Vesti

30.08.2023

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orban je izjavio da bi bilo kakvo slično ometanje snabdevanja gasom putem Južnog toka bio tretiran kao povod za rat i teroristički napad.

"SMATRAĆEMO OVO POVODOM ZA RAT" Oštro upozorenje Srbije i Mađarske, oglasio se Orban: Odmah ćemo odgovoriti na to!

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Eksploziju koja se dogodila na Severnom toku, mađarski premijer Viktor Orban je okarakterisao kao sabotažu i teroristički akt koji za cilj ima ugrožavanje dopremanja gasa iz Rusije.

Orban je navodno optužio da je to teroristički akt usmeren ka ometanju snabdevanja gasom iz Rusije. Takođe, Orban je istakao postojanje Južnog toka kao alternativnog gasovoda kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, preko Turske, Bugarske, Srbije i Mađarske.

- Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti - rekao je Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, preneo je portal rt.rs.

Republika

Foto: Tanjug

Viktor Orban

Orban je pozvao na odustajanje od takvih planova.

- Možda tako možete sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom - dodao je.

On je izjavio da bi bilo kakvo slično ometanje snabdevanja gasom putem Južnog toka bio tretiran kao povod za rat i teroristički napad, s naglaskom na to da bi brzo reagovali na takav incident.

Osim toga, Orban je pomenuti incident doveo u kontekst odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, sugerišući da takvo ometanje može da se poveže s američkom intervencijom. Takođe se spominje američki novinar Simor Herš koji je ranije tvrdio da je Vašington bio umešan u postavljanje eksploziva ispod gasovoda, a da su ga aktivirali Norvežani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Arpad

30.08.2023 16:04

ORBANE IMA DA TE ZBRISU