OVAKO JE KURTI KUKAO IZ ZATVORA: Snimak iz 2000. godine pre nego što ga je Koštunica pomilovao (VIDEO)

Autor:

Vesti

27.09.2023

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegov boravak u zatvoru, pre oslobađanja, zabeležen je kamerom, kada je razgovarao sa grupom novinara i to na čistom srpskom jeziku

OVAKO JE KURTI KUKAO IZ ZATVORA: Snimak iz 2000. godine pre nego što ga je Koštunica pomilovao (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

Od vođe studentskih protesta preko portparola terorističke OVK do zatvorenika u srpskom zatvoru, Aljbin Kurti danas je stigao do mesta preijera privremenih prištinskih institucija sa kog teroriše Srbe koji žive na teritoriji Kosova i Metohije!

Ako se na put ka tom mestu pre mnogo godina uputio sam, deo današnjih najglasnijih kritičara vlasti u Beogradu definitivno mu je pomogao da do vrha stigne i to odlukom o pomilovanju i oslobađanjem iz zatvora, gde je trebalo da provede 15 godina!

Njegov boravak u zatvoru, pre oslobađanja, zabeležen je kamerom, kada je razgovarao sa grupom novinara i to na čistom srpskom jeziku. Kukao je tada kako je "osuđen zbog političkih ubeđenja" i radio upravo ono što i danas čini - izvrtao činjenice, menjao teze, lažirajući realnost (a realnost je bila da je uz jasne dokaze osuđen zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma).

Na pitanje novinarke kako se oseća u zatvoru i da li ima nekih problema sa smeštajem, govorio je da o tome neće da priča, ponavljajući unapred naučene teze "politički zatvorenik, Milošević, Kosovo...").

 

 

- Najbitnija je koncepcija, da se mi ovde na nepravedan način držimo kao zatočenici. Neću sada da pričam o smeštaju i hrani...Jesi li ti novinar? Neću više da pričam sa tobom i da ti odgovaram na pitanja - rekao je jednom od novinara koji je pokušavao da mu postavi pitanja mimo onoga što je, kako se čini, unapred naučio, spreman da u javnost šalje iskrivljenu sliku.

Koštunica ga pomilovao, deo današnje opozicije "kovao u zvezde" 

Predsednik tadašnje države 2001. godine pomilovao je Kurtija ukinuvši mu kaznu zatvora od 15 godina, na koju je bio osuđen zbog terorizma i rada na otcepljenju Kosova.

Foto: Republika.rs

 

 

- Aljbin Zaima Kurti oslobađa se daljeg izvršenja izrečene kazne zatvora - navodi se u odluci kojoj je prethodio dopis tadašnjeg saveznog ministra pravde Save Markovića Koštunici s predlogom za pomilovanje po službenoj dužnosti.

Da je ovo učinjeno pod velom mnogih tajni kasnije je potvrdio i tadašnji premijer Zoran Đinđić, koji je o pomilovanju saznao iz medija, a rekao je i da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

Aljbin Kurti prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organizovanja studentskih demonstacija, a kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na teritoriju centralne Srbije.

Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac, a u martu 2000.godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Iz zatvora u Požarevcu je oslobođen 2001., nakon pada Miloševića i pod pritiskom međunarodne zajednice u vreme vlasti DOS-a.

Da ga je deo današnje opozicije i najglasnijijh kritičara vlasti "kovao u zvezde" kao osveženje na političkoj sceni, podsetila je danas i Ljiljana Smajlović.

- On je ovde pozdravljan kao "dašak svežeg vazduha, nova generacija političara, najprincipijelniji od političara sa kojim možemo da krenemo u nove odnose jer nema krvave ruke..."? On, čovek koji je bio portparol mnogo radikalnijeg lidera od Rugove a verovatno i od Tačija - rekla je Smajlović.

Danas hapsi Srbe i "pakuje" izmišljene zločine

Pucnjava kod Banjske poslednji je incident iza čije inicijacije stoji Kurti, čija se vlast može opisati u nekoliko reči i fraza - hapšenje nedužnih, tortura nad Srbima na KiM, dizanje tenzije, provokacije, odbijanje bilo kakvog razumnog dijaloga i pokušaja pomirenja...

Način na koji Kurti organizuje hapšenje nedužnog naroda govore da za cilj ima držanja u stanju konstantnog straha Srbe koji žive na KiM, kao i da dokazuje da mu "niko ništa ne može", a izjavom posle neuspešne runde dijaloga u Briselu, obećao je da će "Srbi da pate i plate", a svoje pretnje sproveo je u delo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Crni

27.09.2023 17:38

Sto nisu ponistili ili izgubili odluku kao npr poreska uprava uplatu poreza ili PIO staz ? Onda legalno mozes da trazis da dokaze da ima odluku i da se nastavi izdrzavanje kazne