"SITUACIJA NA KIM ALARMANTNA, ŠTO PRE NAM JE POTREBNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI": Priština ugrožava bezbednost Srba

Autor:

Vesti

21.09.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavni događaji, poput hapšenja osoba zbog navodnih ratnih zločina čak 23 godine nakon konflikta, ukazuju na pogoršanje mira

"SITUACIJA NA KIM ALARMANTNA, ŠTO PRE NAM JE POTREBNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI": Priština ugrožava bezbednost Srba

Foto: Tanjug/AP

Na Kosovu i Metohiji je zabrinjavajuća situacija, mišljenje je Stefana Surlića, docenta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koji iz tog razloga naglašava hitnu potrebu održavanja sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji.

On ističe da akcije Prištine predstavljaju pretnju bezbednosti Srba koji tamo žive.

Surlić ističe značaj ove sednice, posebno tokom predsedavanja Brazila Savetom.

Takođe napominje da je teško obezbediti devet glasova za bilo koju odluku. Podseća nas da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da ima za cilj uspostavljanje trajnog mira između Srba i Albanaca.

Međutim, nedavni događaji, poput hapšenja osoba zbog navodnih ratnih zločina čak 23 godine nakon konflikta, ukazuju na pogoršanje mira. Stoga je sazivanje sednice od suštinskog značaja, jer Savet bezbednosti, prema Rezoluciji 1244, odgovoran je za očuvanje mira na Kosovu.

Što se tiče mogućnosti posebne sednice Saveta bezbednosti, Surlić objašnjava da je potrebno devet članica da glasa za sprovođenje određenih odluka ili mera kako bi se očuvao mir u regionu.

Trenutno, Srbija može računati na podršku svojih tradicionalnih saveznika po pitanju statusa Kosova, kao što su Rusija i Kina, što čini ukupno sedam glasova. Ostale zemlje, poput Brazila, Mozambika, Gane i Gabona, priznale su nezavisnost Kosova.

Dobijanje neophodnih devet glasova je izazovno, osim ako ne dođe do neočekivanih promena u stavu nekih zapadnih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. One bi mogle smatrati da je važno poslati snažnu poruku Prištini i osuditi njene nedavne aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading