KURTI POTPUNO IZGUBIO KOMPAS! Lajčak mu kriv za neuspeh dijaloga, uputio pismo članicama EU

Autor:

Vesti

19.09.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija uporno odbija da ispuni obaveze koje se pred njega stavljaju, određene Briselskim sporazumom, a sada za to krivi druge.

KURTI POTPUNO IZGUBIO KOMPAS! Lajčak mu kriv za neuspeh dijaloga, uputio pismo članicama EU

Foto: Tanjug/AP

Takozvana "kosovska ambasada" u Briselu uputila je danas "verbalnu notu" svim stalnim predstavnicima 27 zemalja EU u kojoj iznosi zamerke i kritike na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, tvrdeći da je pristrasan i da se razgovor pretvorio u "dijalog Kosova i Lajčaka"!

Kako prenosi portal "Kosovo onlajn", u noti se Lajčaku zamera da nije reagovao na "kršenje sporazuma od strane Srbije", jer se Beograd nije suočio sa bilo kakvim posledicama za "tako očigledno kršenje sporazuma".

Dodaje se da je "Kosovo" u potpunosti angažovano i posvećeno procesu normalizacije, te da je Kurti, preko glavnog pregovarača, Besnika Bisljimija podneo “tri konstruktivna predloga” za Plan implementacije i komentarisao sve nacrte koje je predložio Lajčak, dok Srbija “nije podnela nijedan”.

- Naša stalna briga je, međutim, bila to što je Lajčak odbio da u Plan uključi članove koji nameću obaveze Srbije, koje su bile presudne za pristanak Kosova na sporazum. To je krajnje nepravedno - insistirati da Kosovo ispuni svoj kraj pogodbe bez insistiranja na tome Srbija ispunjava svoje — pogotovo što se predsednik Srbije više puta zaklinje da to neće učiniti, javno - piše  u noti.

Navode i da je posrednik u dijalogu "generalno prihvatio stavove Srbije", koja je "odbacila uravnotežen pristup", zbog čega Priština tvrdi da se remeti fer nagodba i krši postizanje dogovora.

- Pristup Lajčaka je bio da se u potpunosti uskladi sa insistiranjem Srbije da ne ispuni nikakve obaveze po članovima 1–5. Osnovnog sporazuma koji obuhvataju najvažnije elemente onoga što bi bile evropske vrednosti dobrosusedskih odnosa, mirnih rešavanje sporova, i međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog jurisdikcije - navodi se u noti Prištine.

Za njih je "neobjašnjivo" da je Lajčak insistirao da ti članovi ostanu van Plana implementacije. Zamerke na Lajčaka imaju i kada je u pitanju poslednji sastanak, 14. septembra u Briselu, jer je, kažu, i pored konstruktivnog predloga Kurtija, “od početka odbio da nastavi diskusiju, prerano izjavivši da je strane nisu mogle da pristanu na sveobuhvatan plan i da je predlog Srbije odbijen takođe”.

Ističu i da je od 18. marta samo Kosovo bilo angažovano na donošenju konkretnih predloga o Planu implementacije sporazuma, dok je Srbija insistirala na ZSO. I, umesto da Srbija donosi kontrapredloge, to je, tvrde, činio Lajčak koji je podneo sopstveni predlog "protiv predloga Kosova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading