OVAJ SRBIN PREDVIĐA SUPERĆELIJSKE OLUJE! Svojim metodom zna 18 sati unapred kada stiže nevreme!

Autor:

Vesti

21.09.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan Ristić kaže za da je njegov model rada tokom leta 2023. godine svaki put predvideo jake oluje koje su se dešavale u julu i avgustu, ali sve je počelo još jako davno kada je nastao model IRIE, nazvan upravo po njemu, dok za predviđanje superoluja koristi američki WRE.

OVAJ SRBIN PREDVIĐA SUPERĆELIJSKE OLUJE! Svojim metodom zna 18 sati unapred kada stiže nevreme!

Foto: Instagram/moj_beo_grad_ •, Tanjug, Shutterstock, wikipedia

- IRIE je razvijen od prethodnog modela koji je nastao u Beogradu 70-tih godina 20.veka. napravili su ga Fedor Mesinger i Zaviša Janjić, ali ga je Hidrometerološki zavod razvijao.. Tadašnji ETA model je postao operativan i glavni model u Americi, međutim 97-98 godine su ga odbacili i počeli su da ga napuštaju. Krajem 20. veka ga skoro niko nije koristio osim mene, i Danci su ga po meni nazvali IRIE. Posvetio sam mu se i razvijao sam ga. Njegova najznačajnija dostignuća se odnose na oblake i padavine, odnosno mikrofiziku oblaka i konvekciju - objašnjava Ristić.

Republika

Foto: printscreen/instagram.com/srbjournal

Superćelijska oluja

Kako je počelo?

Upravo tu „formulu“ odlučio je da prebaci u drigi model, takozvani WRF.

- Bio sam u Krivaju na školi ETA modela, koju je organizovao Savezni hidrometerološki zavod, i tad sam ga uzeo. Više od 20 godina stalno popravljam i sređujem taj model i tako je nastao IRIE. Reč je o programu, matematičko-fizičkom, meterološkom modelu kojim se računa kako će se dalje razvijati vreme. Imamo ulazne podatke i on računa unapred kakvo će biti vreme narednih pet ili šest dana. Kada sam tu konvekciju i svoju mikrofiziku prebacio na američki model i pustio, pojavile su se i superćelijskle oluje - ističe meterolog.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Superćelijska oluja

Dobitna kombinacija

Prema njegovim rečima, sam IRIE ne može da predvidi superćelijsku oluju, jer je on klasičan model kao i svi drugi modeli, ali kada u WRF doda parametre koje je dobio tokom razvoja IRIE vidi i snažne oluje.

- Mikrofiziku i moju konvekciju sam ubacio u američki nov model i on je uspeo da predvidi unapred superćelijske oluje i do 18 sati unapred. To uspeva samo kada se koriste moja mikrofizika i moja konvekcija, a sve ostale kombinacije ne dovode do tih informacija, to je zaista interesantno. Klasični modeli generalno ne mogu da pedvide superćelijske oluje, ali ova kombinacija to radi i ni drugi meterolozi ne mogu da veruju kako to uspeva. Zato se uz modele koriste i radari i onda se vidi da li će u narednih sat ili dva nešto da se desi ozbiljno. Radarima se inače najviše prognoziraju superćelijske oluje i kretanja oblaka -priča Ristić za „Blic“.

Republika

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Ivan Ristić

Algoritam za grad

Prema njegovim rečima, kada se u WRF stave druge kombinacije nema superćelijskih oluja. To znači da njegovom kombinacijom već ujutru oko 7 ili 8 sati može da se vidi superćelijska oluja.

- Sve što se dešavalo tokom ovog leta, a tiče se superćelijskih oluja, moj model je isprognozirao, ne samo kod nas, nego i one oluje koje su bile i u Italiji i u zemljama u okruženju, što se jasno vidi na mapama - napominje meterolog.

Na pitanje da li je moguće da predvidi da li će superćelijsku oluju pratiti io grad, kaže da ima i koristi algoritam koji se zove „šansa za grad“.

Stavljam, inače, mape koje predviđaju šansu i kada je recimo „šansa za grad“ 50 odsto, moguć je i grad. Kada se letos desila oluja u Vrbasu i okolini, šansa za grad je bila 90 odso na mom modelu. Siguran sam u ove podatke i ne libim se da ih unapred objavim zato što sve što kažem imam prikazano i na mapama - objašnjava Ristić.

Republika

Foto: RINA

Grad

Prljava kiša, pa 34 stepena

Meterolozi za danas,posebno posle podne i pred kraj dana, najavljuju grmljavinske oluje sa obilnim padavinama i vrlo jakom grmljavinom, uz lokalnu pojavu grada. Na udaru će biti jugozapadni, zapadni, centralni i severoistiočni predeli Srbije. Na pojedinim lokacijama može se očekivati više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Inače, zahvaljujući izraženom južnom strujanju, do našeg područja sa severa Afrike stići će visinskim strujama i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u ovim predelima očekuje i prljava kiša.

Već u petak i subotu očekuje nas otopljenje sa dnevnim maksimumima koji će dostizati 34, podeok. Što je znatno toplije od proseka za ovo doba godine. A u nedelju opet sledi pogoršanje vremena i pad  tempšerature i to za skoro 10 stepeni.

Republika

Foto: RINA

Pljuskovi

Šta su superćelijske oluje?

Superćelijska oluja često uzrokuje velika zrna grada, snažan vetar i tornada. Stiže s oblacima koji umeju da deluju apokaliptično i pravi se primer sila prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posledica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gde prouzrokuju štetu.

- Brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka. Te oluje se ne guše u svom vlastiotom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometare površine ispred sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju i velika zrna grada, snažan vetar i tornada - rekao je ranije, između ostalog, Nik Viltgen meterolog portala Weather.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading