DIPLOMATSKA POBEDA VUČIĆA I RUKOVODSTVA DRŽAVE: Srbija postala partner moćnog ASEAN

Autor:

Vesti

05.09.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U moru međunarodnih turbulencija naša zemlja uspeva čvrsto da ostane na evropskom putu i svojski radi na učlanjenju u EU, dok istovremeno održava dobre odnose sa svim drugim moćnim svetskim državama i savezima.

DIPLOMATSKA POBEDA VUČIĆA I RUKOVODSTVA DRŽAVE: Srbija postala partner moćnog ASEAN

Foto: Republika

Nova diplomatska pobeda Srbije i Aleksandra Vučića! U moru međunarodnih turbulencija naša zemlja uspeva čvrsto da ostane na evropskom putu i svojski radi na učlanjenju u EU, dok istovremeno održava dobre odnose sa svim drugim moćnim svetskim državama i savezima.

Podsetimo, Rusiji nismo uveli sankcije, s Kinom održavamo čelično prijateljstvo, sa SAD su odnosi daleko bolji nego ranijih decenija i prerastaju polako, ali sigurno u strateško partnerstvo, u BRIKS se uveliko priča o Srbiji kao budućem potencijalnom članu, naročito nakon što su deo te organizacije postali Ujedinjeni Arapski Emirati, na čijem je čelu naš veliki prijatelj Muhamed bin Zajed.

Na sve ovo, juče je stigla veoma važna vest (poznavaoci geopolitike umeće da ocene koliko važna) o učešću na 43. Samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, kao i potpisivanju instrumenta o pristupanju ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, što faktički predstavlja najveće moguće približavanje za nekog ko nije iz tog regiona članstvu u savezu koji okuplja države sa čak 670 miliona stanovnika i ogromnim privrednim i drugim potencijalima.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. Među državama potpisnicama ugovora nalaze se i Kina, Indija, Japan, Pakistan, Rusija, Francuska, SAD, Kanada, Turska, EU (kolektivno) i Velika Britanija.

Foto: Tanjug/AP

 

Komentarišući činjenicu da Srbija uspeva sa svima da održava dobre odnose, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, za Srpski telegraf ističe:

- Republika Srbija se u poslednjih desetak godina dokazala kao pouzdan, kredibilan i predvidiv partner svim međunarodnim akterima s kojima ostvaruje saradnju. Produbljivanje saradnje Srbije sa zemljama ASEAN nipošto nije i ne može biti na štetu bilo koje treće strane. Kurs političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, koji principijelno sledimo, nam je omogućio razvijanje partnerstva sa svima na svetu koji neguju dobre namere prema našoj zemlji.

On je učešće Srbije na samitu zemalja ASEAN ocenio kao veoma pozitivnu stvar, čiji rezultati će, veruje, tek biti vidljivi:

- Zemlje ASEAN predstavljaju svojevrsni motor svetske ekonomije, uvozno i izvozno tržište, za koje se danas praktično svi na planeti nadmeću. Države tog regiona danas po mnogo čemu predstavljaju ono što je koncem prošlog i početkom ovog veka predstavljala Kina. Pritom, ASEAN je najbolji primer skladne i efikasne saradnje raznorodnih država, u kojem ekonomija drži primat nad političkim razmiricama. Imajući sve to u vidu, formalizovanje i intenziviranje saradnje Srbije za zemljama ASEAN nesumnjivo predstavlja odličnu vest.

Ilija Životić, stručnjak za bezbednost, takođe smatra da su dobri odnosi sa svima ključna stvar kada je u pitanju spoljna politika naše zemlje, te da to treba da i dalje da sledimo.

ZEMLJE ASEAN:

- Brunej
- Indonezija
- Kambodža
- Laos
- Malezija
- Mjanmar
- Filipini
- Singapur
- Tajland
- Vijetnam
* šest od deset zemalja nije priznalo lažnu državu Kosovo

- To da imamo dobre odnose sa svima i jeste poenta samostalnog vođenja spoljne politike. To što su dve strane u lošim odnosima, ne mora da znači da mi moramo da stanemo na jednu od te dve strane, već treba da budemo pragmatični i gledamo naš sopstveni interes, što smo i pokazali - navodi Životić i dodaje:

- Što se tiče konkretno učešća Srbije na Samitu ASEAN, to nam je takođe, na neki način, prilika da zahvalimo tim zemljama, koje poštuju naš teritorijalni suverenitet i koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Uostalom, i privredna saradnja Srbije s tim zemljama je oko 700 miliona dolara, zašto mi tu razmenu ne bismo znatno povećali ako već postoji mogućnost. Trgovina sa svima je praksa koju primenjuju sve velike sile, pa zašto onda i mi to ne bismo radili kada nam se pruža prilika.

Osim Srbije, specijalan ugovor imaju Kina, Indija, Japan, Pakistan, Rusija, Francuska, SAD, Kanada, Turska, EU (kolektivno) i Velika Britanija

Dačić potpisao ugovor u Džakarti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom prisustva 43. samitu ASEAN u Džakarti (Indonezija) da je pristupanje Srbije ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji dobra osnova za jačanje pozicije naše zemlje u tom delu sveta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Objasnio je i da potpisivanje ne utiče na evropske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem.

- Želimo da budemo član Evropske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnosti s tim. Mi nismo država koja je članica ASEAN, već pristupamo ugovoru, kao što su to uradile mnogo veće zemlje - rekao je Dačić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
sasa

05.09.2023 08:43

Srbija danas jaca saradnju i odrzava dobre odnose sa celim svetom-

sasa

05.09.2023 08:46

Put napretka i prosperiteta Srbije je u svestranoj saradnji, tacnije dobroj saradnji sa svima-

stef

05.09.2023 08:48

Svakako da raduje cinjenica sto se glas Srbije danas cuje u svetu, ponajvise zahvaljujuci Vucicu-