OČEKIVAO SAM NEKI INTELIGENTNIJI EKONOMSKI INDEKS! Ministar Mali odgovorio Ćulibrku

Autor:

Vesti

24.08.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegov odgovor prenosimo u celosti

OČEKIVAO SAM NEKI INTELIGENTNIJI EKONOMSKI INDEKS! Ministar Mali odgovorio Ćulibrku

Foto: Printscreen, youtube/NOVA S

Ministar finansija Siniša Mali, odgovorio je glavnom i odgovornom uredniku NIN-a Milanu Ćulibrku na današnji uvodnik u pomenutom listu.

Njegov odgovor prenosimo u celosti:

Očekivao sam neki inteligentniji ekonomski indeks od Milana Ćulibrka, a u brzom i burnom odgovoru na moju reakciju, dobio sam ipak samo neki u afektu izmišljeni Indeks malicioznosti i neznanja. Tu ste prvi, čestitam.

Nisam gledao taj Indeks bede, jer mi je dovoljno bedno bilo da neko ko se toliko godina bavi ekonomskim temama misli da je fijasko to što je u Srbiji, u poslednjih deset godina, otvoreno više od pola miliona novih radnih mesta.

To vam je kao da smo ceo jedan Novi Sad i Niš, doslovce svakog građanina, zaposlili.

Od ekonomskog podizanja zemlje iz blata, pobeđivanja nezaposlenosti i dovođenja svih velikih investitora u našu zemlju, od priznanja našeg uspeha od strane uglednih međunarodnih institucija, ipak je izgleda važniji Nin-ov indeks, i ostali maliciozni indeksi nastali neveštim mešanjem stopa i nivoa ekonomskih veličina. Jel to prikazuje ekonomsko stanje u zemlji? Da li je onda ispravna konstatacija da su Albanija ili Crna Gora bile bogatije od Nemačke i Španije u, na primer, 2021. godini? Evrostatovi podaci kažu da je realna ekonomaska aktivnost u Nemačkoj i Španiji tokom 2021. godine zabeležila rast od samo 3,2 odsto, a u  Španiji od 5,5. Dok je rast u Crnoj Gori bio 13 odsto, a u Albaniji 8,9 odsto. Istovremeno, te 2021. godine, rast potrošačkih cena u Crnoj Gori i Albaniji je bio niži nego u Nemačkoj (prosečan rast potrošačkih cena u CG je bio 2,5 odsto, a u Nemačkoj 3,2 odsto, Španiji 3 odsto). Da li je Albanija bogatija od Španije, ako joj je te 2021. godine i stopa nezaposlenosti bila 11,9 odsto, niža za 2,9 p.p nego u Španiji (14,8 odsto)? A ako u ovakav Nin-ov indeks uključimo i poređenje fiskalnih pozicija ovih zemalja, Albanija je sa deficitom u 2021. godini od 4,6 odsto BDP i učešćem javnog duga u BDP 74,5 odsto, svakako „bolja“ od Španije koja te godine beleži deficit od 6,9 odsto BDP i javni dug od 118,3 odsto BDP. Zamislite, Crna Gora je imala deficit od 1,9 odsto BDP, BiH 0,3 odsto,  a Nemačka 3,7 odsto BDP, a učešće javnog duga u BDP u BiH je 34,4 odsto, a u Nemačkoj 69,3 odsto BDP. Kada bi sabrali i ponederisali ove indikatore, za tu 2021. godinu, koju ste vešto izbegli da grafički prikažete u prošlom NIN-ovom izdanju, Albanija bi bila „ekonomski snažnija“ od Nemačke ili Španije?

Gađate indeksima u pogrešnu metu, i to znate, ali Vam ne odgovara istina, ne uklapa se u već pripremljenu tabelu i naslovnicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading