PONOSNA SAM NA RADOŠA BAJIĆA! Oglasila se Maja Gojković: Njegov film govori o herojskom podvigu!

Autor:

Vesti

19.08.2023

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasila se ministarka kulture Maja Gojković koja je izrazila svoju podršku filmu "Heroji Halijarda".

PONOSNA SAM NA RADOŠA BAJIĆA! Oglasila se Maja Gojković: Njegov film govori o herojskom podvigu!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Završetkom Sarajevo Film Festivala i dodelom nagrada, umesto da se pažnja usmeri na umetničke dostignuća, pažnju medija i javnosti u regionu privlači kontroverza oko filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića. Film koji je prikazan kao deo programa festivala postao je predmet političke polemike i osporavanja, a političari su se podigli na noge i traže ostavke organizatora festivala zbog prikazanih inserata kompanije Telekom Srbija.

Oglasila se i ministarka kulture Maja Gojković koja je izrazila svoju podršku filmu "Heroji Halijarda". U saopštenju je naglasila da film govori o istorijskoj operaciji "Halijard" i o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda tokom najtežih trenutaka stradanja i borbe za slobodu. Ministarka je izrazila zabrinutost zbog napada na film koji još nije ni prikazan, i istakla da je vreme da se stane u odbranu umetničkog dela i dela istorije koje je dugo bilo skriveno.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Ovim filmom se obrađuje priča o spašavanju više od 500 savezničkih avijatičara, pretežno američkih i britanskih, tokom Drugog svetskog rata od strane Srba. Operacija "Halijard" je bila herojski podvig u okupiranoj Evropi i pokazuje snagu solidarnosti i hrabrosti. Ministarka Gojković ističe da je film svedočanstvo o ovom herojskom delu i srpskom doprinosu u spašavanju savezničkih pilota od nacističkog progona.

Kontroverza oko filma "Heroji Halijarda" ukazuje na dublje pitanje politizacije umetnosti i interpretacije istorijskih događaja. U regionu Balkana, gde su istorijski događaji često predmet različitih tumačenja i ideoloških borbi, umetnička dela često postaju poligon za izražavanje političkih stavova. Ova situacija takođe podseća na važnost slobode izražavanja i umetničke kreacije, te na to kako umetnost može biti sredstvo za razbijanje barijera i promovisanje razumevanja među narodima, uprkos političkim i ideološkim razlikama.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading