NATAŠA KANDIĆ IDE NA SUD! Terete je za ZLOSTAVLJANJE - osmoro zaposlenih u FHP podnelo zajedničku tužbu!

Autor:

Vesti

17.08.2023

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fondacija za humanitarno pravo (FHP) je do trenutka nastanka ovog članka nije dostavila komentar u vezi sa optužbama i tužbom zaposlenih.

NATAŠA KANDIĆ IDE NA SUD! Terete je za ZLOSTAVLJANJE - osmoro zaposlenih u FHP podnelo zajedničku tužbu!

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Sindikat radnika i radnica "Zadužbina, Fondacija i Udruženja Građana" (ZFUD) je danas obavestio javnost da je osam zaposlenih Fondacije za humanitarno pravo (FHP) pokrenulo zajedničku tužbu protiv osnivačice Fondacije, Nataše Kandić, zbog navodnog zlostavljanja na radu. Ovaj korak usledio je nakon neuspešnih pokušaja zaposlenih da zaštite svoja prava putem internog postupka posredovanja.

Prema saopštenju ZFUD-a, osam zaposlenih je pokrenulo pravni postupak zbog zlostavljanja na radu nakon što su neuspešno pokušali ostvariti zaštitu od zlostavljanja kroz interni postupak posredovanja. Postupak posredovanja, koji bi po zakonu trebao biti hitan, nije dao rezultate, a u vreme podnošenja zahteva za zaštitu od mobinga u maju 2023. godine, FHP nije imao zakonskog zastupnika.

ZFUD ističe da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastareva šest meseci nakon što je zlostavljanje počinjeno. Odlaganje postupka posredovanja, kako se navodi, otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahteva da ostvare svoja prava.

Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP, koji je izabran za ovu poziciju u junu 2023. godine, odbio je da izda zvanično obaveštenje o neuspešnom pokušaju posredovanja, tvrdeći da FHP nema zakonskog zastupnika.

U saopštenju se takođe ističe da je predloženo premeštanje nekoliko saradnika sa radnih mesta na kojima rade već godinama na druge projekte. Nataša Kandić je svakodnevno prisutna u prostorijama FHP od maja 2023. godine, što je, kako tvrde iz ZFUD-a, rezultiralo bolovanjem troje zaposlenih zbog akutne reakcije na stres. Ostali zaposleni su nastavili raditi u okruženju u kojem se, prema navodima sindikata, osnivačičina volja stavlja iznad njihovih prava na zdravu i bezbednu radnu okolinu.

Ovaj slučaj ukazuje na potrebu za zaštitom prava zaposlenih u svim organizacijama, uključujući i humanitarne organizacije, kako bi se osigurala sigurna i pravična radna sredina za sve zaposlene.

Fondacija za humanitarno pravo (FHP) je do trenutka nastanka ovog članka nije dostavila komentar u vezi sa optužbama i tužbom zaposlenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Тодор

17.08.2023 12:02

Како да доставе када су криви? Од почетка их Фонд за хуманитарно право опструише. А на питање новинара Наташа Кандић одговорила: "Размислићу". Боље да не размишља, јер јој то није јача страна.

ajao

17.08.2023 16:28

Sve najgore i njoj i zaposlenima u ovoj ustaskoj spijunskoj organizaciji