FARSA U TAJKUNSKIM MEDIJIMA POSLE FESTIVALA U LOKARNU! BJELA KAO PINOKIO: Razmetanjem bi da uzme pare od države

Autor:

Vesti

15.08.2023

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Čuvari formule" nisu ušli u takmičarsku selekciju, a sporednim nagradama nameću se kao srpski kandidat za Oskara

FARSA U TAJKUNSKIM MEDIJIMA POSLE FESTIVALA U LOKARNU! BJELA KAO PINOKIO: Razmetanjem bi da uzme pare od države

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj, hvali se ovih dana uspehom na 76. Filmskom festivalu u Lokarnu svog filma "Čuvari formule", iza kog stoje njegova producentska kuća "Kobra film" i "Junajted medija" tajkuna Dragana Šolaka. Bjelogrlić je, kako opisuju baš u Šolakovim glasilima, apsolutno trijumfovao pošto je osvojio dve, kako oni tvrde, prestižne nagrade Varajati, za najbolji film u selekciji Piazza Grande, i Zeleni leopard, za koji navode da se dodeljuje ostvarenjima s najupečatljivijom porukom.

LEOPARD POZELENEO

Pritom se prećutkuje ili namerno ne precizira da se nagrada Zeleni leopard dodeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu. A da je od nagrada najvažnija ona za najbolji film koja se od 1968. zove Zlatni leopard, za koju se može boriti samo u takmičarskom delu festivala, u koji Bjelogrlićev film, kakve li nezgode, nije ni ušao. Dok onu drugu nagradu, Variety Piazza Grande, dodeljuje novinarski žiri samo istoimenog američkog magazina.

Bjelogrlićev film, dakle, nije ni mogao da trijumfuje pošto nije ni ušao u takmičarsku selekciju festivala u tom švajcarskom gradiću, već je prikazan u okviru njegovog pratećeg programa Piazza Grande (Velika pijaca).

- Bjelogrlić sve ovo čini da bi u javnosti stvorio lažnu sliku o navodno velikom uspehu svog filma u svetu, što je daleko od istine, ne bi li se tako nametnuo kao srpski kandidat za Oskara i domogao para koje država daje kao stimulaciju za tu trku. Naravno, sve to uz visoko pokroviteljstvo Šolaka i njegovih medija. Gledamo i čudimo se kakvo je to društvo bezočno - priča za Srpski telegraf upućeni sagovornik.

On objašnjava da Bjelogrlić zato pokušava da neke prateće nagradice, za ekologiju i filmskog magazina, predstavi kao trijumf, dok namerno izostavlja činjenicu da na festivalu postoji takmičarski deo, u koji njegov film nije ušao, za šta je glavna nagrada Zlatni leopard:

MALO PUBLIKE

- Naravno da "zaboravlja" da objasni javnosti da je to jedan od evropskih festivala, na koji reditelji idu tek ako su odbijeni na velikih pet: u Kanu, Veneciji, Berlinu, Torontu i Sandasu. A njemu se upravo to dogodilo. Pride, čak ni u Lokarnu nije ušao u takmičarsku selekciju, već u prateći program "Velika pijaca", gde mu je film prikazan pred polupraznim trgom. Pošto je Bjelogrlić sam slao izveštaje o svom filmu Šolakovim medijima, prećutao je ovu činjenicu i lažno predstavio broj posetilaca, pozivajući se na kapacitet gledališta, a ne na broj gledalaca - kaže naš sagovornik.

I zaista, u pojedinim izveštajima u tim glasilima navodi se da je festival u Lokarnu poznat po projekcijama filmova na otvorenom, odnosno na gradskom trgu Piazza Grande, gde film može gledati oko 8.000 ljudi na platnu velikih dimenzija.

Bjelogrlić: Dobio sam 20.000 franaka, ne zovite me više

Istovremeno, Bjelogrlić je priznao da je Lokarno prva stepenica na putu ka Oskaru.

- Film koji ja privatno jako volim i koji mi je bio inspiracija "Život drugih" takođe je krenuo s Piazza Grande i osvojio Oskara. Spajk Li je pre tri godine krenuo s Piazza Grande i takođe osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo.
Bjelogrlić nije bio rad da odgovara na sva konkretna pitanja Srpskog telegrafa.

- Ma, dajte, molim vas! Da nešto znate, videli biste da se Zeleni leopard dodeljuje najboljem filmu s najupečatljivijom porukom u svim kategorijama, za šta sam dobio 20.000 švajcarskih franaka. I ne znam odakle vam ideja da me zovete vi iz Srpskog telegrafa.

Nemojte više da me zovete - kazao je i prekinuo vezu posle pitanja u kom je zamoljen da odgovori na tvrdnje da se namerno ne prezicira za šta je to priznanje, pa je javnost uskraćena njegovog komentara i na ostale navode.

Talenti nezapaženi pored hvalisavaca

Naš sagovornik ukazuje da uspeh drugih reditelja prolazi ispod radara dok se Bjelogrlić, uz svesrdnu podršku Šolaka, neprimereno hvališe računajući valjda na neobaveštenost javnosti.

- Tu je primer skromnog i talentovanog reditelja Mladena Đorđevića, čiji je film "Radnička klasa ide u pakao" odabran u zvanični program Festivala A kategorije u Torontu. Njega Šolakovi mediji ne pominju, jedva kao fusnotu, dok o svom miljeniku Bjelogrliću i njegovom navodnom uspehu na nižerazrednom festivalu pišu slavopojke. Dakle, kad ne možeš filmom, onda se kao Pinokio služi lažima, a po kolegama udri marketingom - kaže naš sagovornik.

Tukao kolegu, a govori protiv nasilja

Bjelogrlić je, izgleda, sklon manipulaciji. On je govorio i na takozvanim protestima protiv nasilja, pokrenutim zloupotrebom tragedija u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca. I ovi politički skupovi su bili svesrdno ispraćeni i podržani u Šolakovim medijima. I sve to iako se Bjelogrlić tereti da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje, odnosno da je pretukao režisera Predraga Gagu Antonijevića 23. avgusta 2021. u hotelu "Ambasador" u Nišu, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Vesna

16.08.2023 02:19

To je jedna bitanga i klosar i umusljeni reditelj koji je jednom od drzave uzeo pare a nije snimio film,znaci pokrao je drzavu i nikom nista pa bi hteo opet,ali nazalost vise nece moci