"HEROJI HALIJARDA", RATNI SPEKTAKL NA VELIKOM PLATNU: Zvanični trejler srpskog blokbastera

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavne role u najnovijem ostvarenju Radoša Bajića odigrali Žarko Laušević, Petar Božović, Radovan Vujović i Stiven Mur

"HEROJI HALIJARDA", RATNI SPEKTAKL NA VELIKOM PLATNU: Zvanični trejler srpskog blokbastera

Foto: Promo foto

Telekom Srbija i Contrast studio predstavili su zvanični trejler srpskog filma "Heroji Halijarda" istaknutog srpskog reditelja, scenariste i glumca, Radoša Bajića. Poslednja klapa ove ratne drama inspirisana istinitim događajima, pala je pre godinu dana. Filmom je ispričana priča o proleću 1944., u jednom srpskom selu u toku u kojem su meštani sproveli najveća pojedinačnu akciju spasavanja američkih i saveznickih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, koja je poznata kao "Operacija Halijard".


U ovom velikom filmskom delu pojavilo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca. Glavne uloge poneli su Petar Božović, Žarko Laušević, Radovan Vujović, Stiven Mur, a zapažene role imali su još: Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Milan Vasić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković... 


Reditelj filma Radoš Bajić ističe da je želeo da snimi "Heroje Halijarda" zato što je zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem.


- Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u leto 1944. godine na svojim plećima izneo srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv nemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije "Halijard", ali mnogo više lična drama pojedinaca...- poručio je Radoš Bajić, koji je na ovom projektu radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

Foto: Promo foto

 

 

Film govori o spasavanju američkih pilota u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata



Priča o tri brata Jovića


"Heroji Halijarda" priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmladi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

 


Promocija u Kanu


Autori filma "Heroji Halijarda" u maju su bili na Kanskom festivalu.


- Ekipa "Kontrast studija" bila je na filmskom marketu, gde se okuplja cela industrija sa svih kontinenata. Išli smo s namerom da promovišemo naš film jer nam je želja da bude predstavljen i u svetu. Imali smo nekoliko sastanaka u vezi s njegovom prodajom u svetu i učešćem na nekoliko filmskih festivala - rekao je Nedeljko Bajić, jedna od producenata ovog ostvarenja.


Premijera 10. oktobra


Velika nacionalna premijera "Heroja Halijarda" biće održana 10. oktobra u beogradskoj MTS dvorani, saopštili su producenti filma. Odmah posle premijere ovo filmsko delo u bioskompima moći će da vide gledaoci širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

04.08.2023 11:20

Sjajno izgleda SVAKA CAST velikom Radosu!