SLAVICA JE IDEALNA, ZLOBNICI SU PROTIV NJE! Šef diplomatije o situaciji na Kosmetu, protestima i novoj ministarki prosvete

Autor:

Vesti

16.06.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo opozicije želi da ubere profit, zloupotrebljavajući tragediju. Pokušavaju da dođu na vlast prečicom, bez izbora.

SLAVICA JE IDEALNA,  ZLOBNICI SU PROTIV NJE! Šef diplomatije o situaciji na Kosmetu, protestima i novoj ministarki prosvete

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Socijalisti su spremni za nove izbore, iako lider te partije Ivica Dačić smatra da je najbolje da svaka vlada odradi pun mandat. U razgovoru za Republiku govorio je o protestima i zahtevima opozicije, kao i o pritiscima Istoka i Zapada na našu zemlju. Otkrio je i zašto je odlučio da, umesto Branka Ružića, za novog ministra prosvete predloži Slavicu Đukić Dejanović.

Izbor Slavice Đukić neki tumače kao dokaz da SPS nema kadrove, da nema novih lica... Šta Vi kažete?


- Ne znam nijednog ozbiljnog čoveka koji može da bude protiv Slavice Đukić na mestu ministra prosvete, samo zlobnog i zlonamernog. Ako profesor univerziteta nije najbolje rešenje za ministra prosvete, onda oni treba dobro da se zapitaju koga, u stvari, žele na tom mestu. I ne samo to, već i dokazanog stručnjaka, velikog humanistu i, uz to, člana Vlade i parlamenta u više saziva, dakle osobu koja vrhunski poznaje i potrebe i probleme našeg obrazovnog sistema, a naročito načine kako da ga unapredi. Slavica Đukić je u ovom trenutku idealna osoba da preuzme Ministarstvo prosvete i ja sam siguran da će taj posao obavljati besprekorno.

Imate li razumevanja za zahteve koje opozicija saopštava na protestima?

- Imam ogromno razumevanje za tugu i zabrinutost naših građana zbog dve najveće tragedije koje su nas zadesile početkom maja, zbog gubitka mladih života i što su njihove porodice zavijene u crno. Kao država, sve smo uradili da se ta ogromna tragedija, koliko god je moguće, ublaži, a doneli smo i mere za koje je ceo svet rekao da su primer za ovakve teške situacije. Zato od prvog dana nemam nikakvo razumevanje za bilo kakvo politizovanje ove tragedije, a naročito za pokušaj dela opozicije da na njoj ubere profit i ostvari nešto što bez zloupotrebe ovih tragedija nikada ne bi mogla - da dođe na vlast prečicom, bez izbora. Ko se od tih političara danas uopšte seća razloga zašto su pozivali na ulicu još dok je trajala trodnevna nacionalna žalost? Ni tada, a ni danas, oni nisu mislili ni na žrtve ni na njihove porodice. Mislili su samo na šansu da se preko njihove tragedije popnu do vlasti. Nemaju nikakve zahteve, osim da ode Vučić i da ode Dačić i cela vlada s njima. Ja sam se u politici nagledao raznih niskih pokušaja da se na nekoj nesreći napravi profit, ali to što oni rade prosto se ne radi.

Kako komentarišete činjenicu da se lideri opozicije nisu pojavljivali na bini, nisu se obraćali građanima, iako su neki od njih među organizatorima?

- Oni nemaju nikakav ugled u narodu i na protest na koji bi oni pozvali ne bi došli ni oni sami. Kad pogledate unazad nekoliko godina, videćete da skoro nikad nisu organizovali nijedan protest jer znaju da tu niko ne bi došao. Ali uvek su tu, i kad su na ulici studenti i poljoprivrednici i prosvetni radnici, bilo ko. Ja sam siguran da i onim ljudima koji demonstriraju iz nekih svojih ideala i iz čistih namera pripadne muka kad ih vide oko sebe, onako skrivene u masi, a opet prve u redu kada se daje intervju za opozicione televizije. To je čisto parazitiranje, skrivanje iza nekog drugog, ali očekivanje da će ih taj drugi pogurati ka vlasti. Neka stisnu petlju i povedu te proteste pod svojim imenom i prezimenom, ali tada više nikog neće biti na ulici.

Iako im je glavna parola "Borba protiv nasilja", nažalost, toga je bilo. Napadnuti su strani novinari, Lav Pajkić, Svetozar Vujačić...

- To je samo posledica jedne obične manipulacije, kojom se oni služe, kao kod onog povika: "Drž'te lopova!" Oni su uzeli parolu "Stop nasilju", a nema kome nisu pretili, psovali ga i vređali i, na kraju, fizički napali. Ja samo želim da istaknem da u svakom od tih slučajeva državni organi reaguju odmah i primenjuju sve zakonske mere protiv nasilnika. To je ono šta radi ozbiljna država kad joj se desi tragedija kakva se desila nama. I nema tog koji preti ili se usudi da nekoga napadne koji neće odmah biti identifikovan i kažnjen kako mu sleduje.


S druge strane, pitanje Kosova se ne pominje. Zašto?

- Neka vam oni to objasne, ali to što ih ne zanima šta se dešava našem narodu na Kosovu i Metohiji i što to uopšte i ne pominju samo govori koliko oni nemaju nikakvu svest o problemima s kojima se suočavamo, a kamoli da za to predlože neko rešenje. Ni pre ovih protesta nisu pričali o Kosovu i Metohiji, a i to što su pričali, bolje da nisu. Tražili su i posebnu sednicu parlamenta o tome, predsednik je došao u parlament da razgovara i da im odgovori na sva pitanja, a oni nisu imali šta da kažu. Njih Kosovo ne zanima, ne interesuju ih ni kosovski Srbi, ni da li će noćas biti uhapšeni, proterani ili pobijeni. Time neka se bave Vučić i Dačić, a oni će da se bave RTS i REM, eto, samo ih to zanima.

Očekuju li državu nova tura pritisaka međunarodne zajednice zbog pokrajine?

- Ti pritisci traju bez prekida iako vam se čini da ih nekad nema, to je samo zato što mi koji se time bavimo, a naročito predsednik Vučić, gledamo da s tim pritiscima sami izađemo na kraj, jer je to naš posao, i ne dozvolimo da se pritisci preliju na narod. Mi imamo ekstremno tešku situaciju povodom Kosova i Metohije, ne samo političku već, pre svega, bezbednosnu, zato što Kurti i Priština ne odustaju od namere da golom silom reše ovo pitanje. A to znači hapšenjem i proterivanjem preostalih Srba. Veći pritisak od toga ne postoji. S druge strane, zapadni posrednici još uvek nedovoljno odlučno suzbijaju taj Kurtijev pohod iako više za to nemaju nijedan izgovor. Ja se nadam, i o tome stalno razgovaramo, da će da usledi njihova energičnija akcija protiv ovog nasilja, ako uopšte imaju želju da nastavimo dijalog i dogovaramo se oko budućih rešenja.

S druge strane, pritisci stižu i iz Moskve. Ruski ambasador poručio je da će nam Rusija ozbiljno zameriti ako joj uvedemo sankcije. Nije li to mešanje u unutrašnja pitanja Srbije?

- Da li ćemo uvesti sankcije ili nećemo, to je isključivo naša stvar, stvar Srbije. A šta će oni tim povodom da rade, to je njihova stvar. Ja samo znam da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, evo već skoro godinu i po dana, i to zaslužuje poštovanje. Jer pritisci koje trpimo zbog toga nimalo nisu prijatni niti je lako da se s njima nosimo. Ali mi smatramo da to što smo odlučili na samom početku krize u Ukrajini, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, jeste u najboljem interesu Srbije i toga se još držimo.

Suština novog pokreta: Srbija na prvom mestu

Šta očekujete od narodnog pokreta za državu?

- Ja sam podržao tu ideju i o njoj sam dosta razgovarao i s predsednikom Vučićem, a naročito s mojim partijskim drugovima. Podržavamo osnivanje pokreta, zato što u njemu vidimo jednu novu formu saradnje svih nas koji učestvujemo u politici koju vodimo svih proteklih godina, a ona se temelji na Srbiji i na njenim interesima. U Americi je bio slogan "Amerika na prvom mestu", sada ga ima u mnogim drugim zemljama, tako da i ja vidim suštinu budućeg pokreta u tom sloganu "Srbija na prvom mestu". Imamo već godinama odličnu, stratešku saradnju s Vučićem i SNS, kao dve najveće političke partije u zemlji. Građani su nam dali ogromnu podršku na svakim izborima dosad i mi smo dužni da stalno unapređujemo našu saradnju da bismo što bolje ispunili ono što građani traže od nas. Narodni pokret za državu je dobar odgovor na to.

Ići ćemo na izbore, nije problem

Novi izbori su izvesni. Prema vašem mišljenju, kada bi mogli da se održe?

- Uvek sam pristalica izbora u redovnom roku, na četiri godine, jer to je najbolji način da se sprovedu svi programi i sve odluke koje donosimo. Ali nikad ne bežimo od izbora, kad god da se oni održe. Ne dozvoljavamo da nas iznenade, a to pokazuju i naši rezultati, gde nam raste broj birača. Ono što je sigurno jeste da ćemo na proleće imati redovne pokrajinske izbore u Vojvodini i lokalne izbore, oni su veoma važni i mi se za njih već sada spremamo. Ako budemo procenili, a pre svega najveća partija u našoj koaliciji SNS, da treba da idemo i na parlamentarne izbore, onda ćemo ići i na njih, nikakav problem. Znam samo da, osim izbora, neće biti nikakvih drugih puteva da se osvoji vlast jer to više nije demokratija. Nikakve prelazne vlade ili slične prečice ne dolaze u obzir, nego samo izbori. A koliko vidim, ovi iz opozicije nisu mnogo srećni kad se pomenu izbori, sigurno zbog toga što dobro znaju da bi se na njima još više udaljili od vlasti nego što su sada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading