VUČIĆ NA FORUMU: Indijska ekonomija najbrže rastuća, zato je važno da uspostavimo saradnju!

Autor:

Vesti

08.06.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je druga zemlja koju predsednica Republike Indije Drupadi Murmu posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine.

VUČIĆ NA FORUMU: Indijska ekonomija najbrže rastuća, zato je važno da uspostavimo saradnju!

Foto: printscreen

Obračanje Vučića na forumu

Srpsko - indijski poslovni forum, koji je  okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, počeo je u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Forum organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

- Želim da se zahvalim što ste posetili Srbiju, za nas je vaša poseta od ogromnog značaja. Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji. Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove - rekao je predsednik i dodao:

- Naše jabuke su našle prostor na indijskom tržištu, nadam se da će i bobičasto voće. Važno je da razvijamo turizam, zato ćemo raditi na viznim olakšicama, kao i na uspostavljanju direktne linije Beograd - Nju Delhi. Govorili smo i o saradnji u oblasti kinematografije - dodao je Vučić.

- Želim vam da dobro i korisno provedete ovde. Mi smo privilegovani i počastvovani što ste posetili našu zemlju - rekao je predsednik.

Obraćanje predsednice Murmu nakon razgovora sa Vučićem

- Podsetila bih na Vučićevu posetu Indiji dok je bio premijer Srbije, ta poseta postavila je odnos Srbije i Indije. Zaista sam imala konstruktivan sastanak sa predsednikom po pitanju svih aspekata. Srbija je tradsicionalni prijatelj Indije i mi želimo saradnju. Mislim da će učestalije posete još više ojačati naše prijateljstvo - navela je predsednica Indije Murmu.

Foto: printscreen

 

Obraćanje predsednika Vučića

- Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo.Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji - naveo je lider Srbije i dodao:

- Naša turistička razmena moraće da bude pomognuta uprošćavanjem viznog režima, da se upotpunosti uprosti. Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju.

Vučić rekao šta je cilj saradnje sa Indijom.

- Industrijska saradnja, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora. Ono što je posebno važno je IT sektor. Mi ćemo uskoro da gradimo peti Naučno tehnološki park u Kragujevcu - rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i farmacije i medicine. Važno je da nastavljamo da produbljujemo naše odnose. Mi moramo da pristupimo veoma moćnom privatnom sektoru Indije.

"Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju"

Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu, povodom posete predsednice Murmu.

- Poseta Drupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju - objavio je predsednik.

DOČEK MURMU

Predsednik Srbije dočekao je predsednicu Indije ispred Palate Srbija. Murmu je dočekana uz intoniranje himni.

Foto: Tanjug printscreen

 

Predsednica Republike Indije Drupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Srbija je druga zemlja koju posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine.

Program posete predviđa ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija (10.30), sastanak predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Republike Indije Drupadi Murmu (10.45), kao i plenarne razgovore delegacija Republike Srbije i Indije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Drupadi Murmu (11.05).

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike, nakon izjava za medije Vučića i Drupadi Murmu, sledi srpsko-indijski poslovni forum.

Drupadi Murmu je rođena kao Puti Birancci Tudu, 20. juna 1958. godine u Majurbhanjdu, a na funkciju 15. predsednice Indije stupila je 25. jula 2022. godine.

Članica je Indijske narodne partije. Prva je osoba koja pripada plemenskoj zajednici i druga žena nakon Pratibe Patil na toj funkciji, a takođe je najmlađa osoba na funkciji predsednika.

Drupadi Murmu je u politiku ušla 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji. Pre toga je bila učiteljica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (41)

Loading
Sanja

08.06.2023 10:46

Srbijs i Indija imaju višedecenijsko prijateljstvo i mogu još više da razviju svoje ekonomske odnose.

Darko

08.06.2023 11:00

Dobro došla predsednica Indije. Kao i uvek predsednik Vučić dočekuje svakoga na najboljem mogućem nivou i sa puno poštovanja. Neka saradjuju uspešno i u budućnosti.

Iva

08.06.2023 11:01

Bilateralna saradnja sa Indijom je od izuzetnog značaja za napredak Srbije!

Milovan

08.06.2023 11:02

Lepa prilika za upoznavanje, produbljivanje saradnje i razgovor o privrednim tokovima izmedju dve zemlje.