Eskobar nakon razgovora sa predsednikom Vučićem: Okretanje leđa dogovoru znači okretanje leđa Evropi

Autor:

Vesti

07.06.2023

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO-om, što je samo po sebi velika posledica, naveo je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Eskobar nakon razgovora sa predsednikom Vučićem: Okretanje leđa dogovoru znači okretanje leđa Evropi

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bg

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

- Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da će gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dođe do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova - rekao je Eskobar.

On je istakao da je predsednik Vučić rekao da će učini sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na severu KiM.

Eskobar je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

- Nadam se da će oni prepoznati da ima jedna posledica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje leđa evopskom predlogu znači okretanje leđa EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da se usklade sa nama i da se dođe do regionalne stabilnosti - rekao je Eskobar.

Dodao je da ''ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO-om, što je samo po sebi velika posledica''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (11)

Loading
Lea

07.06.2023 13:47

Kurti mora da ispuni svoju obavezu, njegovom ponasanju vise nema tolerisanja. Formiranje ZSO i kraj.

Mila

07.06.2023 13:54

Srbija uvek peistaje i speemna je na razgovore a Pristina je ta koja uvek odbija

Djordje

07.06.2023 14:06

Vučić je uvek spreman na dobar i prijateljski razgovor koji donosi pozitivna resenja...!

Sara

07.06.2023 16:22

Veoma važna poruka Eskobara da mora doći do eskalacije sukoba i SAD neće podržati nikakav vid sukoba na Kosovu!