ČAK I OPOZICIONI ANALITIČAR NE PODRŽAVA IDEJE KOLEGA: Zar vam je milija revolucija od izbora? Posledice neće biti baš sjajne

Autor:

Vesti

07.06.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle prelazne vlade pojavila se zamisao o bojkotu glasanja, a jedinstven cilj je rušenje Vučića bez iskazivanja narodne volje.

ČAK I OPOZICIONI ANALITIČAR NE PODRŽAVA IDEJE KOLEGA: Zar vam je milija revolucija od izbora? Posledice neće biti baš sjajne

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Jedini cilj opozicije jeste da dođe na vlast bez izbora, jedinog demokratskog i legitimnog načina, pošto je jasno da neophodno poverenje građana nemaju. U tu svrhu organizuju i političke proteste, na kojima je jedini zahtev smena predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok borbu i mere protiv nasilja više i ne pominju, što potvrđuje da su sramno zloupotrebili dve tragedije, čije su žrtve i deca. Otuda je proistekla nova ideja da, u slučaju odmeravanja snaga na biralištima, oforme pokret za bojkotovanje izbora.

PUSTI SNOVI

Ovako licemerno delovanje raskrinkao je i potvrdio bivši poslanik opozicije i politički analitičar NSPM Đorđe Vukadinović.

- Što se tiče zahteva, oni su u suštini politički! Osim formulisanih zahteva, postoji jedan koji se čuo kroz skandiranje, a to je: "Vučiću, odlazi" - naveo je Vukadinović.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Bojan Klačar

A onda je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, povodom zahteva opozicije da se napravi prelazna vlada, što je predsednik Vučić u više navrata kategorički odbio, praktično srušio puste snove opozicionara da bez izbora preuzmu vlast.

- Objektivno, ne znam nijednu zemlju gde se pravi prelazna vlada u situaciji kad postoji dvotrećinska podrška postojećoj u parlamentu. Doslovno, samo notiram činjenično stanje u Skupštini - kazao je Klačar u emisiji "Takovska 10" na RTS.

Na to se nadovezao voditelj Zoran Stanojević.

- Vlast uvek kaže ako postoji kriza legitimiteta, hajde onda da je proverimo na izborima. I na izborima se pokazuje da ta kriza legitimiteta ne postoji - konstatovao je Stanojević.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dušan Teodorović

Upravo zato opozicionari verovatno od izbora beže kao đavo od krsta. Sve analize, naime, ukazuju da im je rejting veoma nizak. Iz toga proishodi i predlog jednog od ideologa opozicije, akademika Dušana Teodorovića, da oforme pokret za bojkot izbora.

- Ukoliko šibicar i lažljivac želi izbore da bi se nekako iščupao iz političke krize, moramo odmah da napravimo pokret čiji će jedini zadatak da bude bojkot izbora! Doviđenja izbori - naveo je Teodorović na Tviteru.

Vukadinović, međutim, ukazuje da su izbori ne samo realna već i poželjna, ili makar najmanje loša, opcija, uz obrazloženje da je "bolje izbori u ruci, nego revolucija na grani".

Ofira ih i tajkun Šolak

Republika

Foto: Profimedia

Dragan Šolak

I na glasilima medijskog tajkuna Dragana Šolaka ofiraju opoziciju.

- Svi ti ljudi precizno znaju da je protest uperen protiv jednog čoveka koji je od države napravio svoje imanje - kazao je na televiziji Nova Slobodan Stupar i tako otkrio šta se zapravo krije iza takozvanog protesta protiv nasilja koji su navodno organizovani zbog pobijene dece.

NAJMANJE LOŠA STVAR

- Izbori su bolje rešenje bez obzira na to što nekima deluje privlačnija priča o 5. ili 6. oktobru, o mirnoj, plišanoj, ne znam kakvoj revoluciji, pobuni. To je moguće, dešava se u istoriji, ali veoma retko. I često ima razne posledice koje nisu baš sjajne. Zato su izbori najmanje loša stvar. Međutim, interesantno je da opozicija ili barem njen najglasniji deo, ne hrli na izbore. Samo oni kažu da neće izbore koje organizuje režim jer će ih prevariti ili pokrasti, a s druge strane ne znam, a s druge strane, ne znam šta je rešenje - ili ćete imati revoluciju, više ili manje plišanu, ili izbore - rekao je Vukadinović.

Prizivaju strance da im pomognu

Nelogičnosti u opozicionom mišljenju narod lako primeti. Tako je jedan tviteraš reagovao na emisiju na N1 u kojoj je voditeljka Danica Vučinić pitala gosta iz opozicije da li treba protesti da se internacionalizuju.

- Gost odgovara kako Vučić nema legitimitet i kako mora da ode. Dobio pre godinu dana 60 odsto glasova. Pa oni stvarno hoće Majdan u Srbiji, hoće da predaju našu zemlju strancima - zaključio je tviteraš.

Priča o nasilju izgovor u borbi za medije

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

Analitičar Dejan Vuk Stanković ukazao je da ne može opozicija da šteluje izborne uslove i podsetio kako su se oni ponašali 2011, kad su bili u vlasti.

- Ako neko misli u opoziciji da će vlast da zamisli pregovore kao neku laboratoriju u kojoj će oni da šteluju okolnosti pod kojima se dešavaju izbori ne bi li uvećavali svoje šanse, posebno u oblasti medija, onda su u ozbiljnoj zabludi. To nijedna vlast nije uradila. Vratiću vas na primer iz 2011, kada je SNS na mitingu izneo samo jedan zahtev, izbore do kraja te godine. Tadašnja vlast je to odbila, uz obrazloženje da ima većinu i pravo da određuje datum i karakter izbora. Tako su 2012, na proleće, zakazali izbore i na parlamentarne su još dodali predsedničke jer je Tadić želeo da poboljša rezultat svoje liste - rekao je Stanković.

On je zaključio da su zahtevi opozicije krajnje nerealni i zapitao da li veze s nasiljem, koje je lajtmotiv ovih protesta, barem na rečima, ima priča o tome kakva je uređivačka politika RTS ili neke komercijalne stanice?

- Nema veze, to je iskorišćeno za ono što je, prema mišljenju opozicije, ključni adut u političkoj borbi, da se mediji urede po njihovom obrascu. Ništa više, ništa manje. Nažalost, takva je priroda tih zahteva, nisam ih ja pisao - rekao je Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading