NAPETO NA KOSOVU! Srpska vojska u stanju najvišeg stepena borbene gotovosti, na zgradi Opštine SNAJPER (FOTO+VIDEO)

Autor:

Vesti

29.05.2023

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do zaoštravanja situacije i novih tenzija dolazi usled nasilnog upada pripadnika kosovske policija i specijalaca i zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

NAPETO NA KOSOVU! Srpska vojska u stanju najvišeg stepena borbene gotovosti, na zgradi Opštine SNAJPER (FOTO+VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

15.45 - Na zgradi Opštine u Zubinom potoku postavljen snajper

Na zgradi Opštine u Zubinom potoku je postavljen snajper kojim je spremno da se zapuca na srpski narod.

Republika

Foto: republika

 

 

15.00 - Vojnik Kfora uslikan kako drema dok bi trebalo da štiti narod

Više o tome pročitajte OVDE.

14.00 - Vojska Srbije krenula ka Kosovu 

Vojska Srbije (VS) do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a danas do 14 časova će biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

13.45 - Srbi zaigrali kolo ispred pripadnika Kfor-a

Prskosnim Srbima u Leposaviću nije smetalo da odigraju kolo i pevaju kosovske pesme, a kako je to izgledalo pogledajte ovde.

13.30 - Novinarku Kosovo onlajna Kurtijevi specijalci izbacili iz zgrade opštine Zvečan "jer je Srpkinja"!

Više o tome pročitajte ovde.

12.15 - Hovenijer: Situacija na severu duboko uznemirujuća

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer istakao je nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani da je situacija na severu duboko uznemirujuća i da je važno ne dopustiti eskalaciju situacije, prenosi Koha.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džefri Hovenijer

 

Hovenijer se obratio medijima nakon sastanka sa Osmanijevom i poručio da je važno da se nasilno ne ulazi u objekte opština na severu.

Naglasio je i da je važno ne dopustiti eskalaciju situacije.

 

12.00 - U Zvečan stiglo još specijalaca

Situacija u Zvečanu je i dalje napeta. Kako "Novosti" saznaju, pristiglo je na desetine specijalaca Rosu.

11.30 - Srbi izneli zahteve

Goran Rakić je u ime predstavnika Srpske liste i okupljenog naroda zatražio da se specijalci Rosu povuku iz i ispred zgrade opštine i da se situacija vrati na pređašnje stanje, da bi se okupljeni narod povukao. Ovo je traženo od predstavnika KFOR-a.

11.00 - Helikopter iznad Zvečana

U toku su razgovori Srpske liste sa predstavnicima KFOR. U ovom trenutku helikopter nadleće Zvečan.

Na platou kod Opštine Leposavić ore se srpske pesme, dok se istovremeno u zgradi opštine nalazi Kurtijev gradonačelnik.

Goran Rakić je u ime predstavnika Srpske liste i okupljenog naroda zatražio da se specijalci Rosu povuku iz i ispred zgrade opštine i da se situacija vrati na pređašnje stanje, da bi se okupljeni narod povukao. Ovo je traženo od predstavnika KFOR-a.

10.30 - Kurtijevi gradonačelnici odbili sastanak sa američkim ambasadorom?

Na sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini, koji je on pokušao da organizuje sa ciljem smanjenja tenzija, došli samo gradonečelnici iz redova DPK. Više o tome pročitajte ovde.

10.22 - Srpska trobojka na vozilu ROSU

Srbi, koji su se jutros okupili u Zvečanu, postavili su srpsku trobojku na blindirano vozilo Rosu koje se nalazi ispred zgrade opštine.

9.30 - U toku sastanci predstavnika KFOR i tzv. specijalne kosovske policije

U zgradama opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku u toku su sastanci predstavnika KFOR-a i tzv. specijalne kosovske policije, nakon što su Srpska lista i okupljeni građani izneli svoje zahteve, javlja izveštač Tanjuga.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Zvečan

 

Građani i njihovi predstavnici čekaju ispred zgrada opština. Zahtevi Srpske liste i građana su da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se jedinice tzv. specijalne kosovske policije odmah povuku. U Zvečanu je poljski KFOR kod zgrade opštine zamenjen mađarskim priadnicima te vojne misije. Prethodno je kosovska policija u Zvečanu bacila suzavac na okupljene građane, koje je KFOR propustio da dođu do zgrde opštine, dok u Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo incidenata.

9.00 - Potez Mađara ispraćen aplauzom

Više od hiljadu ljudi je okupljeno ispred opštine Zvečan, ispred koje su raspoređeni pripadnici Rosu i jake snage KFOR-a pod punom ratnim opremom.

Okupljeni skandiraju: "Idite, idite, ovo je Srbija".

Mađarski pripadnici KFOR-a, pod punom opremom, nalaze se ispred Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu. Tu je i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U jednom momentu, vojnici mađarskog KFOR-a spustili su zaštitne štitove, što su okupljeni propratili aplauzom.

08.40 Milović: Tražimo pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili

Predstavnik Srpske liste Dragiša Milović za medije je rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

- Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod - poručio je Milović, prenosi RTS.

8.20 - Kurtijevi gradonačelnici pozvani na razgovor

Meštani Zubinog Potoka ogorčeni su blokadom opštine od strane Kfora i tzv. kosovske policije, kažu da je situacija uznemiravajuća i da narod nije zaslužio da se ovako nešto događa.

Meštani Zubinog Potoka ogorčeni su blokadom opštine od strane Kfora i tzv. kosovske policije, kažu da je situacija uznemiravajuća i da narod nije zaslužio da se ovako nešto događa.

Srđan Vulović i Mirjana Vučetić pokušali su da razgovaraju sa pripadnicima policije. Oni su zatražili da se opština oslobodi, jer ne žele kasarnu, i poručili da će dolaziti svaki dan.

Kurtijevi gradonačelnici dobili su poziv za sastanak od američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera, javlja Nacionale.

07.45 - "Pomozite, molim vas pomozite nam, vi treba da reagujete, a šta ste uradili! Ništa!

Srbi pokušali da uđu u zgradu opštine u Zvečanu, situacija je izuzetno napeta, polomljeno je staklo na ulazu u zgradu. Srbi uzvikuju Srbija, Srbija.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Kosovo, Zvečan

 

Jedan od okupljenih Srba izuzetno uznemiren i besan na engleskom je uzvikivao Kforu: "Pomozite, molim vas pomozite nam, vi treba da reagujete, a šta ste uradili! Ništa!"

7.40 - Građani traže da novi gradonačelnik ne dolazi i da se povuče policija

 

 

Srpska lista i građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče, a građani će napraviti prolaz i niko ih neće dirati, javlja izveštač Tanjuga.

 

 

Ove zahteve izneli su predstavnici Srpske liste u razgovoru sa predtavnicima tzv. kosovske policije i KFOR-a u Zvečanu. Pregovori još traju. Prethodno je KFOR propustio okupljene građane, koji su došli do zgarde opštine, ali je tada tzv. kosovska policija bacila suzavac. Ispred zgrade opštine Zvečan, kao i Zubinog Potoka i Leposavića prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom. Prisutni su i pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šlemovima, maskama, pancirima.

7.30 - Predstavnici Srpske liste stigli u Zvečan

Predstavnjici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan i pregovaraju sa tzv. kosovskom policijom, koja je bacila suzavac na građane koji su se okupili kod zgrade opštine.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Kosovo, Zvečan

 

Prethodno je KFOR propustio okupljene građane, koji su došli do zgarde opštine, ali je tada tzv. kosovska policija bacila suzavac. Ispred zgrade opštine Zvečan, kao i Zubinog Potoka i Leposavića prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom. Prisutni su i pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šlemovima, maskama, pancirima.

Inače, pre 15 minuta oglasile su se sirene u Zvečanu.

Galerija slika:

 

 

6.00 - U Zvečanu raspoređen KFOR

Na severu Kosova i Metohije od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola na severu KiM sa načelnikom Školske uprave.

 

Roditeljima dece na severu Kosova i Metihije stigla je poruka sa sadržajem da se odlaže nastava do daljeg dok se ne povuku pripadnici kosovske policije u punoj ratnoj opremi sa severa.

U Zvečanu, u blizini opštine, raspoređeni su pripadnici Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija. Poljski kontigent Kfora nalazi se ovog jutra u Zvečanu. Pripadnici Kfora nalaze se i u Kosovskoj Mitrovici.

Republika

Foto: Tanjug/DOPSINIK KiM

Kosovska policija

 

Sastanak četiri nova albanska gradonačelnika srpskih opština na severu Kosova i Metohije sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom zakazan je za 09 sati. Sastanak bi trebalo da se održi u zgradi Evropske unije u Prištini, međutim nije poznato da li će se gradonačelnici odazvati pozivu. U isto vreme, na severu Kosova i Metohije se očekuje okupljanje građana u znak protesta protiv nasilnog ulaska pripadnika takozvane Kosovske policije i albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade.

Do zaoštravanja situacije i novih tenzija dolazi usled nasilnog upada pripadnika kosovske policija i specijalaca i zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Opštinske zgrade u tri opštine na severu KiM obezbeđuje veliki broj pripadnika kosovske policije i njenih specijalnih jedinica. Vrata na opštinskim zgradama su zamenjena, kao i video nadzor. U Zvečanu se srednja škola nalazi tik uz zgradu opštine, a oko nje su takođe raspoređeni kosovski specijalci.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sasa

29.05.2023 10:52

Od 1999 god kosovska policiji ne nalazi na kosovu Ovu naci bandu koju vi nazivate kosovskom policiom Ove bandite sto gledamo su okupaciona zlocinacka para organizacija koju je osnovala amerika