UGOVORENI VREDNI POSLOVI: Odličan nastup naše privrede na sajmu u Mostaru

Autor:

Vesti

09.05.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na srpskom Nacionalnom štandu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, ove godine nastupilo je 14 kompanija.

UGOVORENI VREDNI POSLOVI: Odličan nastup naše privrede na sajmu u Mostaru

Foto: Foto PKS

Dogovoreni novi izvozni poslovi i partnerstva sa privrednicima Bosne i Hercegovine i regiona i zajednički međunarodni projekti u cilju daljeg jačanja ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, rezultati su nastupa srpskih kompanija i posete državne delegacije Srbije nedavno završenom 24. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Na srpskom Nacionalnom štandu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, ove godine nastupilo je 14 kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, hemijske i industrije prerade drveta.

U  okviru srpskog paviljona predstavile su se kompanije Galeb Metal Pack, Sweety Plus, Gruža Agrar, Ekosan, MTM Sirela, Podrum Pevac, Stanić, Maber Comerc, Uniplast, Wood Holz, Nautilus, DPS Klas Group, BHK Greenhouse, i Jović servis i remont.

Za domaću privredu Bosna i Hercegovina je vodeće izvozno tržište sa značajnim suficitom u razmeni, ističe Tatjana Beuk iz Centra za regionalnu saradnju PKS.

- Tržište BiH je nedovoljno pokriveno, odnosno, mogućnosti plasmana naših proizvoda su znatno veće i ovo je bila dobra prilika da naši izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i izlagačima iz drugih zemalja - kaže Beuk.

Naši privrednici učestvovali su i na međunarodnim B2B sastancima koje tradicionalno organizuje INTERA Tehnološki park Mostar u saradnji sa PKS i partnerima iz Evropske mreže preduzetništva. Tokom trajanja Sajma održano je uživo i onlajn oko 350 B2B sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, metalske industrije, energetike, maloprodaje…

Prema rečima Katarine Momčilović Matić iz Centra za EU integracije PKS, učesnici su bili u prilici da se umreže sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Turske, Mađarske, Severne Makedonije, Srbije, i da na brz i jednostavan način odaberu sagovornike shodno sopstvenim potrebama i interesovanjima.

Izraelski biznismeni žele da ulažu u Srbiju i region

Zemlja partner Sajma ove godine bila je Izrael. Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu, kaže da je tokom trajanja ove privredne manifestacije dogovoren   dolazak Nira Korena, izvršnog direktora i osnivača kompanije „Buildinn innovation consulting & technology” na prezentaciju potencijala poslovne saradnje sa Izraelom, а koja će se održati u RPK Zlatiborskog upravnog okruga u septembru, pod pokroviteljstvom izraelskog Ministarstva spoljnih poslova. Takođe, dodaje Nikolić, za potencijale investiranja i poslovnu saradnju sa Srbijom, zainteresovan je i izraelski biznismen i industrijalac, izdavač, kolekcionar i filantrop - Amir Kabiri.

Mostarski sajam privrede je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini koja je okupila ove godine oko 750 izlagača iz više od 30 zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading