BRNABIĆEVA SA BROFIJEM U DABLINU: Evropska porodica naroda je prirodno mesto kome pripada Srbija i Zapadni Balkan

Autor:

Vesti

21.04.2023

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brnabić je naglasila da je očigledan napredak Srbije u procesu evropskih integracija i podvukla značaj podrške Irske otvaranju nekada poglavlja.

BRNABIĆEVA SA BROFIJEM U DABLINU: Evropska porodica naroda je prirodno mesto kome pripada Srbija i Zapadni Balkan

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Dablinu sa predsednikom mešovitog komiteta irskog parlamenta za evropske poslove Kolmom Brofijem i tom prilikom istakla da je evropska porodica naroda prirodno mesto kome Srbija pripada kao i da čitav Zapadni Balkan pripada tom prostoru.

Na sastanku, kojim je završila dvodnevnu posetu Republici Irskoj, Brnabić je naglasila da je očigledan napredak Srbije u procesu evropskih integracija i podvukla značaj podrške Irske otvaranju nekada poglavlja, a danas klastera u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ona je takođe zahvalila Irskoj kao zemlji koja je jedan od najvećih zagovornika proširenja EU, naglašavajući da je to važno za čitav region Zapadnog Balkana, s obzirom na to da je to najbolji način za obezbeđivanje mira, stabilnosti koji su ključni preduslovi za ekonomski napredak i bolji život svih građana čitavog regiona.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Današnji sastanak sa Brofijem, kao i jučerašnji razgovori sa premijerom Irske Leom Varadkarom, zamenikom predsednika Vlade Irske, ministrom inostranih poslova i ministrom odbrane Mihalom Martinom, ministrom preduzetništva, trgovine i zapošljavanja Sajmonom Kovenijem kao i direktorom Agencije za industrijski razvoj Mihaelom Lohanom, siguran su put za poboljšanje sveukupnih odnosa dve zemlje.

Brnabić je podsetila na značaj razmene iskustava dve zemlje u oblasti inovativne ekonomije i dodala da će to biti okosnica saradnje u narednom periodu.

Na kraju posete premijerka je zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i rekla da postoji značajan prostor za uvećanje ekonomske saradnje Srbije i Irske, čija je trgovina u uslugama trenutno na nivou od pet stotina miliona evra, ali da je sigurna da će se on u bliskoj budućnosti uvećati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading