NEDELJU VIDIM KAO SUMRAK DEMOKRATIJE! Brnabić: Jedva čekam da pitam Eskobara kada će doći do formiranja ZSO

Autor:

Vesti

21.04.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moramo da istrajemo u dijalogu koliko god teško bilo, i hvala Srbima na KiM što trpe sve ovo, jer ako mi odustanemo od dijaloga, i da smo odustali ranije, ne bi videli stepen licemerja koji ćemo videti u nedelju na izborima.

NEDELJU VIDIM KAO SUMRAK DEMOKRATIJE! Brnabić: Jedva čekam da pitam Eskobara kada će doći do formiranja ZSO

Foto: Printskrin/Youtube/Bloomberg New Economy

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je ocenila da su lokalni izbori koji se u nedelju održavaju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije "konačni sumrak demokratije".

- Izbori su konačni sumrak demokratije i privida bilo kakve vladavine prava na teritoriji KiM od kada je vode privremene institucije u Prištini, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice. Čak sam i donekle srećna, jer je to konačno kraj jedne šarade koju smo gledali čitav niz prethodnih godina - rekla je Brnabić novinarima u Dablinu, na pitanje kako komentariše izbore koji se održavaju u nedelju.

Brnabić, koja boravi u dvodnednoj poseti Republici Irskoj, istakla je da na izborima učestvuje manje od dva odsto stanovništva i da se to dešava nekoliko dana nakon što se obeležava deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, kao prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, iz kojeg Priština, kako je rekla, nije ispunila nijednu reč.

Foto: Printskrin/Youtube/Bloomberg New Economy

 

- Svojim potpisom je EU garantovala ispunjenje tačaka Briselskog sporazma, a od početka prošle godine Priština direktno krši i uskraćuje osnovna prava Srbima na KiM, na šta međunarodna zajednica i EU, kao garant, i sad ćute i daju saopštenje za medije - rekla je Brnabić.

Ponovila je apel predsednika Vučića da Srbi na KiM ostanu mirni, da pokažu licemerje Prištine u svom svetlu i dokle je došla "kvazi- demokratija" koju EU i SAD pravdaju.

- Srbi su dostojanstveno gledali, čekali vladavinu prava i demokratiju, reakciju međunardone zajednice i evo šta su dočekali, neka Priština i međunarodna zajednica proslave nedelju kao praznik koji zajedno baštine - zaključila je Brnabić.

Ona je ocenila i da su izjave Viole fon Kramon, o vladavini prava na KiM sramotne.

- Viola fon Kramon je albanski lobista, nikad se nije pretvarala da je nešto drugo, njene izjave o vladavini prava na KiM su sramotne i uvreda za zdrav razum - rekla je Brnabić i pomenula da je bilo preko 300 fizičkih napada na Srbe na teritoriji KiM za koje niko nije odgovarao.

Foto: Printskrin/Youtube/Bloomberg New Economy

 

- Na teritoriji čeda međunarodne zajednice i zemalja Kvinte tzv. Kosovu, izbori su u policijskoj stanici, direktno pod okriljem bezbedosnih snaga, pa onda vi slobodno birajte šta ćete da zaokružite - poručila je premijerka.

Osvrćući se na izjavu specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Gabrijela Eskobara, da će Zajednica srpskih opština biti formirana 2. maja, ona je rekla da je ista stvar rečena u decembru, januaru, a da je sada već maj, i da, kako je rekla, do toga neće doći na sledećem sastanku u Briselu.

Objasnila je da svakog puta kad kažu da ZSO treba da se formira u saglasnosti sa tzv. "kosovskim ustavom", to nije ZSO koja je garantovana Briselskim sporazumom, već je to druga organizacija koju međunarodna zajednica želi da napravi sa Prištinom, ali nije ZSO.

- ZSO je dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godina i daljim aktima, uključujući i sporazum iz 2015. godina koji govori šta su ingerencije ZSO. Oni to neće formirati, da su želeli, ZSO bi bila formirana pre deset godina - rekla je Brnabić i dodala da je to jedan od razloga zašto EU opada popularnost u centralnoj Srbiji, jer "niko više ne veruje u evropske vrednosti".

- Zaključila je da je Srbija uvek za dijalog, jer mora čuvati mir i stabilnost. Moramo da istrajemo u dijalogu koliko god teško bilo, i hvala Srbima na KiM što trpe sve ovo, jer ako mi odustanemo od dijaloga, i da smo odustali ranije, ne bi videli stepen licemerja koji ćemo videti u nedelju na izborima - rekla je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading