PREMIJERKA SRBIJE U DABLINU: Mi jesmo jedni od svetskih lidera u privlačenju direktnih investicija, razvijaće se saradnja sa Irskom!

Autor:

Vesti

20.04.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Brnabić je rekla da je razmena usluga između Srbije i Irske u prošloj godini porasla za 32 odsto i prešla 500 miliona evra.

PREMIJERKA SRBIJE U DABLINU: Mi jesmo jedni od svetskih lidera u privlačenju direktnih investicija, razvijaće se saradnja sa Irskom!

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je sa premijerom Republike Irske u Dablinu Leom Varadkarom razgovorala o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i da su dogovorili uspostavljanje mehanizma saradnje na razvoju inovativne ekonomije i razmene znanja.

Brnabić je rekla da je razmena usluga između Srbije i Irske u prošloj godini porasla za 32 odsto i prešla 500 miliona evra, a da je tome najviše doprineo jak IT sektor Srbije, ali takođe i, kako je rekla, tradicionalno i svetski poznat IT sektor i generalno tehnološki sektor Irske.

- Razgovarali smo o tome kako na tim osnovama možemo dalje da gradimo našu saradnju i načelno smo se dogovorili da napravimo jedan mehanizam saradnje na razvoju inovativne ekonomije i razmeni znanja. Mi smo to nazvali dijalog o inovativnoj ekonomiji - rekla je Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Republici Irskoj.

Ona je navela da će po povratku u Beograd krenuti da se radi na uspostavljanju takvog mehanizma i da komunikacija bude češća i redovnija na tehničkom nivou.

- Mi zaista imamo mnogo toga da naučimo od Irske, ali postoje stvari koje Irska može da nauči od nas - rekla je Brnabić.

Brnabić je prenela da je imala dobar sastanak i sa ministrom za zapošljavanje preduzetništvo i trgovinu Sajmonom Kovenijem, koji je pre nego što je postao ministar za trgovinu bio ministar spoljnih poslova, i koji je upoznat sa situacijom u Srbiji i regionu.

- Pored ekonomskih tema bio je zainteresovan i za dijalog Beograda  i Prištine i uvek nezaobilazne teme sankcija prema Ruskoj Federaciji - rekla je Brnabić.

Kako je navela, "objasnila sam našu poziciju, a zbog svoje istorije rekla bih da Irska može malo bolje nego drugi u Evropi da razume našu poziciju".              

Ona je istakla da postoji to otvoreno pitanje koje je sveprisutno, podsećajući da je to rekao i predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Švedske.

Pitanje zašto nismo uveli sankcije ostaje tema na svim sastancima, rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić

Takođe, dodala je da je imala koristan sastanak sa predstavnicima razvojne agencije Irske koja je pandan Razvojnoj agenciji Srbije.

- Oni su napravili razvojnu agenciju Irske koja se samo bavi privlačenjem stranih direktnih investicija, i agenciju koja se bavi samo podrškom domaćim kompanijama - rekla je premijerka.

Kako je objasnila, oni na taj način prave ekosistem, i to je ono što mi možemo da repliciramo na neki način u Srbiji, i da vidimo kako naša ekonomija može da raste još brže i na taj način.

- Mi jesmo jedni od svetskih lidera u privlačenju direktnih investicija, a to se nije promenilo uprkos izazovnim vremenima i krizi u Evropi i svetu - poručila je Brnabić.

Ona je rekla da je dodatna podrška domaćim kompanijama moguća institucionalnim putem.

Brnabić se takođe sastala sa generalnim menadžerom za razvoj softvera u važnoj automobilskoj grupaciji "Jaguar i Lend Rover" Džonom Kormikanom, koga je pozvala da dođe u posetu Srbiji.

- Imala sam priliku da predstavim šta je to do sada Srbija uradila u smislu istraživanja, razvoja i upotrebe veštačke inteligencije u automobilskoj industriji. I da kao što je to uradio nemački Kontinental, otvore neki tehnološki razvojni centar u Srbiji - rekla je premijerka.

Takođe, dodala je, "daleko smo od toga", ali da je dobro da smo imali priliku da predstavimo šta radimo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading