VUČE, ODAKLE TI PARE?! Jeremić angažovao NAJSKUPLJE advokate u SAD

Autor:

Vesti

10.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je taj novac stečen mahinacijama kroz korupciju koju istražuje Kongres, pita analitičar Stevica Deđanski.

VUČE, ODAKLE TI PARE?! Jeremić angažovao NAJSKUPLJE advokate u SAD

Foto: ATAImages

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić razumeo je, izgleda, da je u ozbiljnom problemu pošto je angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u Americi da ga zastupa pred istražnim odborom pri Kongresu SAD, gde je upleten u tešku korupcionašku aferu. Usluge ugledne advokatske kuće "Brand-Vudvard" ( Brand/Woodward), čiji su klijenti i pripadnici američke političke i ekonomske elite, mere se stotinama hiljada dolara, pa se nameće pitanje: "Odakle ti, Vuče, pare?!"

KUKNJAVA UMESTO ISKAZA

- Tu bez desetine hiljada dolara niko ne kaže: "Dobar dan." Javni je podatak da je čak i fondacija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa uplatila čak 120.000 dolara njihovoj kancelariji za period od oktobra 2021. do 30. septembra 2022. Uplaćeno je i 25.000 dolara za odbranu Dena Skavina, Trampovog savetnika. Vidite kolike su to sume - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

Advokati firme "Brand-Vudvard" specijalizovani su baš za saslušanja pred odborom Predstavničkog doma Kongresa. Bili su branioci Pitera Navara, bivšeg zvaničnika Bele kuće i Trampovog savetnika, kao i njegovog kolege Dena Skavina, u istrazi oko napada na američki Kapitol 6. januara 2022. I baš zato što su odbijali da se odazovu pozivu odbora, kao što to sad čini Jeremić, optuženi su za nepoštovanje Kongresa. Protiv njih je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuju u istrazi nemira u kojima je bilo i mrtvih.

A Jeremić, kako je juče pisao Srpski telegraf, odbio je da tražene informacije o sumnjivim poslovima dostavi predsedniku odbora za nadzor i odgovornost pri Kongresu Džejmsu Komeru, iako je od njega izričito traženo da to učini do 7. marta. Jeremić tako izbegava da položi račune o kontaktima s Hanterom Bajdenom, sinom šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. Odnosno o povezivanju s kineskim moćnicima, među kojima je i Patrik Ho, nekadašnji šef CEFC, osuđen 2018. zbog međunarodnog mita i pranja novca. Umesto da položi račune, u Jeremićevo ime preskupi advokati kukaju kako je on veliki borac za demokratiju u Srbiji, te da mu se, kao lideru opozicione partije, nanosi šteta (?!).

Specijalizirali saslušanja pred Kongresom

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, priča za Srpski telegraf da je "Brand-Vudvard" ozbiljna advokatska kancelarija, specijalizovana za saslušanja pred odborom Predstavničkog doma Kongresa.

- Njihova izuzetna prednost i retkost je da rade za obe strane u SAD, odnosno za republikance i za demokrate, a bave se i lobiranjem - kaže Vuković.
On objašnjava da je jedan od advokata Stenli Vudvard, kog nazivaju štreberom zakona u svetu političkih operativaca. Stariji Stan Brand cenjen je i tražen zbog stručnosti u kongresnim istragama.

NEKA KAŽE ISTINU

Republika

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže za Srpski telegraf da su u slučaju Jeremića važna dva pitanja, na koja bi trebalo da odgovori.

- Ako je nevin, zašto ne ode pred odbor i pruži sve tražene informacije, odnosno zašto odbija da ispriča istinu. Sumnju pojačava angažovanje advokata, čiji su honorari basnoslovni. Šta će mu skupi američki advokati?! I odakle mu novac da plati njihove usluge? Da li je taj novac možda stečen mahinacijama kroz korupciju koju istražuje Kongres? Neka borac za demokratiju odgovori - kaže Deđanski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading