AMERI HAPSE JEREMIĆA! Zahuktava se REPUBLIKANSKA ISTRAGA u Kongresu o predsedniku Narodne stranke!

Autor:

Vesti

22.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci traže da im Jeremić do 7. marta dostavi dokumenta vezana za predsednikovog sina Hantera Bajdena i kineske biznismene, a do 14. marta kaže kada dolazi na saslušanje ili sledi sudski poziv.

AMERI HAPSE JEREMIĆA! Zahuktava se REPUBLIKANSKA ISTRAGA u Kongresu o predsedniku Narodne stranke!

Foto: Tanjug/Nikola Andjic/AP

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, dobio je rok od republikanaca, koji drže Predstavnički dom Američkog kongresa, da im do 7. marta dostavi sve dokumente vezane za njegove kontakte s Hanterom Bajdenom, sinom predsednika SAD, i kineskim biznismenima koji su bivšeg šefa srpske diplomatije držali na platnom spisku.

- Tokom suđenja Patriku Hou (funkcioneru kompanije "CEFC Čajna enerdži", u kom je Jeremić, po odlasku s funkcije predsednika Generalne skupštine UN, bio angažovan) svedočili ste da vas je "CEFC Čajna enerdži" plaćao stotine hiljada dolara godišnje da delujete kao "konsultant", a zauzvrat biste im "otvarali vrata", upoznajući zaposlene u "CEFC Čajna enerdži" s poslovnim i političkim liderima raznih zemalja - piše u zvaničnom pismu upućenom Jeremiću iz Komiteta za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Kongresa.

Pismo je potpisao predsedavajući Džejms Komer, republikanski kongresmen iz Kentakija, koji od Jeremića zahteva da se do 14. marta javi osoblju i zakaže saslušanje u komitetu, na kojem će ispričati sve što zna. Američki mediji navode da, ukoliko Jeremić ovo odbije, zahtev iz Kongresa mogao bi da postane zakonski obavezujući sudski poziv šefu Narodne stranke.

Komer: Jeremić ključan da se otkriju šeme Džoa Bajdena s neprijateljima

Kongresmen Komer izjavio je za Foks njuz da je "Vuk Jeremić ključni svedok u istrazi o upletenosti Džoa Bajdena u međunarodne i domaće poslovne šeme njegove porodice".

- Ukoliko je predsednik Bajden kompromitovan poslovanjem sa stranim protivnicima (Amerike), to je ona jasna pretnja po nacionalnu bezbednost - kazao je republikanski zvaničnik.

U mejlovima procurelim iz Hanterovog laptopa uoči predsedničkih izbora 2020. pominjao se "veliki momak", koji je uzimao deset odsto od mita koje su plaćali Kinezi, a pretpostavlja se da se tu misli na aktuelnog predsednika SAD.

U pismu na pet strana u koje je Srpski telegraf imao uvid navodi se da je porodica američkog predsednika Džoa Bajdena, zahvaljući mitu prikupljenom u vreme dok je on bio potpredsednik SAD i nakon njegovog odlaska iz Bele kuće, zaradila milione dolara.

Saslušanje Jeremića se zahteva da bi on pred kongresmene izneo dokumente vezane za "CEFC Čajna enerdži", Hantera Bajdena, njegovog rođenog strica Džejmsa Bajdena i njihove poslovne saradnike. Navodi se da je pregledom dokumenata iz procesa Hou, koji je 2018. osuđen za korupciju i pranje novca, utvrđeno da Jeremić ima te dokumente.

- Dokazi pokazuju da ste razvili poslovni odnos s Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirali s njima u vezi sa "CEFC Čajna enerdži" i njegovim šefom Je Đijanmingom - stoji u Komerovom pismu Jeremiću.

Zahtev poslat i Hanteru pod pretnjom krivičnog gonjenja

Srpski telegraf imao je uvid i u zvanično pismo koje je Komer 8. februara uputio Hanteru Bajdenu, sa zahtevom da komitetu dostavi svu komunikaciju koju je imao s nizom osoba, uključujući Jeremića.

Komer u pismu navodi da će mlađi Bajden, u slučaju da sakrije ili uništi neki od dokumenata, odgovarati u skladu s krivičnim zakonikom SAD.

Navodi se da je Jeremić na suđenju Hou svedočio da je radio na organizaciji večere Je Đijanminga s jednom osobom u Vašingtonu 6. decembra 2015, a da je u odsustvu porote tužilac kojeg je angažovalo ministarstvo pravosuđa SAD zatražio da se iz sudskih spisa izostavi ime osobe koja je trebalo da dođe na tu večeru.

Ime te osobe je potom uklonjeno iz zapisa sa suđenja Hou, a republikanci sada od Jeremića zahtevaju da kaže da li je to bio Hanter Bajden, koji je kineskim biznismenima bio potreban da preko Bele kuće dobiju dozvolu za kupovinu američkog prirodnog gasa.

Njujork post navodi da je poznato da je Je kasnije poklonio Bajdenovom sinu dijamant od 3,16 karata, vredan oko 80.000 dolara. To je otkriveno iz mejlova procurelih iz Hanterovog laptopa, koji je ovaj ostavio u servisu, ali ga nakon popravke nije pokupio. Vašington post je ranije pisao da su Hanter i njegov stric Džejms Bajden tokom 2017. i 2018. od "CEFC Čajna enerdži" primili mito u iznosu od 4,8 miliona dolara.

Jeremić ponižavao vašingtonski sajt, sada se na njega bacila cela Amerika

Kada je Vašington fri bikon pre desetak dana objavio prvi tekst, u kojem je naveo da je "Hanter Bajden zatražio od visokog savetnika Bele kuće da pomogne kampanju srpskog biznismena za šefa UN" i da su veze sina američkog predsednika sa šefom Narodne stranke privukle pažnju Kongresa, Jeremić je tvrdio da je to sajt poznat po teorijama zavere.

Sada su priču o Komerovom pozivu Jeremiću da svedoči pred komitetom objavili NBC njuz, USA tudej, Njujork post, Foks njuz, Politiko, Jahu njuz, a pismo je objavljeno i na sajtu Predstavničkog doma.

Vašington fri bikon objavio je da se Hanter Bajden 2014. prvi put sreo sa Jeremićem, dok je ovaj bio direktor u meksičkoj državnoj energetskoj kompaniji "Pemeks", a mlađi Bajden bio u upravi "Burisma holdings", po skandalima poznate ukrajinske energetske kompanije. Mejlovi iz Hanterovog laptopa pokazuju da su njih dvojica razgovarala o uspostavljanju partnerstva između dve kompanije.

Sadržaj dokumenta do kojih je došao ST možete pogledati u galeriji ispod:

 

Bonus video:


 

 


 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading