ZAVRŠENI RAZGOVORI U BRISELU: Kurti nije spreman da prihvati ZSO, u Brisel je došao s namerom da nešto potpisuje! Novi sastanak 18. marta u Makedoniji!

Autor:

Vesti

27.02.2023

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu gde je razgovarao sa evropskim zvaničnicima i samozvanim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Tema razgovora je bila takozvani nemačko-francuski plan za KiM, a sve detalje možete pratiti iz minuta u minut na portalu Republike.

ZAVRŠENI RAZGOVORI U BRISELU: Kurti nije spreman da prihvati ZSO, u Brisel je došao s namerom da nešto potpisuje! Novi sastanak 18. marta u Makedoniji!

Foto: Printscreen

20.15 - Vučić se obraća: Imali smo težak sastanak

- Uobičajeno težak sastanak, i verujem da će biti još mnogo sastanak u narednom periodu. 18. bi trebali da se vidimo u Severnoj Makedoniji, kada gospodin Borelj poseti region. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implemntaciju. 

- Mislim da Kurti to nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno - ističe on.

Vučić kaže da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

- Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju neko neće da ispuni - kaže on.

Predsednik ističe da je ZSO na prvom mestu, šta god da je u pitanju.

- Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću govoriti sutra da vide ljudi šta je potpisano. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima - pitao je on.

On kaže da u okviru potpisanih principa ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornih planova...

- Zato sam pažljivo slušao Kurtija, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je nešto postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih - kaže predsednik.

Vučić ističe da još uvek nema mape puta, i da na njoj mora da se radi.

- Kako krenemo da radimo, tako stanemo. I sve vreme se priča o implementaciji, polako ljudi. Neko je mislio da će za jedan dan da ide potpis na nešto. Ozbiljan i dug proces. Zato ću otkazati deo putovanja u inostranstvo, da bi se spremio za razgovor sa Lajčakom, da ne budemo prokazani 23. ili 24 - kazao je on.

 

19.30 Oglasio se predednik Vučić nakon sastanka

"Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje", poručio je predsednik Vučić na Instagramu, uz sliku sa sastanka.

 

 

19.10 - Nikaj: Dijalog bi mogao da traje još 10 godina

Član Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj smatra da će potpisivanje francusko-nemačkog plana značiti da će se dijalog nastaviti a, kako ocenjuje, taj proces može da traje narednih deset godina, prenosi "Gazeta ekspres".

Nikaj navodi da u francusko-nemačkom planu nema ništa konkretno, ali kaže i da je umesto međusobnog priznanja, trenutno u fokusu ZSO.

18.40 - Borelj: Na dnevnom redu je evropski predlog

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj oglasio se na Tviteru, gde je naveo da je u centru pažnje današnjih sastanaka u Briselu predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Pozdravio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera i Aljbina Kurtija u Briselu na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd - Priština. Na dnevnom redu: predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane - napisao je Borelj na Tviteru.

18.00 - Sastali se Vučić i Kurti

Zajednički susret predstavnika EU Borelja i Lajčaka, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, počeo je oko 18 sati.

Nakon toga predviđena je Boreljova konferencija za novinare.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija ima jasne "crvene linije" - nema Prištine u UN i nema priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo.

17.45 - Britanski profesor u delegaciji Prištine

U kosovskoj delegaciji u nastavku dijaloga u Briselu danas se nalazi i Mark Veler, britanski profesor i jedan od glavnih aktera u procesu u Međunarodnim sudom pravde, kao savetnik prištinske strane.

Veler je bio savetnik Kosova i na konferenciji u Rambujeu 1999. godine, prenosi Reporteri.

17.30 - Oglasio se predsednik Vučić

Na zvaničnom Instagram profilu predsednik Vučić je napisao:

"Hvala svima koji imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo, i koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju."

 

 

17.15 - Očekuje se početak sastanka Vučića i Kurtija sa Lajčakom i Boreljom

 

17.00 -  Petković otkrio kakvo je trenutno stanje povodom pregovora

- Trenutno je pauza nakon bilateralnog sastanka Vučića sa Lajčakom i Boreljom. Ono što je bitno za građane da znaju jeste da Kurti na sve načine beži i pokušava da svim trikovima izbegne formiranje ZSO. Sa druge strane imamo predsednika Vučića koji se za isto formiranje ZSO  bori do kraja - rekao je Petković.

On je istakao da danas nije nikakav dan D.

- Građani Srbije će dobro videti šta je ono što radi predsednik Aleksandar Vučić, a šta radi opozicija - zaključio je Petković.

16.25 - Hodžaj: Sporazum nije priznanje

Kosovski političar Enver Hodžaj ocenio je da sporazum ne predstavlja priznanje Kosova od strane Srbije.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

16.17 Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U sedištu EEAS u Briselu upravo je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučić sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja novinar Tanjuga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prethodno, Borelj i Lajčak su se sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer privremenih institucija.

Nakon toga biće održan zajednički sastanak Vučića, Borelja i lajčaka sa Kurtijem.

15.50 - Ambasador Španije: Podržavamo integritet Srbije

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolomeo Molin naglasio je danas da će ta zemlja nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i dodao da državni vrh Španije neće glasati protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

On je tokom sastanka sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Skupštini Srbije izrazio nadu da će buduće predsedavanje Španije Evropskom unijom biti od velikog značaja za proces evropskih integracija Srbije, saopštila je pres služba Narodne skupštine.

15.24 - Milosavljević: Srbija je u prednosti u dijalogu Beograda i Prištine

Politikolog Zoran Milosavljević rekao je danas za Tanjug da je Srbija u prednosti u dijalogu Beograda i Prištine jer je ona, kako je objasnio, do sada u ovom procesu imala kontinuitet u želji da se dođe do dogovora, za razliku od suprotne strane koja je, kako kaže, bila neprincipijelna i destruktivna po tom pitanju.

- Jasan je stav naše države i našeg predsednika. Znamo šta možemo, a šta ne možemo, takozvane crvene linije ili ograničenja, i to je ono što naše građane ne treba da brine. Predsednik odlazi tamo da zastupa takav stav, a videćemo kako će se suprotna strana odnositi o tome - rekao je politikolog.

15.11 Vučić u Briselu prvo s Eskobarom

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar prvo se u Briselu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

 

15.04 - Kurti stigao kod Borelja

Samozvani premijer Kosova Aljbin Kurti stigao je na sastanak sa Boreljom, prenose beogradski mediji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

14.47 - Abazović i Rama: Dobar je sporazum

Predsednici crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i premijer Albanije Edi Rama poručili su da smatraju da je ponuđeni sporazum dobar i da podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka proevropskoj budućnosti regiona.

- Mi smo danas poslali poruku da smo spremni za saradnju, to je univerzalna poruka. Vlada Crne Gore maksimalno podržava dijalog između Srbije i Kosova. Francusko-nemački plan je veoma dobar, moramo imati normalizaciju u regionu. To nije naše pitanje i ne možemo ko i kako će politički delovati, ali budućnost svih nas je u saradnji. Veoma sam siguran da će, na kraju, svako imati dobrobit od toga. Svi gubimo ako se nalazimo u statusu kvo. Poruka naše vlade je da podržavamo dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost Zapadnog Balkana - rekao je Abazović, koji je na pitanja novinara odgovarao na albanskom jeziku.

14.42 - Eskobar sa Vučićem

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar nalazi se u Briselu i trebalo bi da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Prema navodima ovih izvora, susreti će biti održani uoči razgovora lidera koja treba da počne u sedištu Evropske unije tokom dana 27. februara.

Nakon ovih susreta najavljeno je da će evropski šef diplomatije Žozep Borelj održati konferenciju za novinare.

13.55 - Biće još sastanaka

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Strano je izjavio na konferenciji za štampu da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

- Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mu očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet - izjavio je Stano.

13.48 - Dačić: Podrška Vučiću

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

- Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku - rekao je Dačić za Tanjug.

13.00 - Hil: Ne mogu da očekujem brze rezultate

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je danas, uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

- Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda - kazao je Hil, koji veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

Republika

Foto: Tanjug/N. Raus

 

- Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština", istakao je američki ambasador. On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu. "Naš predstavnik (Gabrijel) Eskobar je danas u Briselu, tako da smo mi u tom procesu. Hoću da naglasim da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i veoma smo posvećeni da zajednički na tome radimo. Rekao bih i da smo poslednjih godinu dana posebno blisko povezani u nastupu u odnosu na agresiju Rusije u Ukrajini - naveo je Hil.

12.40 - Bilateralni sastanci sat vremena

U današnjem dijalogu između Beograda i Prištine, čiji je početak zakazan za 15 sati u Briselu, prvi planirani bilateralni sastanak predstavnika EU je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a zatim oko 16.45 sati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da bilateralni sastanci sa liderima traju po jedan sat, a zatim bi Vučić i Kurti zajedno trebalo da se sastanu sa šefom EU diplomatija Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, prenosi RTV.

***

Predsednik Srbije uoči puta u poručio je da u Briselu neće biti ni "povratka u devedesete" ni "kapitulacije Srbije", kako su to prethodnih dana pokušali da predstave sa suprotnih strana opozicionog političkog spektra.

Da se presvučem i za 15 minuta krećem za Brisel, obavili smo poslednje pripreme. Hoću da se zahvalim onom delu ljudi u Srbiji koji nije veliki, a koji ima poverenja u svoje državno rukovodstvo i koji veruje da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju. Onima koji se unapred spremaju da nas napadaju, zato što smo potpisali nešto, jer ćemo tako da budemo izdajnici, a u stvari nikada nisu bili zabrinuti za svoju zemlju, i onima drugima koji ukoliko ne potpišemo nešto unapred znaju da smo krivi, jer se vraćamo u devedesete, hoću samo da kažem da se ne sekiraju, brinućemo o njima, niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred, ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to - poručio je predsednik, o čemu je Republika već pisala.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
mik

27.02.2023 13:04

Samo napred u buducnost i bolji zivot, povratka nema.

Crna Leptirica

27.02.2023 13:06

Ziveo predsednik nas koji ce danas dokazati sta je borba i mir.

Drug Marko

27.02.2023 16:23

@Crna Leptirica - Tako je. Sve radiš predsedniče u našem interesu. Tvoj Alex Younger.

Tisa

27.02.2023 13:06

Bitka za Srbiju je svakodnevna od strane našeg predsednika Vučića