Američke privredne komore u Srbiji na razgovoru sa ministrom Vesićem: Podrška izmeni Zakona o planiranju i izgradnji

Autor:

Vesti

22.02.2023

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo je danas saopštilo da su AmCham i ambasada izneli i određeni broj predloga za dalje unapređenje tog zakona.

Američke privredne komore u Srbiji na razgovoru sa ministrom Vesićem: Podrška izmeni Zakona o planiranju i izgradnji

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Predstavnici Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i Ekonomskog odeljenja ambasade SAD u razgovoru sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem izrazili su podršku izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, a posebno ukidanju konverzije prava korišćenja u svojinu. 

Ministarstvo je danas saopštilo da su AmCham i ambasada izneli i  određeni broj predloga za dalje unapređenje tog zakona.

 
Član Upravnog odbora AmCham-a i direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris (Philip Morris) Ivan Miletić ocenio je da dosadašnji zakon ima određene nedostatke, koje će izmene predložene od strane Ministarstva adresirati, u cilju unapređenja investicionog okruženja u Srbiji.
Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Članovi Američke privredne komore na sastanku

Miletić smatra da predložene izmene režima, koje se tiču konverzije prava korišćenja u pravo svojine na zemljištu, trebalo da otklone administrativne i druge prepreke, koje će mnogim investitorima koji posluju u Srbiji, među kojima su i članice AmChama, obezbediti mogućnost za dalji razvoj poslovanja i predvidivo sprovođenje propisa. 

- To je prvi element koji zanima centrale multinacionalnih kompanija kada razmatraju širenje postojecih kapaciteta ili nove investicije - rekao je Miletić.
 
On je posebno pozdravio uvođenje elemenata zelene gradnje i unapređenje energetske efikasnosti objekata. 

Podsetio je da je dosledno sprovođenje zelene agende jedan od četiri prioriteta AmCham-a i istovremeno pitanje od velike društvene važnosti.

Ukazao je i na važnost usvajanja rešenja koja će se kretati u pravcu daljih pojednostavljivanja administrativnih procedura za brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije.  
 
Predsednik AmCham Odbora za nepokretnosti i direktor pravnih poslova Delta Real Estate-a Bojan Kaličanin je istakao da članice AmCham-a pozdravljaju predložene izmene koje se odnose na pitanje pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine. 
Dodao je da je izuzetno važno da se propiše jednostavna procedura koja će obezbediti lako sprovođenje ovih odredbi u praksi.

 
Ministar je predstavnicima AmChama još jednom ukazao da je cilj izmena da se zakon poboljša, procedure budu transparentnije i brže, da se skrate rokovi za izdavanje dozvola i uvede red u ovu oblast. 

Napomenuo je da je Zakon o planiranju i izgradnji možda i “najekološkiji zakon” jer će pospešiti zelenu gradnju. 

Vesić je rekao da će konverzija biti ukinuta posebnim zakonom, te istakao da nema zemlje u istočnoj Evropi koja poznaje institut konverzije. 

Ukazao je da država neće biti oštećena ni na koji način, već će više zaraditi nakon ukidanja konverzije kroz naplatu naknada za doprinose za građevinsko zemljište i kroz poreze.
 
Dodao je da će posle izmena procedure biti transparentnije, te da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinske dozvole.
 
Istakao je da će investitori imati obavezu da prilože bankarske garancije, kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima, i da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije, a uvode se i energetski pasoši.
 
- Ovime želimo da uvedemo red, da omogućimo da se radi brže i da podstaknemo stambenu gradnju. Građevinarstvo učestvuje u BDP-u zemlje sa šest odsto, ali oseća se pad zbog krize. Želimo da se više gradi i da zaštitimo i investitore i građane - istakao je ministar Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading