OBELEŽAVANJE 100 GODINA PENZIJSKOG SISTEMA U SRBIJI! Vučić na skupu u Palati Srbija: Naš je cilj da za dve godine prosečna penzija u Srbiji bude 450 evra!

Autor:

Vesti

10.02.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skup u Palati Srbija.

OBELEŽAVANJE 100 GODINA PENZIJSKOG SISTEMA U SRBIJI! Vučić na skupu u Palati Srbija: Naš je cilj da za dve godine prosečna penzija u Srbiji bude 450 evra!

Foto: Tv pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Beogradu skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji.

Vučić se obratio nakon kratkog programa

Mislim da su pogrešili sa sloganom - Ima ko da radi za vas. Penzioneri su radili i zaradili, pitanje je koliko smo mi toga uspeli da uništimo tokom prethodnih decenija, a koliko sad uspevamo da vratimo i poboljšamo. Kad god se neko obraća penzionerima, dodvorava se, a grešimo obraćajući se penzionerima neretko ih podcenjujući, kao deci, a ne znamo da razgovaramo sa pametnijim i iskusnijim od nas. Želim da vam se zahvalim što ste razumeli sve probleme - naveo je lider Srbije.

Vučić je rekao kako su penzioneri uvek i nepogrešivo na strani Srbije.

- Hvala vam što ste verovali u rad, što niste verovali u parole, nikada. I što ste znali da se samo iza teškog rada kriju dobri rezultati. Ovo povećanje sa 209 na 321 evro prosečne penzije je poboljšanje. Penzije će da prate plate, svake godine očekuje vas povećanje - naveo je lider Srbije.

Predsednik je objasnio da Srbija ima nižu stopu javnog duga, čime se pokazuje briga o sebi, jer ćemo svi biti penzioneri nekad:

- Važno je da uvek držimo stopu javnog duga ispod 60 odsto, da bismo uvek mogli da vam garantujemo sigurnost u isplati penzija. Spremili smo još nekoliko iznenađenja za vas. 

Vučić je objasnio šta će za penzionere da znači penzionerska kartica, koja će sa sobom nositi dodatnu uštedu:

- Dobar deo trgovinskih lanaca smo uspel ida obezbedimo, apotekarskih ustanova...pokušaćemo to sa svima, da sve što plaćate penzionerskom karticom nosi popust.

Predsednik je rekao kako će se raditi na prevenciji bolesti, da će se u 50 gradova postaviti punktovi na kojima će moći da se rade dijagnostički pregledi i da se odredi terapija i to sve potpuno besplatno.

- To možemo da radimo kad imamo stabilne javne finansije, ovo se odnosi na celu Srbiju, ne samo na Beograd. Ne možemo da dozvolimo da se sve radi samo za Beograd i eventualno Novi Sad, već će svuda imati svi ista prava. Bez penzionera i vaše odgovornosti, bez razumevanja...mi ništa u Srbiji ne bismo mogli da proizvedemo - rekao je lider Srbije i dodao:

- Naš je cilj da za dve godine prosečna penzija bude 450 evra, mislim da je to veliki napredak, a nadam se da ćemo oko 2026. moćči da idemo na graničnih 500 evra. 

Skup u Palati Srbija

- Dobar dan svima. Ovo do sada nisam video, ovo mi spakujte da mogu da ponesem - rekao je predsednik dok je gledao brošure po ulasku u Palatu Srbija i svima poželeo srećan rad.

 - Neko će da kaže da ugrožavamo tuđu konkurenciju, ali ovo su naše firme, banke, osiguranja i logično je da njih promovišemo - rekao je predsednik.

- Imaćemo penzionersku karticu za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Sad to radimo za celu Srbiju. Lepo izgleda, ima QR kod, ovo je tek izašlo iz mašine. Ovo su ozbiljne stvari. Dobra stvar za penzionere  - najavio je predsednik Vučić i dodao:

Uz značajno povećanje penzija, da povećamo i životni standard, od mesta gde će moći da obavljaju preglede, po parkovima u velikim gradovima, po domovima zdravlja i kad uđu u prodavnicu da imaju popuste. Da na punu korpu, koju bi platili 10.000 da imaju popust, od 300, 500 dinara manje. Nije to malo. To može da počne od oktobra, od 15. marta krećemo sa prijavama, aplikacijama. Da nađemo što više firmi koje će da nude svoje usluge - rekao je predsednik i još jednom naglasio da će to da važi za celu Srbiju.

Skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji pored lidera Srbije prisustvuju i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Skup se održava u sali "Jugoslavija", ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija. Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (24)

Loading
caca

10.02.2023 12:28

Predsednik Vučić se maksimalno zalaže da pomaže svima i nikada ne zaboravlja svoje najstarije građane!

Ana

10.02.2023 13:28

Vučić je uvek mislio i borio se za najstarije građane i za njihove penzije što će činiti i dalje

Ana

10.02.2023 13:29

Sjajna vest za penzionere, a i za sve nas. Vidi se ko brine o našim najstarijim građanima, bravo.

Goran

10.02.2023 13:30

Svaka čast predsedniku Vučiću koji se bori za penzionere i za povećanje penzija