ZORANA NE MOŽE NI DO CENZUSA! Srpski stručnjaci procenjuju domete partije eksministarke: DŽABA JOJ KAMPANJA I POMOĆ STRANOG FAKTORA!

Autor:

Vesti

08.02.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dometi partije, koju eksministarka osniva, bez obzira na kampanju, uložene finansije, pomoć stranog faktora, bili bi skromni u odnosu na njene ambicije, ocenjuju sagovornici Republike

ZORANA NE MOŽE NI DO CENZUSA! Srpski stručnjaci procenjuju domete partije eksministarke: DŽABA JOJ KAMPANJA I POMOĆ STRANOG FAKTORA!

Foto: Shutterstock, Tanjug/Zoran Petrović, Zoran Žestić

Srpska politička scena uskoro bi mogla da bude  bogatija za još jednu novu partiju, koju bi predvodila Zorana Mihajlović, dokorašnja ministarka koja je u Nemanjinoj 11 provela deceniju. Plan je da osvoji i(li) drugima preotme žensko biračko telo.

Ipak, dometi njene partije na nekim izborima, bez obzira na kampanju, uložene finansije, pomoć stranog faktora, bili bi skromni u odnosu na ambicije eksministarke, ocenjuju sagovornici Republike.

U slučaju izbora, poverenje Mihajlovićkinoj stranci, bilo bi na nivou statističke greške, ocenuju analitičari.

U prevodu, kako obrazlažu, ne bi mogla da računa na ulazak u parlament jer ne bi preskočila ni ovako nizak izborni cenzus, od tri odsto.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da deluje da objektivno nema mnogo izgleda da napravi "ime" u opozicionim krugovima. 

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković: Mihajlović je na lošem glasu

- Dometi skromni s obzirom na ambicije. Ona nije novo lice. Ima iskustva, ali je bila deo najpopularnije stranke u Srbije. Ta popularnost je bila popularnost lidera, catch and all ideologije SNS i jake stranke infrastrukture i ciljno koncipiranog medijskog nastupa. Zorana Mihajlović je bila na lošem glasu kod provladinih medija, dakle biračko telo njenu novu partiju ne bi dočekalo s odobravanjem - navodi on za Republiku.

S druge strane, kao eks SNS ministarka, kako dodaje, nema šanse da naročito uđe u biračku populaciju koja je proevropski i opoziciono orijentisana. 

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, priča da bi dometi takve partije na nekim izborima bili bi na nivou statističke greške, dakle ni ovako nizak izborni cenzus ne bi bio pređen. 

Foto: Media centar

Mario Spasić: Zoranina stranka nema perspektivu

- U takvoj partiji bili bi svi oni koji su nezadovoljni svojim položajima u već postojećim partijama, tako da sve u svemu deluje da je ovo gubljenje vremena. Najgora politička stvar jeste da se privatna ljutnja na bilo koga pretoči u temelj neke nove partije. Mi decenijama unazad gledamo kako se iz jedne partije prave desetine novih i to samo iz ličnog nezadovoljstva onog koji ih osniva. Gospođa Mihajlović je deceniju bila član Vlade i u momentu kada više nije - ljutnja. Svi zaboravljaju blanko poverenje koje su dobili od Vučića. Takođe, ona je bila predsednik potpuno nefunkcionalnog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ne znam koja je žena i kako zaštićena - priča on za Republiku.

Dakle, perspektiva ove Zoranine nove partije, kako zaključuje, ne postoji:

- Žene nisu od nje dobile ništa i mislim da je korektno prihvatiti to i da više nešto niste, u odnosu na ljutnju koja se emituje prema Vučiću. Stalno gledamo to da Vučića ističu u prvi plan kad su problemi, a kada treba probleme rešavati - svi u kraj. Zato i nemaju perspektivu.

Inače, Mihajlović je javno iznela svoje nezadovoljstvo nedobijanjem resoru u Vladi Srbije nakon izbora 3. aprila,  pa je praktično krenula đonom na dojučerašnje saborce, iako su joj omogućili tih prethodnih nekoliko mandata u Vladi.

Na konferenciji za medije tada je navela da ostaje u politici, ali da će konkretni njeni planovi biti poznati nakon nekoliko meseci.

Vučić: Pravi stranku jer nije ministar 

Predsednik Aleksandar Vučić je, govoreći o onima koji su napustili SNS jer  nisu dobili ministarsku ili drugu funkciju, rekao da Zorana Mihjlović planira da osnuje svoju stranku:

Foto: ATAImages

Aleksandar Vučić: Bez ružnih reči o onima koji su nas napustili

- Neću ništa loše da kažem o SPS ili onima koji su nas napustili zato što nisu dobili funkciju, poput Zorane Mihajlović, koja će da pravi svoju stranku i čuda ili šta sve ne napuštajući SNS. Od nas neće čuti nijednu ružnu reč, a svi će znati da je to zato što nije ministar - dodao je Vučić.

 

Deceniju u ministarskoj fotelji  

- u SNS ušla 2010. godine
- prvu ministarsku poziciju dobila je 2012, kad je vodila resor energetike, razvoja i zaštite životne sredine
- na toj poziciji je bila do 2014, kad je postala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
- istu funkciju obavljala je i u vladi izabranoj 2016, a potom i u sledećoj, koju je, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, preuzela Ana Brnabić
-  od 2020. do 2022. bila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Željko

08.02.2023 15:33

Ako se ona potrudi mogla bi da osvaja glasove. Po desetak dnevno. Od vrata do vrata. Od kuće do kuće.