OVO JE NAJOZBILJNIJA KRIZA NA KOSOVU U POSLEDNJOJ DECENIJI! Šef Euleksa: Situacija je napeta, može doći do ESKALACIJE!

Autor:

Vesti

08.02.2023

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vigemark je istakao da na severu Kosova postoji "bezbednosni vakuum".

OVO JE NAJOZBILJNIJA KRIZA NA KOSOVU U POSLEDNJOJ DECENIJI! Šef Euleksa: Situacija je napeta, može doći do ESKALACIJE!

Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark kazao je da je situacija na severu Kosova još uvek napeta i teška i da je zbog toga zabrinut, prenosi Reporteri.

- Mislim da je ovo bila najozbiljnija kriza sa kojom se suočava Kosovo, posebno sever Kosova, u poslednjoj deceniji. Došlo je do veoma napetog sukoba sa barikadama - rekao je Vigemark.

On je rekao da je situacija i dalje nestabilna i upozorio da bi kriza mogla lako da eskalira.

- Oko 130 policajaca iz misije EU za vladavinu prava, poznate kao Euleks, i oko 160 albanskih policajaca nadgledaju bezbednost u toj oblasti, uključujući i pešačke patrole, nakon što su svi predstavnici etničkih Srba dali ostavke na svoje funkcije u novembru. Ali mislim da je važno ne snižavati budnost i verovati da ova kriza nije završena. Lako može da eskalirai. Svi to znamo, zato veoma pažljivo pratimo situaciju na terenu. Na severu Kosova i dalje postoji bezbednosni vakuum - istakao je.

Vigemark je rekao da je Euleks povećao svoje prisustvo.

- Utrostručili smo naše prisustvo, uključujući i izlazak iz vozila i vršenje takozvanih pešačkih patrola, izviđanja, kako bi lokalno stanovništvo videlo da smo tu, da budemo što vidljiviji i da pokušamo da izgradimo poverenje u situaciji u kojoj postoji nedostatak poverenja sa svih strana, gde lokalno stanovništvo nema poverenja u albanski deo Kosovske policije - naveo je on.

Vigemark ističe da i Beograd i Prištinu treba ohrabriti da zaista daju sve od sebe da se situacija reši.

- I mislim da je i za Kosovo i za Srbiju od suštinskog značaja da idemo napred u smislu evropskih integracija, koje su sada potrebnije nego ikada kada vidimo šta se dešava u drugim delovima Evrope, vidimo da to može doneti nestabilnost i razdor. I svi se nadamo, naravno, da će vreme takvog sukoba biti deo prošlosti ovde u ovom delu Evrope - naglasio je Vigemark, prenosi Kosovo online.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading