MILANOVIĆEVO "KOSOVO JE OTETO" IMA POSLEDICE: U Hrvatskoj mu pada rejting!

Autor:

Svet

06.02.2023

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

milanović

MILANOVIĆEVO "KOSOVO JE OTETO" IMA POSLEDICE: U Hrvatskoj mu pada rejting!

Foto: Tanjug/HINA

Posle afere sa prepiskom premijerovih saradnika u vezi sa zapošljavanjem, pominjanja AP-a i izjava predsednika Milanovića koje oduševljavaju Ruse i Srbe, stigli su novi rezultati mesečne ankete Crodemoskop, koju Promocija plus sprovodi za RTL.

Kako stoje stranke?

Vladajuća partija je ostala prvi izbor sa značajnom prednošću. On je na 25,5 odsto, što je pad od manje od jednog procentnog poena (februar 25,5 odsto - januar 26,4 odsto). SDP nije profitirao od nove afere, uz zanemarljiv rast (februar 15 odsto - januar 14,8 odsto), u februaru je bio na 15 odsto. Štrajk je sprečio najavom poskupljenja komunalija, ali uz blagi pad Mozemo ostaje treći izbor (februar 9,7 odsto - januar 10,1 odsto).

Republika

Foto: Tanjug/HINA

Zoran Milanović

Iza nje je partija desnog centra Most (februar 9,1 odsto - januar 9,1 odsto), a zatim još jedna desničarska partija, Zavičajni pokret (februar 6,3 odsto - januar 6,1 odsto). Svi ostali su dalje. Centar na tri odsto, a Socijaldemokrate (1,6 odsto) manje od dva odsto.

Isti nizak rejting imaju: HSS (1,4 odsto), Fokus (1,4 odsto), Radnički front (1,4 odsto). Hrvatski suverenisti su još niži (1,1 odsto). Sa samo jednim procentom slede IDS, HSU, HNS i ogroman broj neopredeljenih birača i buduća meta političara za akviziciju: neopredeljeni, kojih je više od 16 odsto (16,4 odsto).

Milanović je najpozitivniji, ali podrška pada

S druge strane, predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković – nikad bliže. Osim Rusa, Milanović je poznat i u Srbiji nakon što je izjavio da je Kosovo pokradeno, ali je i dalje najpozitivnija ličnost u zemlji u kojoj je predsednik. Zoran Milanović ostaje prvi izbor, ali je sa manje od 16 odsto (15,8 odsto) zabeležio pad u odnosu na januar (16,4 odsto), piše Index.

Republika

Foto: Tanjug/HINA

Zoran Milanović

Plenkovićev rejting blago raste (februar 15,4 odsto - januar 15 odsto). A onda već duže vreme niko osim zagrebačkog gradonačelnika koji ostaje treći izbor (februar 5,3 odsto - januar 4,9 odsto). Svi su ostali dalje: Ivan Penava (3,4 odsto), pa još niže Peđa Grbin (1,8 odsto), pa Sandra Benčić (1,7 odsto), pa Nikola Grmoja (1,6 odsto).

Slijedi Dalija Orešković (1,3 odsto), zatim jedini HDZ-ovac osim premijera u prvih deset - Oleg Butković (1,3 odsto), a tu je i Karolina Vidović Krišto (1,2 odsto). „Niko“ je i dalje ubedljivo najpopularniji (26 odsto). Ubedljivo najčešći izbor među biračima!

Najnegativniji

Niko ne želi da bude na listi najnegativnijih, koju predvodi isti dvojac kao i listu najpozitivnijih, a ubedljiv prvi izbor je premijer sa više od 27 odsto (27,5 odsto).

Milanović je povećao negativno iskustvo iz januara (februar 17 odsto - januar 15,5 odsto). Pa velika rupa, pa pojačanje u vladajućim redovima – Hrvoje Zekanović (3,8 odsto). U prvih deset su i predsednik parlamenta (2,4 odsto), Milorad Pupovac (1,9 odsto), Nikola Grmoja (1,9 odsto), a tu je i Gabrijela Žalac (1,3 odsto), koja, znamo, zajedno sa Josipom Rimac , pomenuo je AP u porukama.

Slede ministri: odbrane (1,2 odsto), zatim spoljnih poslova (1,2 odsto), zatim gradonačelnika Zagreba (1,1 odsto). Gotovo 15 odsto ispitanika (14,9 odsto) smatra da su svi političari negativni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading