STRUČNJACI NALEDA O IZMENAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Ukidanjem konverzije do novih investicija!

Autor:

Vesti

06.02.2023

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kako je potvrdilo Ministarstvo građevinarstva, biće ukinuto plaćanje konverzije za građevinsko zemljište, pa će ubuduće svi koji hoće nešto da grade mnogo brže dolaziti do građevinskih dozvola.

STRUČNJACI NALEDA O IZMENAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Ukidanjem konverzije do novih investicija!

Foto: Ilustracija: Tanjug/D. Kujundžić

Ova uredba uvedena 2015. podrazumeva obavezu vlasnika preduzeća da plate pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine ako hoće da grade, usporila je građevinsku industriju, a i mnogi potencijalni investitori odustali su od ulaganja.

Doneta je u pokušaju da se isprave nepravde načinjene u privatizaciji, međutim, od trenutka kada je usvojena država je na ime ove naknade prihodovala svega 7,7 miliona evra, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je i inicirala ukidanje ovog nameta.

MILIONSKI PROJEKTI

Kako kaže Jasmina Radovanović, šef jedinice za imovinu i investicije pri NALED, sa druge strane, vrednost planiranih projekta, koji čekaju zbog nerešene konverzije, je između 40 i 50 miliona evra. Osim toga procedure su komplikovane, pa je samo za prikupljanje dokumentacije neophodno godinu dana.

Foto: youtube.com/printscreen

Jasmina Radovanović: Ukinuti konverziju

- Jedna kompanija koja ima tri hektara podnela je zahtev za plaćanje konverzije, čekala četiri godine i na kraju odustala jer im je traženo oko pola miliona evra, a vrednost zemljišta je oko 300.000 evra. Imali su probleme s načinima obračuna, to je sve zavisilo od jedne do druge lokalne samouprave - navodi Radovanovićeva.

Kako ističe, zakonodavac je poslednjim izmenama 2018. pojednostavio proceduru i uveo neka izuzeća od plaćanja, predvideo čak i mogućnost da se gradi kroz zakup što je opet nonsens jer znači da vlasnici na sopstvenom zemljištu moraju da plaćaju zakup. Svega pet-šest kompanija je pokrenulo zakup. Tako da se ni taj modalitet nije pokazao kao funkcionalan.

Sve u skladu s odlukom Ustavnog suda

Kako objašnjava Jasmina Radovanović iz NALED, ne stoje primedbe onih koji se protive ukidanju ove naknade jer smatraju da se tajkunima na taj način praktično poklanja zemljište:
- Nijedan zakon se ne donosi tako da odgovara samo jednoj strani. Ako je i bio donet 2015, iz razloga da ograniči neke firme, one su bile kažnjene, ali i svi ostali s njima. Građevinska industrija je pokretač BDP, to je i glavni razlog što je država formirala u decembru radnu grupu za izmenu zakona. Nije tačno da će se graditi samo komercijalni sadržaji na mestima privatizovanih fabrika, postoji dosta fabrika koje žele da se prošire i moraju da iznajmljuju drugi prostor pošto zbog nerešene konverzije ne mogu da grade na svom zemljištu. Nadoknada ne može da se umanji budući da postoji odluka Ustavnog suda koja kaže naknada ne može biti manja od tržišne vrednosti zemljišta, ali sud ne zabranjuje da se ona ukine.

VIŠE ŠTETE

- Konverzija je jedna velika prošlost iz socijalističkog uređenja. Slovenija i Hrvatska su sprovele konverziju bez naknade. I naša zemlja treba da izađe iz svojinske transformacije, ne možemo doveka da držimo tako blokirano zemljište. Više je štete nego koristi, i državi i privrednicima. Ako se vidi da država i nije prihodovala od te naknade koliko je očekivala, a da samo jedna kompanija ima projekat vredan 40 ili 50 miliona evra i spremna je da zaposli 150 ljudi, stvari su jasne - zaključuje Radovanovićeva. 

Za koga će ostati konverzija

- sportska društva
- stambene i zemljoradničke zadruge
- sve one na koje se primenjuje Aneks G o sukcesiji
* kada i ovi subjekti prođu kroz privatizaciju u nekoj narednoj fazi bi i za njih bila ukinuta naknada 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milan

06.02.2023 11:46

Ako je zemljište državno zašto narod plaća porez i odvodnjavanje za nest što nije njegovo?