SPECIJALNI IZASLANICI PET ZEMALJA STIGLI U PREDSEDNIŠTVO: Počeo sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

20.01.2023

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanici pet zemalja su prethodno imali sastanak sa Aljbinom Kurtijem.

SPECIJALNI IZASLANICI PET ZEMALJA STIGLI U PREDSEDNIŠTVO: Počeo sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Aleksandar Vučić sa specijalnim izaslanicima

Specijalni izaslanici pet zemalja stigli su u Predsedništvo Srbije gde ih je dočekao predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon prijema otpočeo je važan sastanak.

U Beograd su doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

I na Instagram stranici "buducnostsrbijeav" potvrđeno je da je počeo sastanak predsednika Srbije sa specijalnim izaslanicima.

 

 

Inače, Frančesko Talo, politički savetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni priključio se velikoj četvroci.

Razloge za ulazak Italije u krug zemalja koje će definisati i kontrolisati dalje korake u dijalogu Beograda i Prištine treba tražiti u činjenicama na terenu - geografski je blizu ove nestabilne teritorije, te je jedna od prvih država koja je došla sa Kforom na Kosovo i Metohiju, ima najveći broj vojnika i komandanata u okviru te misije i igra važnu ulogu u obezbeđivanju manastira Visoki Dečani, ocenjuju poznavaoci prilika.

Prethodno, specijalni izslanici su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nazvao je sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem otvorenim i iskrenim, ali je i dodao da susret nije bio lak i da je međunarodna delegacija očekivala više razumevanja za predloge koje je iznela, piše Kosovo online prenoseći prištinsku Kohu.

Lajčak je dodao da je fokus razgovara bio na evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

- Svrha sastanka je bila da se razgovara o predlogu za normalizaciju koji smo mu predstavili u septembru, a zatim u decembru. Bili smo više od dva sata na sastanku, što znači da sastanak nije bio lak, bio je dug, ali veoma otvoren i iskren. Prerano je davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer smo usred misije i nastavićemo u Beogradu. Ne mogu mnogo da kažem - rekao je Lajčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading