BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE KOSOVA KRITIKOVAO AKTUELNOG PREMIJERA! Hodžaj žestoko: Kurti je potpuno podbacio!

Autor:

Vesti

19.01.2023

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski premijer Aljbin Kurti našao se na udaru kritika bivšeg ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja zbog toga što je njegova vlada potpuno podbacila kada je priznanje nezavisnosti Kosova u pitanju.

BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE KOSOVA KRITIKOVAO AKTUELNOG PREMIJERA! Hodžaj žestoko: Kurti je potpuno podbacio!

Foto: Tanjug/AP/youtube.com

Ilustracija

Bivši šef diplomatije poručio je da Kurtijev prioritet očigledno nije da obezbedi nova priznanja, ali ni da sačuva postignuta priznanja, kojih je najviše bilo upravo u vreme dok je Hodžaj bio šef diplomatije.

- Vlada Aljbina Kurtija je od dana kada je izglasana pokazala da nema plan, volju i ambiciju da se bavi bilo kakvim poslovima u spoljnoj politici, a priznanje nije prioritet. Siguran sam da čak i u promenjenom međunarodnom kontekstu, ne bi bilo moguće obezbediti 10-15 priznanja godišnje, koja sam ja obezbedio dok sam bio ministar spoljnih poslova zahvaljujući radu mojih kolega u Vladi, ali sam siguran da bi zemlja mogla da dobije pet do sedam priznanja svake godine. Da bi se tako nešto desilo, Ministarstvo spoljnih poslova bi trebalo da napravi strategiju kao što sam ja uradio 2011. godine, koja bi morala da uključi zemlje koje su blizu priznavanja Kosova, zemlje koje imaju neutralan stav u odnosu na nezavisnost Kosova, i zemlje koje su protivnici, i za svaki slucaj treba napraviti potpunu analizu kakve su stavove imali u januaru ove godine i šta su imali u prošlosti - naveo je Hodžaj.

Foto: printscreen/youtube.com

Enver Hodžaj kritikovao kosovsku vladu

 

Istakao je i da predsednica Osmani, premijer Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala odlaze s vremena na vreme na neku međunarodnu konferenciju, ali da više pričaju o onome što se dešava u Ukrajini i ruskoj agresiji, pre nego da preuzmu konkretne mere za zaštitu vitalnih interesa Kosova. Sa druge strane, aktuelna kosovska vlada zakazala i kada je u pitanju kampanja Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti na meti kritika

 

- Trebalo bi napraviti dokument koji će obuhvati radnje koje je Srbija preduzela u poslednjih nekoliko godina, koje su zemlje Srbi posetili, sa kojim ljudima su razgovarali i tako dalje - poručuje on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading