JOŠ JEDAN ŠAMAR ZA PRIŠTINU: Kurti će govoriti u Davosu kao "premijer Kosova", ali uz ZNAČAJNU NAPOMENU - evo šta je navedeno u fusnoti (FOTO)

Autor:

Vesti

13.01.2023

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski ekonomski forum se bliži, a evo kakva je odluka doneta za Aljbina Kurtija i Prištinu.

JOŠ JEDAN ŠAMAR ZA PRIŠTINU: Kurti će govoriti u Davosu kao "premijer Kosova", ali uz ZNAČAJNU NAPOMENU - evo šta je navedeno u fusnoti (FOTO)

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti će u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu govoriti kao "premijer Kosova*", a u fusnoti je navedeno da to ne prejudicira stavove o statusu.

- Ovo određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova - navodi se u zvaničnoj listi događaja koju je Davos prosledio medijima.

Da podsetimo, Međunarodni sud pravde je konstatovao da međunarodno pravo u načelu "niti zabranjuje niti dozvoljava jednostrane deklaracije o nezavisnosti". Međutim, deklaracije o nezavisnosti same po sebi ne prave od nekog entiteta državu.

U Rezoluciji 1244 se podseća na suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i drugih država u regionu i potvrđuje poziv za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo i Metohiju.

Foto: Printscreen

Aljbin Kurti u Davosu kao premijer Kosova sa fusnotom

Rezolucija Saveta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija 1244, usvojena je 10. juna 1999. godine, nakon opoziva rezolucija 1160 (1998), 1199 (1998), 1203 (1998) i 1239 (1999), kojom je odobreno međunarodno vojno i civilno prisustvo u Saveznoj Republici Jugoslaviji i uspostavljanje Privremene administrativne misije OUN na Kosovu (UNMIK).

Usledila je nakon saglasnosti predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili predsednik Republike Finske Marti Ahtisari i predsednik Vlade Ruske Federacije Viktor Černomirdin, koji podrazumevaju povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Feki

13.01.2023 16:21

Aljbin Kurti - Premijer Kosova u Davosu. Svakako nije ime nekoga iz Srbije. Fusnote ne fusnote , ,,takozvano" ,,netakozvano" ili ,,Teroristi" ili ,,privremene instuacije Kosova" stvar je završena . Hajde u zdravlje Redakcio.