LIDER ALBANACA S KOSOVA NAJAVIO KRVAVI PIR: Kurti preti, ubijaće Srbe na barikadama

Autor:

Vesti

20.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo mora da se završi što pre, uklanjanje barikada neće moći da prođe bez žrtava, poručio prištinski premijer.

LIDER ALBANACA S KOSOVA NAJAVIO KRVAVI PIR: Kurti preti, ubijaće Srbe na barikadama

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, koji danima teroriše i preti srpskoj zajednici na Kosovu, sada je probio sve granice - doslovno je najavio krvavi pir i ubijanje Srba na barikadama! Ono što dodatno uznemirava jeste reakcija nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, koji je, umesto da smiri situaciju, stao uz Kurtija, pa nije teško zaključiti da su pretnje Srbima iz iste kuhinje.

- Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što oprezniji da bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost. Međutim, kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre, to bolje - rekao je Kurti u intervjuu za britanski Gardijan.

Najavljen obračun sa Srbima Kurti je pravdao interesom zapadnih partnera i namerom Prištine da spreči da situacija esklalira u korist ruskog predsednika Vladimira Putina.

KFOR DA REAGUJE

Republika

Foto: Dragan Kadić

Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je Kurti pred svetom preti smrću Srbima:

- Izjavom za Gardijan Aljbin Kurti svetu pokazuje pravo lice preteći smrću i nasiljem Srbima umesto da izabere racionalno rešenje i jednostavno primeni Briselski sporazum, poštuje vladavinu prava i prestane proizvoljno da hapsi nedužne ljude.

Ministar odbrane Miloš Vučević je zbog Kurtijevih pretnji pozvao Kfor da hitno reaguje.

- Kfor hitno da reaguje na opasne pretnje Aljbina Kurtija i spreči nasilje i teror nad Srbima na KiM. Srbija ne sme i neće dozvoliti novu "Oluju" ni novi pogrom iz marta 2004. jer Srbija jeste deo civilizovanog sveta, faktor mira i stabilnosti - naglasio je Vučević.

ČISTO NEPOŠTOVANJE

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivica Dačić

Sva dešavanja na KiM, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, posledica su nepoštovanja Briselskog sporazuma.

- To je uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade, koje nisu postavljene da se omete saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma - objasnio je Dačić.

Kfor: Svi da se uzdrže

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je juče da je ta misija pozvala sve strane na KiM da se, kako je rekao, konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i istakao da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

- Očekujemo da svi akteri blisko sarađuju s Kforom i da se uzdrže od provokativnih izraza sile, da omoguće slobodu kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 za sve zajednice na Kosovu - kazao je Ristuča.

Kosovu odobrena vizna liberalizacija

Ambasadori EU juče su odobrili viznu liberalizaciju za tzv. državu Kosovo, a početkom sledeće godine zeleno svetlo treba da daju Savet EU i Evropski parlament. Vizna liberalizacija predviđa da će vlasnici pasoša koje izdaju prištinske vlasti moći da putuju i borave do 90 dana u EU, bez vize u bilo kom periodu od šest meseci.

Reakcije

Petar Petković, Kancelarija za KiM:

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Petar Petković

Kada znamo na šta je sve u prethodnom periodu bio spreman da bi izazvao eskalaciju situacije na terenu, ovakve pretnje najozbiljnije shvatamo. Sada je kristalno jasno da njegovo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever KiM nema za cilj nikakvu "mirovnu misiju", već je direktna pretnja srpskom narodu na KiM.

Goran Rakić, Srpska lista:

Republika

Foto: Printscreen

Goran Rakić

Antisrpski narativ Prištine traje mesecima i naš narod je na svojoj koži osetio koliko je Prištini stalo do poštovanja prava našeg naroda i potpisanih sporazuma. Poslednja izjava Aljbina Kurtija je prevršila svaku meru. Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama jer se, po njemu, barikade na drugi način ne mogu ukloniti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading