ŠOLAKOVCI IZGUBLJENI U PREVODU! Ne mogu da podnesu ništa pozitivno za Srbiju

Autor:

Vesti

19.12.2022

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtev Eskobara da Kurti mora da formira ZSO ili će to uraditi Amerika, Nova predstavlja kao grešku.

ŠOLAKOVCI IZGUBLJENI U PREVODU! Ne mogu da podnesu ništa pozitivno za Srbiju

Foto: printscreen/Tanjug

Aleksandar Vučić i Dragan Šolak

Sve što je pozitivno za Srbiju medijima u vlasništvu Draga Šolaka bode oči.

Ako naša zemlja dobije pohvalu, ostvari uspeh i napreduje to mora da je, u interpretaciji šolakovaca, samo greška. A onda se nižu tekstovi i prilozi kojima pokušavaju da dokažu da našoj zemlji ništa ne ide, da ne ume da se bori za sebe. A ni za naš narod na Kosmetu iako su američki zvaničnici javno poručili da teror Prištine i Aljbina Kurtija više niko neće tolerisati.

OPASNA PODVALA

Izjavu specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o nužnosti formiranja Zajednice srpskih opština iskoristila je Nova da stvari izokrene, naravno na štetu Srbije i, pre svega, Srba na Kosmetu.

Republika

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Šolakovi novinari pronašli su sagovornike koji potvrđuju njihovu tezu iz koje su objavili tekst "Ponuda SAD zvuči samo kao lepa želja ili greška u prevodu".

U ovom tekstu navode da je reč o "opasnoj podvali", čime jasno daju do znanja da jedno od veoma bitnih rešenja, kada je reč o situaciji na Kosovu, ne odgovara Šolakovim medijima.

SAMO DA JE ŠTO GORE

Politički analitičar Stevica Deđanski kazao je u razgovoru za naš list da to nije nikakva novina i da sve što je pozitivno za državu Srbiju njih, naravno, ne raduje.

- Eskobar je svoj stav izneo pred kamerama, ali pojedini mediji očigledno stvaraju paralelnu stvarnost. Ako bi slušali medije koji su se samoinicijativno zamračili, onda bi ispalo da Srbija nema ni puteve ni Beograd na vodi, ništa što je pozitivno po nas. Sve u svemu, ovo što je Eskobar rekao jeste ozbiljno i veoma pozitivno po Srbiju, tako da njihov sud u ovom momentu nije bitan - kazao je Deđanski.

4 ključne Eskobarove poruke

1. Za SAD je stvaranje ZSO obaveza jer smo podržali taj proces i jedna politička strana ne može iz toga da se povuče jednostrano, tako da ćemo tražiti načine da tu ideju ostvarimo, rok za to je odmah.

2. Saslušali smo preokupacije Srba. One su legitimne. Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na severu Kosova da bismo ispunili njihove zahteve. Postoji način da se ide napred. Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije jer su tamo potrebni.

3. Kada govorimo o registarskim tablicama, zamislite rešenje koje uključuje ceo Balkan, to su rešenja kakva tražimo.

4. Izjava "Kosovo ima bezbednosne garancije SAD" nije pretnja Srbiji, te garancije važe i za Srbe u severnoj Mitrovici. Nećemo dozvoliti da neko s Kosova ugrozi Srbiju i nećemo da preti bezbednosti i stabilnosti na severu Kosova.

- Stvorilo se osećanje da bez američke uloge u ovome i njenog stila diplomatskog, a to je onaj stil kada se mnogo toga nameće sukobljenim stranama, to neće moći da se reši. Eskobar nije rekao ništa novo konkretno za nas, on je ostao pri svojim američkim stavovima, ali je uneo neku dozu optimizma i poručio: "Ja sam tu, mi smo tu i mi ćemo držati stvar pod svojom pažnjom" - naveo je Milovan Božinović, biši ambasador u Beču i Berlinu.

Hil: Potrebno političko rešenje


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ne vidi mogućnost vojnog rešenja situacije na severu Kosova, kao i da je tu potrebno izgraditi mir i stabilnost, što se može postići uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Kristofer Hil, ambasador Amerike u Srbiji

- Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati Kforu, ali ovo ostaje političko pitanje i, samim tim, iziskuje političko rešenje. Potrebno je da smirimo situaciju da pripadnici srpske zajednice koji žive na tom prostoru mogu imati jasna očekivanja o tome kako će im životi izgledati u budućnosti - rekao je pre nekoliko dana Hil.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading