AMERIKANCI STALI NA STRANU SRBA! Eskobar lupio šakom o sto: Biće osnovana ZSO!

Autor:

Vesti

14.12.2022

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gabrijel Eskobar iznenadio potezom!

AMERIKANCI STALI NA STRANU SRBA! Eskobar lupio šakom o sto: Biće osnovana ZSO!

Foto: printscreen/RTS

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Gabrijel Eskobar, gostovao je u emisiji na RTS-u i tom prilikom govorio o statusu Srba na KiM.

- Ne želim da preudiciram ishod pregovora, ali želim da kažem jednu stvar. Ovo je početak prilike za novi dijalog.

Pre deset godina obavezali su se na zajednicu srpskih opština, a ovako je Eskobar komentarisao pritisak na Prištinu.

ZSO je pravna obaveza 

- Iz prespektive SAD, to je pravna obaveza između Srbije, Kosova i Evropske unije i oko koje su se dogovorili. Za nas je to takođe obaveza, jer smo podržali taj proces. Jedna osoba i jedna politička partija ne mogu da se povuku jednostrano, tako da će biti osnovana zajednica srpskih opština.Tražićemo načine da tu ideju i ostvarimo - podvukao je Eskobar.

- Već sam vodio razgovore sa organizacijom civilnog društva, poslovnim organizacijama, sa omladinskim vođama, ljudima koji žele da ta zajednica funkcioniše.

Eskobar je takođe izneo stav o mogućnosti koja postoji u okviru jedne zajednice koja je na preseku četiri važne zemlje: Kosova, Srbije, Severne Makedonije i Albanije. 

Vlada Srbije će tražiti povratak malog broja vojnika na Kosovo, kao što i stoji u Rezoluciji 1244.

SAD su ovaj predlog kategorički odbile, zašto bi Srbija pregovarala, ukoliko ništa što je dogovoreno nema nikakve vrednosti?

Eskobar za povratak Srba u opštine

- Biću jasan, kategorički odbacujem ideju da treba da se britanizuje problem. Moj stav je da treba da se radi na dijalogu, da se sklone barikade i da se Srbi vrate u institucije, potrebni su nam tamo. Saslušao sam njihove brige.

Srbi na Kosovu se osećaju izolovano i da nemaju nikakvog uticaja u Vladi, navedeno je u intervjuu.

- Treba pritiskati Prištinu po tom pitanju. ZSO nije dobra sao zbog bilateralnih odnosa, već i zbog etničkih Srba i etničkih Albanaca na Kosovu.

- Preduzimamo inicijativu o slobodnoj trgovini, free zona. Poruka za ostatak regiona je da iza svakog konflikta, svake krize treba pronaći rešenje. Rešenje problema je da se vodi dijalog. Tako ćemo naučiti kako da stvorimo dinamiku odnosa.

Eskobar je naglasio da će biti osnovana zajednica srpskih opština, kao i da treba imati razloga za optimizam. 

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading