Danas prvi svedok tužilaštva u slučaju Dobrovoljačka: Masakr nad vojnicima JNA 1992. godine dobija sudski epilog

Autor:

Vesti

14.12.2022

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 ih je zarobljeno.

Danas prvi svedok tužilaštva u slučaju Dobrovoljačka: Masakr nad vojnicima JNA 1992. godine dobija sudski epilog

Foto: Printskrin/youtube

Prvi svedok Tužilaštva BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovolјačkoj ulici 3. maja 1992. godine, danas bi trebalo da svedoči pred Sudom BiH, potvrdio je za Srnu advokat u ovom predmetu Asim Crnalić.

Na početku glavnog pretresa, tužilac Tužilaštva BiH Mladen Vukojčić rekao je da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovolјačkoj ulici koji su se pod pratnjom Unprofora iselјavali iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu, da je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a oni koji su zaroblјeni preživjeli su veliku torturu.

On je napomenuo da su u koloni, koja nije bila legitiman vojni cilј, ubijeni i civili.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad. Ročište je zakazano za 13 časova, navedeno je na internet stranici Suda BiH, prenosi Srna.

U Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 ih je zarobljeno. Prvi napad desio se 2. maja, na Dom JNA, kada je ubijen jedan vojnik, dok su na Radničkom univerzitetu "Ðuro Ðaković" ubijena njih trojica, na Skenderiji 14, u Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu još 13 pripadnika JNA.

Kada je reč o nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri civilna lica koja su radila u JNA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading