REKORDAN VOJNI BUDŽET ZA AMERIČKE SNAGE: Za 45 milijardi veći - Pentagon u panici zbog Rusije i Kine

Autor:

Svet

10.12.2022

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu, kojim se stvaraju uslovi da budžet za odbranu naredne godine dostigne rekordnih 858 milijardi dolara, što je 45 milijardi više nego što je predložio predsednik SAD Džozef Bajden.

REKORDAN VOJNI BUDŽET ZA AMERIČKE SNAGE: Za 45 milijardi veći - Pentagon u panici zbog Rusije i Kine

Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom je usvojio zakon sa 350 članova za, odnosno 80 protiv, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon pošalje na glasanje u Senat.

U okviru budžeta je i povećanje plata vojnika za 4,6 odsto, kupovina oružja, brodova i aviona, kao i podrška Tajvanu i Ukrajini. Zakon sadrži i odredbu o ukidanju obavezne vakcinacije protiv kovida 19 za pripadnike oružanih snaga koju su zahtevali mnogi republikanski kongresmeni

Značajni delovi ove sume ići će na stvaranje novog i modifikaciju postojećeg naoružanja koje je potrebno Vašingtonu, uključujući i za stratešku konfrontaciju sa dva globalna rivala – Pekingom i Moskvom. Povećana je i pomoć Ukrajini.

Već sledeće nedelje očekuje se da će dokument biti razmatran u Senatu, gde stručnjaci jednoglasno predviđaju brzo odobrenje za njega - zakonodavci će svakako želeti da zakon donesu pre početka božićnih i novogodišnjih praznika.

Nakon toga, dokument će potpisati predsednik Džo Bajden (inače, njegov zahtev za finansiranje Pentagona bio je skromniji za 45 milijardi dolara). U poređenju sa prošlogodišnjim budžetom, potrošnja za odbranu će porasti za oko 10% (međutim, prilagođen inflaciji bez presedana u SAD, realni rast potrošnje biće znatno manji – oko 2-3%).

Kako primećuje politikolog, amerikanista Malek Dudakov, ključni pravac je jačanje Ratne mornarice – u okviru očigledne pacifičke trke u naoružanju sa Kinom. Na izgradnju 11 novih brodova i podmornica biće potrošeno 33 milijarde dolara. Očekuje se da će značajna sredstva biti utrošena na razvoj hipersoničnog naoružanja - da bi se smanjio jaz u ovoj oblasti od Rusije i Kine, rekao je specijalista u intervjuu za Izvestija . Takođe, biće kupljeno 55 novih lovaca F-35 i ubrzaće se rad na stvaranju perspektivnog strateškog bombardera B-21.

„Kineski“ kutak se može pratiti u još jednoj stavci rashoda – vojnoj pomoći Tajvanu: u skladu sa projektom, Tajpej bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije 12 milijardi dolara. Istovremeno, planirano je 6 milijardi dolara za vojno odvraćanje Rusije u Evropi.

Od ovog iznosa 800 miliona dolara biće direktno dodeljeno Ukrajini u kontekstu nastavka specijalne vojne operacije Moskve. Više od 2,7 milijardi dolara trebalo bi da bude potrošeno na podršku proizvodnji municije za američke arsenale, koji su ozbiljno iscrpljeni u uslovima isporuka Kijevu. Međutim, glavna vojna pomoć Ukrajini neće se finansirati iz budžeta Pentagona, već kao deo zasebnih tranši – one bi trebalo da budu dogovorene pre Nove godine, a njihov ukupan iznos mogao bi da dostigne 38 milijardi dolara.

Važno je napomenuti da republikanci u opoziciji do sada nisu uspeli da postignu bar uvođenje strožih mera kontrole kako i za šta se tačno troše sredstva koja Vašington prebacuje režimu Zelenskog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading