PUN GAS U TEŠKA VREMENA! Diplomatska ofanziva predsednika Vučića: BORBA ZA SRPSKU EKONOMIJU U SVAKOM TRENUTKU I NA SVAKOM MESTU!

Autor:

Vesti

16.11.2022

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zvanični Beograd ulažu enormene napore da sačuvaju i unapredne ekonomsku krvnu sliku Srbije u najteža geopolitička vremena.

PUN GAS U TEŠKA VREMENA! Diplomatska ofanziva predsednika Vučića: BORBA ZA SRPSKU EKONOMIJU U SVAKOM TRENUTKU I NA SVAKOM MESTU!

Foto: printscreen

O tome svedoči čitav niz sastanaka koji je šef države imao prethodnih dana sa investitorima i donosiocima odluka sa svih meridijana.

Sastanak za sastankom

Već na početku radne nedelje, kako je Republika već pisala, Vučić je priredio svečani ručak u čast  arapskih i afričkih ambasadora akreditovanih u republici Srbiji, a pored Kosova i Metohije na sastanku je razgovarano i o bilateralnoj i ekomskoj saradnji.

- Srbija je nastavila tradiciju dobrih odnosa sa zemljama afričkog i azijskog kontinenta, sa kojima nastoji da ojača i dodatno unapredi saradnju u svim oblastima od interesa, ali i da intenzivira dijalog na svim nivoima u pogledu pitanja od globalnog značaja, u kojima je glas ovih zemalja od najveće važnosti za našu zemlju - napisao je tada predsednik na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Dan kasnije, šef države imao je sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i tom prilikom predsednik se zahvalio kineskim prijateljima i partnerima na izuzetnoj saradnji.

Isti dan predsednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima američke kompanije Behtel, koji su ga izvestili o napredovanju radova na projektu Moravskog koridora.

- Razgovarali smo i o potencijalima za strateško partnerstvo u oblasti energetike, pogotovo u oblasti obnovljivih izvora energije, čime bi se znatno povećao njihov udeo u energetskom sistemu Srbije - naveo je tada Vučić.

Kako je Republika već pisala, Vučića diplomatska ofanziva nastaviće se i danas, kada je zakazan trilateralni sastanak sa premijerima Mađarske i Austrije, Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom.

Već sledećeg dana, u četvrtak 17. novembra, Vučić će učestvovati na Regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu", a među visokim zvanicama je i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Na konferenciji u Beogradu koju organizuju ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestovavaće i premijeri Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Crne Gore Dritan Abazović.

Komentarišući predsednikovu diplomatsku ofanzivu, ekonomista Ljubodrag Savić ističe da je sasvim prirodno i normalno da rukovodstvo zemlje vodi razgovore sa najvažnijim predstavnicima kompanija, s obzirom na to da se nalazimo u teškoj ekonomskoj situaciji kojoj se ne vidi kraj.

Veći izvoz, BDP...

- To je stvar koja je dobra za Srbiju! Da li će se nešto od tih razgovora u smislu dolaska novih ili proširivanja proizvodnje, a možda i o tome da neke od kompanija ostanu u Srbiji, s obzirom na to da je teško vreme svuda, to je teško predvideti. To je visokopoželjna i značajna aktivnost našeg rukovodstva koja, ako se povoljno završi, znači više posla, više poreza i doprinosa, veći izvoz, veća stopa rasta BDP-a, što bi svaki građanin Srbije trebalo da podrži - zaključio je Savić.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Stručnjak za međunarodnu politiku Zoran Spasić ističe da je upravo zahvaljujući aktivnostima prvog čoveka države priliv stranih investicija neverovatno visok, a stopa nezaposlenosti najniža u istoriji zemlje.

- Mogli smo na vrlo jasan način da vidimo koliki Srbija ima uticaj u svetu - navodi naš sagovornik i ističe da će niz budućih sastanaka, uključujući i današnji sastanak sa Orbanom i Nehamerom, dodatno učvrstiti regionalnu saradnju i zajedničku borbu za rešavanje izazova u regionu. 

Brnabićeva: Singapur će podržati Srbiju

Republika

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Singapur podržati članstvo Srbije u Asocijaciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), političkoj, ekonomskoj i kulturnoj organizaciji u kojoj je deset država.

- Da zemlja koja nije deo jugoistočne Azije potpiše sporazum o saradnji i prijateljstvu sa ASEAN-om, za to je potrebna podrška svih članica ASEAN-a, ali Singapur je jedna od najvažnijih. Imaćemo njihovu punu podršku - rekla je Brnabić za RTS.

Premijerka Srbije, koja je u Singapuru u dvodnevnoj poseti povodom Blulmberg foruma o novoj ekonomiji, ta uverenja je dobila na sastanku sa predsednikom te zemlje Halimom Jakob i vršiocem dužnosti predsednika vlade i ministrom za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom.

Brnabić je dodala da će kada se vrati u Beograd, zajedno sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem ponovo pokrenuti tu proceduru i istakla da je to „strateški i suštinski veoma važno za Srbiju".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading