VUČIĆ ODLIKOVAO ĐURIĆA I FILIPOVIĆA: Policajcima sa KiM Orden za zasluge i Zlatna medalja za hrabrost (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

09.11.2022

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić je dodelio odklikovanja kapetanu Đuriću i kapetanu Filipoviću.

VUČIĆ ODLIKOVAO ĐURIĆA I FILIPOVIĆA: Policajcima sa KiM Orden za zasluge i Zlatna medalja za hrabrost (FOTO/VIDEO)

Foto: Printskrin: TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja kapetanu Nenadu Đuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Predsednik Vučić je dodelio odklikovanja kapetanu Đuriću i kapetanu Filipoviću.

- Nema tog interesa koji bi nam dozvolio da ne budemo ljudi, to je govorio Patrijarh Pavle. Mi želimo da budemo svoj na svome. Vaša akcija mirna i staložena,  svrstala vas je u red junaka, na šta možete da budete ponosni. Zbog vaših dela Kosovo je u Srbiji, svoju volju ste poslušali, čak i ako se niste slagali. Najčasnije ste se poneli u vršenju dužnosti, braneći iskonske evropske vrednosti kakve bi trebalo da budu.

Predsednik se prvo obratio Nenadu Đuriću:

- Znam, Nenade, koliko si puta prošao teška iskušenja, svađajući se sa onima u Prištini. U srcu i duši su imao samo jednu zemlju, jednu zastavu, jedan grb.

A potom i Aleksandru Filipoviću:

- Ponosan sam, Aleksandre, na tvoju odlučnost i jasnu opredeljenost da uvek i u svakom trenutku budeš uz svoj narod i svoju zemlju. Nije samo naš kapric, želja i uobrazilja, već civilizacijska tekovina. Mir je naše trajno i srpsko opredeljenje.

- Hvala vam za prkos, za veru, za nadu, za ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu, prema svojoj zemlji, prema Kosovu i Metohiji, hvala vam za sve. Živela Srbija! - poručio je predsednik Vučić.

Nakon dodele, policajac Đurić se obratio:

- Poštovani predsedniče, draga braćo i sestre, dozvolite da vam se u ime naroda i svog saborca Filipovića zahvalim. Bez naših kolega ova priznanja ne bi bila moguća, bez države Srbije i vas lično, gospodine predsedniče. Naši potomci nas se neće stideti, a priznanja posvećujemo svoj deci koja su željna slobode i igre.

Odmah zatim usledila su pitanja novinara:

Kurti je najavio zamenu za njih, kao i raspisivanje konkursa. Da li potpaljuje vatru?

- Nakon vikenda ću reći više o svemu. Nakon toga ću provesti dva dana u Parizu. Otkazao sam posetu Egiptu i Kataru zbog situacije u zemlji. Moramo da vidimo šta će biti sa KiM. Sve što su uradili do sada govori da su želeli poniženje srpskog naroda, ne pada im na pamet da učestvuju u formiranju zajednice srpskih opština. Danas, kada ih najveće sile pozivaju da ispune obaveze koje su potpisali, oni neće odgovoriti, jer im je jedini cilj bio da se izazovu sukobi i unese nestabilnost. Mogu da dovode koga hoće, ali ne mogu da promene Đurića i Filipovića, časne policajce koji znaju gde žive, u kojoj zemlji žive i kom narodu pripadaju. Najteže je posvetiti život protiv svog naroda...ima i takvih, ali ih je malo - rekao je predsednik.

Bilo je reči o tome kakva je njihova budućnost nakon smenjivanja: 

- Odlična im je budućnost, neće biti penzionisani, niti na ulici. Niko neće biti na ulici, a za sve njih ćemo se pobrinuti. Srbija brine o svom narodu i svojim ljudima. Znam koliko je teško njima i njihovim kolegama i kroz šta su sve morali da prođu, kao i upadanje ROSU. Ćutaće NATO, Evropa i Amerika, ćutaće SVI. Oni znaju da ja znam kroz šta su sve prolazili. Nekad im se nije dopalo šta sam im rekao, ali znaju da sam imao najbolju nameru, a većina ljudi u Srbiji to ne zna, niti može da zna.

- Srbija ne odustaje, niti ona povlači svoj potpis. Jedan je samo bio premijera Dačića, ostali su još dva potpisa. Mora da se formira ZSO i nemojte lažno da tumačite propise koje smo zajedno sastavljali. Sve oko tablica ste izmislili. Mi hoćemo KS tablice, dajte nam odmah, ali Albanci to neće. Vi na Zapadu lažno tumačite nešto, znam svaki član, svaki stav. To je suština problema, ispunite Briselski sporazum, a za Srbe ne morate da brinete. Naša je reč više značila uvek od potpisa, nešto vrede u Međunarodnom pravu, nisam siguran za druge, to jest za Evropsku uniju i Prištinu. Niko drugi u Srbiji nije klevetan toliko na dnevnom nivou, koliko ja i moja porodica...nigde nećete čuti ''Izvinite'', a Ritopek je jedino naselje koje nisam posetio u Beogradu. Naše službe ne izmišljaju, imamo nove podatke. Počinju da govore o ubistvu, o napadu na mene, znamo mi ko su lica koja su učestvovala u izvršenju. To nija bila velika tajna. Stajao sam pored Vulina tad, pa smo tog dana sve snajperiste angažovali, okrenuo sam se prema njemu i pitao ga : ''Šta se ti treseš od straha?'' Rekao sam da nikad u svojoj zemlji neću da nosim pancir, jer da se krijem od svog naroda koji bi me gađao kamenicama, jajima i paradajzom i da se krijemo od kriminalaca, to onda dosta govori o nama. Još jedanput čestitam Đuriću i Filipoviću, a vi, deco, budite ponosni na svoje očeve i sutra svojoj deci prenesite da budu ponosni na svoje pretke.

Vučić je Đuriću uručio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik je uručio Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Đurić je suspendovan sa dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na "sabotažu" i "poziv na otpor", a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

Đurićevom suspenzijom kulminiralo je nezadovoljstvo Srba na KiM, izazvano odbijanjem Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila za RKS tablice, posle čega su Srbi sa severa pokrajine doneli odluku da napuste sve privremene prištinske institucije.

Ostavke su podneli srpski ministar u prištinskoj vladi, poslanici u skupštini, gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, srpske sudije, policajci na severu KiM i administrativno osoblje, zbog odbijanja Prištine da počne da poštuje međunarodno javno pravo i briselske sporazume, odnosno da povuče odluku o preregistraciji tablica i formira ZSO.

Posle sastanka u subotu, na kojoj su predstavnici Srba na KiM doneli tu odluku, šef reginalne operative u policiji za Sever, kapetan Aleksandar Filipović je poručio da su doneli odluku da stanu uz svoj narod, nakon čega je simbolično skinuo svoju uniformu, što su zatim učinili i svi komandiri i policijski rukovodioci pred kamerama.

Dan kasnije, više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je uniforme kosovske policije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading