(VIDEO) OVAJ PROJEKAT ĆE NAS ZBLIŽITI! Vučić sa Ursulom fon der Lajen obilazi radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska!

Autor:

Vesti

28.10.2022

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska.

(VIDEO) OVAJ PROJEKAT ĆE NAS ZBLIŽITI! Vučić sa Ursulom fon der Lajen obilazi radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska!

Foto: Printskrin: TV Pink

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće danas u Srbiji, u okviru posete Zapadnom Balkanu.

Posle obilaska radova obratili su se novinarima.

Obraćanje predsednice Evropske komisije: Važan projekat!

- Zadovoljstvo mi je biti ovde, dragi predsedniče, gospodine Aleksandre, čast je biti opet u Srbiji. Danas pratimo napredak interkonektora između Srbije i Bugarske. Ono što vidimo, ovaj projekat će nas približiti jedne drugima. Radujemo se tome da se završi ovaj projekat za godinu dana. - rekla je Ursula fon der Lajen.

Foto: Printskrin: TV Pink

Ursula fon der Lajen

- Vi ovde ste pogođeni, kao i EU, teškoćama na energetskom tržištu. Sa radošću da najavim kratkoročnu podršku, 160 miliona trenutne budžetske podrške će biti upućeno, kao i 500 miliona evra u bespovratnim sredstvima, to su ulaganja u infrastrukturu. -

- Večeras ćemo imati bilateralni sastanak, imam želju da postignemo napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Znam da je budućnost Srbije u EU, Unija nije potpuna bez Srbije - zaključila je.

Obraćanje predsednika Vučića

- Draga Ursula, veoma sam srećan što vas opet dočekujem u Nišu - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin: TV Pink

Aleksandar Vučić

- Ovo je od supstancijalne vrednosti ne samo kratkoročno već posmatrano na duži period - istakao je predsednik Vučić

Predsednik je rekao i da je pomoć koju je predsednica Evropske komisije velika i veoma važna za našu zemlju.

- Video sam da je gospođa Osmani iskoristila priliku da priča protiv Beograda, ja to neću da uradim. Ja to nikad neću da uradim. Naše je da sačuvamo mir i stabilnost. Sve što su radili, bilo je jednostrano, mi to ništa nismo pokrenuli - rekao je.

- Juče sam rekao, mi nemamo više kud, ali daćemo sve da sačuvamo mir. Najmanje nam je stalo do eskalacija, do bilo kakvih tenzija!

Pitanja novinara

Na pitanje koji su kriterijumi za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, da li smaopolitički: sankcije Rusiji i rešavanje pitanja Kosova, ona je rekla da se prinsip proširivanja zasniva na zaslugama.

- Proces proširenja je proces koji se zasniva na zaslugama. U njihovim je rukama da urade neophodne reforme. Već ste dosta uradili. Ali važno je uskladiti se sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom - rekla je.

Predsednik Srbije je dodao:

- Što se nas tiče, mi smo sada saznali za ovu značajnu podršku. Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali. Otvorili smo 22 poglavlja, zatvorili privremeno 22. Tačno je da nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je tačno da ima problema u dijalogu, a za to Srbija nije nimalo odgovorna. Mi i danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali naš teritorijalni integritet nije poštovan.-

EU intezivno traže rešenje za tablice, inteziviraćemo razgovor. Potrebna nam je konstruktivnost i flesksibilnost obeju strana. Zajedno ćemo pronaći rešenje, istakla je Fon der Lajdenova.

O izjavi Danijela Servera

O izjavi Danijela Servera da očekuje da je realnije da se Srbija okrene Kini nego Zapadu, predsednik Vučić je rekao.

- Srbija se nalazi na evropskom putu. Što se tiče naših kineskih partnera, mi njima kažemo da je Srbija na evropskom putu. Naslušao sam se ja besmislenih priča i laži, ali reč izvini nisam čuo. Mi nastavljamo svoj evropski put, ali i da čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Kinom, kao i svoj principijelan stav prema sukobu u Ukrajini - istakao je predsednik.

Predsednik dočekao Ursulu fon der Lajen 

Predsednik ju je dočekao na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

- Drago mi je što ću danas, zajedno sa Ursulom fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu - napisao je predsednik na Instagramu.

 

 
 
 
 

 

Vučić i Ursula fon der Lajen sastaće se večeras u Beogradu.

Predsednica Evropske komisije je u sredu posetila Severnu Makedoniju, a potom je boravila u Prištini i Tirani. Posle Beograda odlazi u Sarajevo, a posetu regionu završiće sutra u Podgorici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading