HIL POSLAO JASNU PORUKU: Srbija mora da zna ŠTA su joj nacionalni interesi

Autor:

Vesti

19.10.2022

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da razume da Srbija ima dugu i tešku istoriju sankcija, kao i da SAD imaju razumevanje za to, ali da ona ipak mora dobro da pogleda gde su joj nacionalni interesi kao i da je uveren da će pre ili kasnije videti da su na Zapadu.

HIL POSLAO JASNU PORUKU: Srbija mora da zna ŠTA su joj nacionalni interesi

Foto: pixabay.com/www.profimedia.rs

Kristofer Hil

- Upozorio bih Srbe da razumeju da ovo nije ona njihova 'majka Rusija', imamo posla sa veoma drugačijom Rusijom - rekao je američki ambsador u intervjuu za RTS sinoć.

Hil je rekao da zna da je to teško i da Srbija ima decenijama dobre odnose sa Rusijom, ali da je ovo veoma drugačija Rusija, Rusija koja brutalno napada svoje susede i da Srbija treba da se izjasni.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

 

Rekao je da ne stavlja taj stav Srbije u kontekst posledica, već da govori da ovo nije stara Rusija, ona iz devedesetih, radi se o sasvim novoj situaciji i Rusiji, koja se ponaša protivzakonitao i Rusiji koju većina sveta osuđuje, ukazujući da je to pitanje za Srbiju.

- Ako pogledate Evropu, vrlo malo zemalja, čini mi se samo Belorusija i Srbija nisu Rusiji uvele sankcije. To je pitanje, da li Srbija želi da ostane u tom društvu. Mnogo zemalja je uvelo sankcije i to ih košta. Pitanje je da li sankcijama mogu uticati na ponašanje Rusije, ali su ih ipak uvele jer razumeju da treba da budu ujedinjene i da se suprotstave onome što Rusija radi - rekao je Hil.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ne misli, rekao je, da iko preti Srbiji po tom pitanju, ali da misli da druge države traže od Srbije da se izjasni.

- Da li ćete sedeti na ogradi između dobra i zla, da li je tu mesto vašem nacionalnom interesu. Ljudi postavljaju teška pitanja - rekao je on i dodao da pravi razliku između postavljanja teških pitanja i pretnji Srbiji.

Hil je rekao da nema puno takvih zemalja u Evropi koje su se zaustavile na osudi Rusije, već su se priključile sankcijama i da Srbija "mora na tome da poradi".

Govoreći o mogućoj pomoći SAD u slučaju da Srbija bude pogođena ako uvede sankcije Rusiji, američki ambasador je rekao da njegova zemlja radi na tome da Srbija ima raznovrsne dobavljače energenata i da će nastaviti to da radi, kao i da je to u interesu obe strane.

- Želimo da radimo na tome sa Srbijom, američke kompanije su vrlo zainteresovane da Srbija pronađe dodatne ponuđače energenata, kako ne bi živela pod ucenom kakva dolazi iz Rusije - rekao je Hil.

Ocenio je da je u interesu Srbije da ima različite ponuđače, da nijedan ne bi mogao da je ucenjuje.

- Definitivno je u cenu uključen i politički trošak i svaka zemlja uključujući i Srbiju treba da se zabrine kada dobavljač osnovnih potreba za grejanje i struju to veže za svoje političke potrebe kao što to Rusija radi Srbiji i drugima - dodao je on.

U osvrtu na pitanje Kosova, Hil je rekao da razume da je to veliko pitanje za ljude u Srbiji, ali ih poziva da vide razliku između situacije na Kosovu i sadašnje u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

KiM

Rusija je, rekao je, potpisala Budimpeštanski memorandum iz maja 1994. gde se eksplicitno složila da se poštuje teritorijalni integritet suseda, a baš to sada krši, i pozvao ljude u Srbiji da prate šta se danas dešava oko Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

- Razumem da je to veliko pitanje za ljude u Srbiji. Ali ih takođe pozivam da razumeju veliku razliku između tog veoma teškog pitanja i situacije u kojoj sada imamo veliku silu koja se ponaša drugačije i pokušava za sebe da otme nešto što pripada susedu. I to je sasvim drugačija situacija. I ne mislim da je dobro osvrtati se na istorijske sličnosti, mislim da treba da se okrenemo rešavanju situacije kakvu imamo danas - rekao je Hil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Bojan

19.10.2022 16:03

Sad cete da nam propovedate da su LEVICARSKI INTERESI, nadi interesi. Ma neeeeemooooooj! EU nema svoju politiku, vec sprovodi americku i trpi posledice dok ameri iz daljine gledaju. Sramota!

Crni

19.10.2022 16:55

I 1999god su poslali vrlo jasnu poruku. Odlicno smo shvatili i siguran sam da SAD sada nisu iste kao te 1999god kao i pre toga...

Kajzer Soze

19.10.2022 17:42

Živa istina, Rusija nije više ona iz devedesetih, kada su i nama uvodili sankcije, kada ruska vlast nije valjala ni Rusima, a kamo li nama, kada su upropastili sopstvenu zemlju i dozvoljavali da im sa zapada određuju šta i kako. Nije ovo više ta Rusija. Zato je Amerima i frka.

Mića

19.10.2022 18:56

Kako ga bre nije sramota da nam iz dana u dan soli pamet i prodaje ciglu? Rusija se ponaša "nezakonito" a oni su se prema nama ponašali, i još uvek se ponašaju "zakonito"? I on bolje od nas zna šta je za nas dobro? To da se pridružimo masi njihovih robova, klimamo glavom i radimo ono što nam se kaže, čak i kada je to (sasvim očigledno) na našu štetu? E pa - NE, HVALA, gospodine Hil. Mi Srbi biramo slobodu, a vi svoje lance zadržite za svoje sluge i klimoglavce!