PETER STANO: Ne može Srbija jačati odnose sa Rusijom dok se u Ukrajini vrše ZLOČINI

Autor:

Vesti

26.09.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija smatra da Srbija kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU ne može jačati odnose s Rusijom zato što je Rusija pojačala sukob, agresiju i nedela u Ukrajini, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

PETER STANO: Ne može Srbija jačati odnose sa Rusijom dok se u Ukrajini vrše ZLOČINI

Foto: printscreen

Stano je za agenciju Beta rekao da EU poziva srpsko rukovodstvo da u procesu pristupanja Srbije EU obezbedi jaču usaglašenost njenih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške Srbije medjunarodnim vrednostima i nezavisnosti, suvernitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru medjunarodno priznatih granica.

Na pitanje novinara u Briselu o sporazumu srpskog i ruskog ministarstva inostranih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istakao da to "izaziva ozbiljnu zabrinutost".

- Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo - podvukao je Stano.


Prema njegovim rečima "Srbija je sopstvenim odlukama odredila ulazak u članstvo EU kao svoj strategijski prioritet... a te odluke znače usaglašavanje s politikom EU, uključujući spoljnu i bezbednosnu politiku Unije".

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja je podvukao da je "Evropska unija bila veoma jasna kad su u pitanju njene partnerske zemlje, a posebno zemlje koje su u pregovorima o članstvu s Unijom, kao što je Srbija, da odnosi s Rusijom u ovim okolnostima ne mogu da se odvijaju na uobičajen način, dakle s režimom koji čini toliko zločina i nepočinstava".

Stano je ponovio stav EU da je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob delimičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje delova ukrajinske teritorije.
Republika

Foto: Printskrin/Tviter

Mobilizacija

- U takvim okolnostima smo svedoci da je srpsko ministarstvo inostranih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom inostranih poslova zemlje koja čini ta dela, što je veoma jasan znak da želi da osnaži njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost - ukazao je Stano.

I Evropska unija dobro zna da ovo nije nikakav sporazum, već stara stvar.

Za razliku od Evropske Unije oni i danas imaju na snazi gomilu sporazuma sa Rusijom, dok trgovina i dalje teče, ali se tražio povod da se na Srbiji pokažu mišići.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Rass

26.09.2022 14:56

Peter ne.moze UN 8 SB da budu vasa prćija,da rasite kako hocete. Povlacenje peiznanja i postivanje MP. To je skolski primer. Spremite se ,pokajte se stize strašni sud imate vremena.

Dragan

26.09.2022 16:18

Ko si , bre, ti ...

Goca

26.09.2022 20:41

To ces da mi kazes ko ona nas prodata Grubisicka fuj

Jela

26.09.2022 20:42

Boze ....iste reci i nase izdajice pričaju