HRONOLOGIJA HRVATSKOG LUDILA: Zagreb koristi svaku priliku za udar na Beograd!

Autor:

Vesti

06.10.2022

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Države članice EU izglasale su osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.

HRONOLOGIJA HRVATSKOG LUDILA: Zagreb koristi svaku priliku za udar na Beograd!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Iako je predlog EU bio da Srbija bude izuzeta iz ovog paketa mera, tome se žestoko usprotivio jedino režim u Hrvatskoj i tamošnji premijer Andrej Plenković.

Na njihovo insistiranje taj paket mera ipak će obuhvatiti i Srbiju, što znači da naša država neće moći više da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (Janafa). 

Nafta iz Omišalja na Krku stizala je preko Janaf do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

Udar na građane

Ta odluka predstavlja veliki udar na Srbiju i sve njene građane jer to znači da ćemo zbog poteza Hrvatske morati da plaćamo skupu naftu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Janaf

 

Naime, bićemo primorani da naftu pribavljamo sa drugih tržišta, što znači da će i za uvoznike, i u krajnjoj meri malim potrošačima trošak za naftu i njene derivate biti veći.

Poređenja radi, iračka nafta u prethodnom periodu bila je i više od 30 dolara skuplja od ruske po barelu. 

- Uprkos tome što je predlog EK predviđao jedan izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, a tiče se i Janafa, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja - navodi hrvatski Večernji list.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Opsedniti Srbijom

Nije ovo prvi put da Zagreb podlo udara na Beograd.

Potpuno opsednuti gledaju samo kako da napakoste Srbiji, jer ne mogu da nam oproste ekonomski rast, to što ne zaboravljamo Jasenovac, niti žrtve ustaških zločinaca, kao ni Oluju, Bljesak...

Sve do optužnice protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koji se terete za ratni zločin na Petrovačkoj cesti 1995. zbog čega je iz Zagreba jusledio niz rafalnih pretnji hrvatskih zvaničnika da ce, ukoliko optužnica ostane na snazi, blokirati dalje evropske integracije Srbije. To i čine, vidi se i na primeru nafte.

Kad god su  bili u prilici blokirali su pristupne pregovore Srbije sa EU - od poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe 2016. kada su  blokirali i otvaranje poglavlja 26, koje se odmnosi na kulturu i obrazovanje.

Tada je srpska delegacija predvođena Aleksandrom Vučićem, tada premijerom, napustila Brisel jer mu je, kako je tada kazao, dosta hrvatskog iživljavanja.

I 2015. vukli su Hrvati jednostrane mere protiv ekonomskih interesa Srbije. Tada su imali suludu odluku da navodno zbog izbegličke krize zatvore svih sedam graničnih prelaza sa Srbijom.

Ali samo za teretni saobraćaj iz Srbije (?!), što je napravilo kilometarsku kolonu kamiona.

Posle kontramera srpske vlade, povukli su odluku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branka Met

06.10.2022 16:32

Uverena sam da za ovaj problem u Hrvata jedino objašnjenje mogu dati psihijatri. Red je da se jave i da se konačno stvari stvane na pravo mesto!